Nojus ir Viltė tapo populiariausiais 2016-ųjų vardais

naujagimis
Nuotr. Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, praėjusiais metais rajone gimė 292 kūdikiai, iš kurių 66 pasaulį išvydo užsienyje.


Dar negimus kūdikiui jo laukiantys tėveliai suka galvas, koks vardas galėtų būti tinkamiausias mažajai atžalai. Įdomu, kokius vardus praėjusiais metais savo mažyliams išrinko Šakių rajono gyventojai?
 
Nors ir rajone išlieka tendencija mažyliams rinkti kuo mažiau girdėtus vardus, pavyzdžiui, Aigaras, Denisas, Anika, Andra, Henrieta, Katalėja ar Karilė, renkami ir klasikiniai vardai. Praėjusiais metais tėveliai berniukus pavadino Lauryno, Mariaus, Gedimino, Dovydo, mergytes – Augustės, Kotrynos, Miglės, Paulinos, Viktorijos vardais.

Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, 2016 m. net septyni berniukai pavadinti Nojaus vardu  – šis vardas tapo pačiu populiariausiu rajone. Ankstesniais metais populiariausias berniuko vardas buvo Matas, jį tuomet tėvai išrinko aštuoniems mažyliams. Šiais metais Matas taip pat tarp populiariausiųjų, jį rajono gyventojai išrinko šešiems mažyliams.

Praėjusiais metais taip pat populiarūs buvo Dominyko, Jokūbo, Luko vardai, juos mažyliams išrinko po šešis kartus. Joriu pavadinti penki berniukai, Kajumi – keturi.

Rajono naujagimių tėvams praėjusiais metais gražiausias mergaičių vardas buvo Viltė. Taip tėvai pavadino aštuonias mergytes. Ankstesniais metais populiariausias buvo Emilijos vardas, šiais metais šiuo vardu pakrikštytos dvi mažylės.

Tėveliai dažnokai mergaitėms rinko Lėjos vardą, juo buvo pakrikštytos septynios mergaitės, Godos vardu – šešios. Ne ką mažiau madingi buvo Kotrynos, Meidos, Patricijos, Urtės, Adelės, Amelijos, Augustės vardai – taip pavadinta po tris mergytes.

Praėjusiais metais rajone gimė 292 kūdikiai, iš kurių 66 pasaulį išvydo užsienyje. Matyt, tai lėmė kai kurių tėvų apsisprendimą savo atžaloms įdėti tokius vardus kaip Leya, Emily, Maljik, Lucas, Ella, Patricia, Anton, Ben, Daniel, Dominik, Kevin.

Kai kurie tėvai praėjusiais metais nusprendė savo mažyliams suteikti ir po du vardus. Mergytėms  – Eva Maria, Anika Teresė, o berniukams – Justin Christian, Joris Vėjas, Armandas Patrik vardai. Čia galbūt irgi galima sieti su tuo, jog mažylis gyvena ne mūsų rajone, o patogumui parinktas ir lietuviškas, ir užsienietiškas ar užsieniečiams labiau suprantamas vardas.

Registrų centro paskelbtais duomenimis, pastarąjį pusmetį lietuviai savo dukroms dažniausiai suteikdavo Liepos, Emilijos ir Austėjos vardus, o sūnus dažniausiai pavadindavo Lukais, Matais ir Jokūbais. Nuo 2016 m. liepos pradžios iki gruodžio pabaigos minėti vardai mergaitėms suteikti po daugiau kaip 140 kartų, o berniukams – po daugiau nei 180 kartų. Šie vardai (išskyrus Liepą) pateko į populiariausiųjų dešimtukus ir pirmąjį 2016 m. pusmetį.

Populiariausių suteikiamų moteriškų vardų dešimtuke pastarąjį pusmetį taip pat buvo Viltė, Gabija, Lėja, Amelija, Kamilė, Ieva, Gabrielė. Tarp populiariausių vyriškų vardų atsidūrė Dominykas, Jonas, Nojus, Benas, Augustas, Domas ir Domantas.

Išrinkti mažyliui vardą visuomet tampa nemenku uždaviniu. Kai idėjų galvoje nebelieka arba jų būna per daug, galima atsižvelgti ir į specialistų rekomendacijas. Teigiama, jog renkant vardą pravartu pagalvoti apie tai, kaip jis derės su pavarde. Tai ypač aktualu berniukams, kurių pavardė nesikeičia. Prie ilgos pavardės labiau dera trumpas vardas ir atvirkščiai. Be to, manoma, kad gražesnis sąskambis tada, kai vardo ir pavardės galūnės nesikartoja. Tačiau, ko gero, tėvai, vos tik pažvelgę gimusiam kūdikiui į akis, supranta, ar iš anksto išrinktas vardas mažyliui tinka, ar reikėtų rinkti kitą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.