Porcelianinės lėlės yra rankų darbo, jurbarkietės moterys jas kūrė penkis mėnesius.

porcelianines leles„Jei prieš didžiausias metų šventes užsuksite į Gelgaudiškio dvarą, nenustebkite išvydę grakščią Rytų šalies ar itin elegantišką mūsų dienų damos figūrą“,- šmaikščiai įspėja gelgaudiškietė Diana Šležienė.
Nuotr. Porcelianinės lėlės yra rankų darbo, jurbarkietės moterys jas kūrė penkis mėnesius.
 
Nuotr. Porcelianinės lėlės yra rankų darbo, jurbarkietės moterys jas kūrė penkis mėnesius.
 
Prieš Šv. Kalėdas dvaro lankytojai turi neeilinę galimybę apžiūrėti rankų darbo porcelianinų lėlių parodą, čia eksponuojami ir profesionalių menininkių sukurti papuošalai bei nauja tapybos darbų paroda.

Unikalios lėlės

„Ar jos tikros?“ – tik peržengęs dvaro slenkstį išpyškino gal penkerių metų lankytojas. Taip, dvare eksponuojamos unikalios vaiko ūgio porcelianinės lėlės yra tikros. Jas kūrė – lipdė, rengė, šukavo ir į dvarą atvežė Jurbarko Vinco Grybo memorialinio muziejaus dailės studijos moterys.

Pasak autorių, kurti lėles buvo ne tik ambicingas, bet ir daug darbo pareikalavęs sumanymas, įgyvendintas per penkis mėnesius. „Nors su porcelianu reikia dirbti labai atsargiai, man šis darbas patiko. Svarbiausia išgauti veido formą, sukurti lėlės akis, nulipdyti nosį, o visa kita atsiranda tarsi savaime“, – ekzpozicijai ruošdama lėles pasakojo viena jos autorių Onutė Siaurusaitienė.

Moterys kūrė po keletą mažų ir bent vieną didelę lėlę. Mažosios lėlės nulietos iš šaltojo porceliano, kurį gamino pačios studijos dalyvės, o didžiosios sukurtos iš austriško porceliano, jų galvos ir rankos išdegtos muziejaus dirbtuvėse. Didžiąją lėlių dalį iki Naujųjų metų galima pamatyti Gelgaudiškio dvare.

Elegantiški papuošalai

Kauno dailės galerijos „Spalvų paslaptys“ surengta papuošalų paroda - tai profesionalių dailininkių Laimos Kygaitės, Žanos Mitkuvienės ir Dianos Vyšniauskaitės autoriniai darbai iš pusbrangių akmenų, gintaro, riešuto, kai kurie jų siuvinėti biseriu. Šiai parodai buvo ruoštasi itin kruopščiai. Pasak Laimos Kygaitės, dvaro aplinka įpareigoja eksponuoti neprastus, elegancija ir prabanga dvelkiančius darbus. Tad dailininkės beveik tris savaites kūrė originalumu išsiskiriančius koljė, apyrankes, auskarus, kuriuos tikriausiai nesigėdytų segėti ir anų laikų kilminga dvaro ponia. „Minėtų autorių darbus lankytojai gali įsigyti, išduosime paslaptį, mažesnėmis kainomis nei Vilniaus ar Kauno galerijose. Juk autorinis papuošalas – puiki kalėdinė dovana žmonai, draugei, mamai ar netgi pačiai sau...“- kalbėjo D. Šležienė.

Kybartų kultūros centro studijos „Smiltys“ dailininkės - mėgėjos į dvarą atvežė savo tapybos darbus. Galime pasigrožėti Margaritos Batesovos, Irenos Abraitienės, Irenos Šunokienės, Aušrinės Dubauskienės ir dvylikmetės Gabijos Dubauskaitės piešiniais.

Gelgaudiškio dvarą ir jame esančias parodas galite aplankyti šeštadieniais nuo 13.00 iki 18.00 val. Gruodžio 26 d. – nuo 11.00 iki 15.30 val., gruodžio 29 d. – nuo 13.00 iki 17.00 val., taip pat renginių metu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.