Mokesčių mokėtojų pinigai – tiesiai į kūdrą?!

sodaiRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šiandien rajono savivaldybės posėdyje tarybos nariai svarsto vieną svarbiausių klausimų Šilgalių sodų bendrijos gyventojams – ar mesti 10 tūkst. eurų savivaldybės biudžeto lėšų tiesiog į Šilgalių bendrijoje esančią bendro naudojimo kūdrą, kad būtų nutiesta Šilgalių sodų 5-osios gatvės dalis?

Nuotr. Viena iš sodų bendrijos gyventojų Danutė Eizienė aiškina, kad bendrijai šis tvenkinys ypač reikalingas. Pasak moters, jį užpylus kai kurie aplinkiniai namai tiesiog paskęstų.

Gyventojai pasibaisėję

Tačiau esminis klausimas yra ne tai, kiek ir į kokias kūdras rajono valdžia nusiteikusi mėtyti rajono mokesčių mokėtojų pinigus. Svarbiausia, kad gatvės atstatyti tvenkinio sąskaita neprašo Šilgalių sodų bendrijos gyventojai. To nori su sodų bendrija nieko bendra neturintys du Šilgalių kaimo gyventojai (ir trečias ten gyvenantis nuomininkas), kurie neva neturi privažiavimo į savo sklypą (sodyba yra netoli kelio Šakiai–Prūseliai, už ten esančio sodų bendrijai priklausančio miškelio). Šilgalių sodų bendrijos gyventojai pasibaisėję tokiu valdininkų užmoju. Bendrijos teritorijoje esantis tvenkinys vasarą jiems gyvybiškai būtinas. Kai šuliniuose išdžiūsta vanduo, tvenkinys jiems lieka vienintelis laistymui ar skalbimui naudojamo vandens šaltinis. Ir dabar kai kurie gyventojai ten nusivedę lietaus nuotekų vamzdžius, kad tik daugiau vandens būtų tvenkinyje.

Nėra kelio?

Istorija, susijusi su mūsų rajone esančių Šilgalių sodų bendrijų tvenkiniais, gatvėmis ir ten gyvenančiais žmonėmis, iš tiesų „linksma“. Buvo laikas, kai vos ne kas antrame „Draugo“ numeryje korespondentai rašė apie Šilgalių sodų gyventojų „nuotykius“ dėl ten esančio paprasto pievų takelio tarp gyventojų Eizių sodybos ir minėtojo tvenkinio. Už šių kraštinių sodų bendrijos inžinerinių statinių (tiek sodų gyventojų Eizių, tiek tvenkinio) toliau eina privati ariama žemė ir jokio kelio iki ten esančių poros sodybų nėra, tik nuvažinėti lauko takeliai.

Neapsikentę užsitvėrė

Šilgalių sodų bendrijos gyventojai pasakoja, kad su Šilgalių kaimo gyventojais jiems jau nusibodę kariauti. Įgriso ir nuolatinis girtaujančių kaimynų šlaistymasis aplink jų sodų teritorijas, nes jie nėra sodų bendrijos nariai ar bendraturčiai to turto, už kurį atsako sodininkai. Anot Danutės Eizienės ir kitų sodų bendrijos gyventojų, neatsitiktinai ir anksčiau jie prašė savivaldybės įvairiais būdais užtverti šią gatvės atkarpą. Čia buvo važiuojama ir su miškovežiais, ir su arkliais, tad sodininkai neturėjo ramybės.

„Kodėl mūsų, sodininkų, teritorija turi tapti tranzitiniu keliu tų, kurie su sodų bendrija neturi nieko bendra? Juk įstatyme aiškiai pasakyta, kad sodų bendrijos sudaro sutartį su valstybe ir pagal įstatymą naudojasi sodų bendrijų teritorijoje esančia žeme ir kitais inžineriniais  įrenginiais savo reikmėms. Už tą teritoriją sodininkai ir atsako“, – aiškina D. Eizienė, viena iš Šilgalių sodų bendrijos gyventojų.

Netekę kantrybės Eiziai pasidarė savo sodo sklypo geodezinį matavimą ir užsitvėrė teritoriją tvora. Paaiškėjo faktas, kad Šilgalių 5-osios gatvės atkarpa buvo nubraižyta tiesiog ant privačių sodininkų sklypo, todėl po matavimo tarp Eizių sodybos sklypo ir tvenkinio liko vos mažas tarpelis, kuriuo ir toliau sėkmingai naudojosi gretimo kaimo gyventojai, tačiau automobiliui pravažiuoti vietos ten nebeliko. Čia ir kilo problema, kai gretimo kaimo gyventojai pradėjo minti savivaldybės slenksčius, neva jie neturi privažiavimo į savo sodybą.

Tyrė komisija

Teisybės Šilgalių kaimo gyventojų pasakojimuose nedaug. Priešingai – tiesiai nuo kelio Šakiai–Prūseliai pro sodų bendrijai priklausantį miškelį ir privačių miškų valdas eina paprastas miško keliukas, kuris ir turėtų būti įvažiavimas į Šilgalių kaimą. Visgi kaimo gyventojai deklaruoja, jog vienintelis privažiavimas į jų sodybą yra pro sodus. Nagrinėti šį klausimą dėl sodų bendrijoje kadaise buvusios (ar nebusios?) gatvės atstatymo savivaldybės administracija ėmėsi dar šių metų rudenį. Lapkričio 16 d. pateikė specialiai sudarytos komisijos šiam atvejui tirti išvadą – Šilgalių 5-osios gatvės atkarpą reikia atstatyti užpilant dalį kūdros ir taip ją padaryti pravažiuojamą. Specialiai sudarytai savivaldybės komisijai vadovavęs administracijos direktorius Evaldas Sniečkus „Draugo“ laikraščiui sakė, jog pagal įstatymą (Civilinį kodeksą) jokia sodyba negali būti be privažiavimo. Juo labiau, kad yra gauta nusiskundimų iš specialiųjų tarnybų (gaisrinės ir greitosios medicinos pagalbos darbuotojų), jog iki šios sodybos kažkada nėjo privažiuoti. Tačiau tąkart komisija ištyrė, kad Eizių šeima užsitvėrė sklypą teisėtai ir gatvę galima atstatyti nebent greta esančios kūdros sąskaita.

Spręs taryba

Pagal Lietuvos Respublikos sodininkų bendrijų įstatymą, sodų bendrijose esančius bendro naudojimo objektus (tarp jų ir visus inžinerinius įrenginius – tvenkinius) valdo bendrija, bendrijos nariai už juos atsako. Tačiau šiuo atveju, atrodo, Šilgalių sodų bendrijos narių niekas ir neklausė, ar reikia jiems atstatyti gatves, ar tvenkinys nėra jiems svarbesnis už bet kokią gatvės atkarpą, kuri iš tikrųjų sodininkams ir nereikalinga, nes niekas iš jų ta gatve nesinaudoja. Aiškinantis aplinkybes išaiškėjo ir dar vienas faktas – Šakių rajono Šilgalių sodų bendrija dar nėra perdavusi savo bendrijos vidaus kelius prižiūrėti savivaldybei, todėl lėšų Šilgalių 5-osios gatvės įrengimui negalima naudoti iš tų, kurias skiria Kelių direkcija. Kaip aiškino Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, dėl to ir yra prašoma pinigų iš savivaldybės biudžeto. Tarybos narei Violetai Simonavičienei paklausus, ar nėra kito įvažiavimo į Šilgalių kaimą ir kiek ten gyventojų yra, kad dėl jų gatves reikia tiesti, Ūkio skyriaus vedėjas atsakė: „Kiek gyventojų yra neaišku – iš ryto būna aštuoni, po pietų jau kitas skaičius. Kito įvažiavimo į valdas nėra.“

Be to, komitetų posėdžių metu paaiškėjo, kad gatvės atstatymo darbams reikalingi viešieji pirkimai jau įvykę. Teliko laukti, kol tarybos nariai pritars ir duos lėšų.

„Iki gegužės 1 d. tvenkinys turi būti nusausintas, išvalytas, užpiltas. Ten turės būti Šilgalių 5-osios gatvės atkarpa, kuria būtų galima pravažiuoti“, – aiškino K.Kuncaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.