Medžiotojų bendruomenė kartu paminėjo šv. Hubertą

huberto svente
Nuotr. Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Bronius Bradauskas (centre) džiaugėsi, kad pagaliau Šakių medžiotojų bendruomenė susivienijo, linkėjo ir toliau tvirtai laikyti draugijos vairą jos pirmininkui A. Glikui (kairėje) bei Gintautui Liepuoniui.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau šeštus metus rajono medžiotojai tiksliai žino, ką veiks lapkričio 3-ąją – minės šv. Huberto, medžiotojų globėjo, dieną. Šiemet rajono medžiotojų bendruomenė rinkosi Sintautų bažnyčioje ir meldėsi bei dėkojo už sėkmingą draugystę su gamta, vėliau Sintautų kultūros centre nusipelnę medžiotojai buvo apdovanoti Medeinės medaliais ir padėkomis. Medžiotojai vieni kitiems linkėjo taiklių ir saugių šūvių. Šiandien Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos vėliava jungia 17 medžiotojų klubų ir būrelių ir vienija 464 narius.

Šventę atidarė rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Algimantas Glikas, kuris sveikino medžiotojų bendruomenę pagaliau susivienijus.

„Tai visos bendruomenės nuopelnas, kad švenčiame vieną šventę, pagaliau vieni kitus supratom. Aš medžioklėje jau 50 metų, manau, kad šiandien medžioklė pasikeitė neatpažįstamai, auga žvėrių populiacijos, bet, manau, kad įstatymai medžioklės nepakeis, pasikeitė pats žmonių mąstymas. Norėčiau, kad ir ateityje visa rajono medžiotojų bendruomenė būtų kartu ir šventėse, ir priimant sprendimus. Linkiu medžiotojams saugių metų, medžiotojų šeimoms gerų artėjančių švenčių, geros nuotaikos ir pasibuvimo šventėje visiems“, – kalbėjo A. Glikas.

Šventės dalyvius sveikino Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Bronius Bradauskas, kuris prisiminė, kad dar praėjusiais metais šakiečiams linkėjo susivienyti ir linkėjimas virto realybe.

„Šiandien jūs sugebėjote peržengti per savo ambicijas ir susirinkot švęsti šv. Huberto visi kartu. Tai didžiulis jūsų laimėjimas. Aš svajoju ir apie tai, kad ir respublikoje būtų viena Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija, nes jau pradėjom dialogą su kitomis dviem – Sūduvos medžiotojų sąjunga ir Lietuvos medžiotojų sąjunga „Gamta“, manau, kad jį tęsime ir rasime bendrus sąlyčio taškus“, – sakė svečias. Jis dar pridūrė, kad kiekvienas medžiotojas prisidėjo prie faunos globojimo, tinkamai organizuojamos žvėrių atrankos, selekcijos, todėl dabartinė žvėrių populiacija yra beveik dvigubai gausesnė. B. Bradauskas apgailestavo, kad dėl afrikinio kiaulių maro tenka mažinti šernų populiaciją.

B. Bradauskas pasakojo, kad anksčiau buvo tradicija teikti šv. Huberto ordiną labiausiai nusipelniusiems medžiotojams, gyvūnijos globėjams. Pasak B. Bradausko, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija priėmė sprendimą atkurti šv. Huberto ordino teikimo tradiciją. Svečias susirinkusiems pristatė tokio ordino pavyzdžio projektą, būtent šakiečiai jį pirmieji išvydo. Pasak B. Bradausko, jau kitais metais ordinas gali būti suteiktas ir Šakių rajono medžiotojams.

Kaip ir kasmet, nusipelniusiems rajono medžiotojams buvo įteikti Medeinės medaliai. Jie šiemet buvo įteikti medžiotojų klubo „Pjaunis“ vadovui Keistučiui Bosevičiui, medžiotojų klubo „Ragas“ vadovui Pranui Dailidei ir Baltkojų medžiotojų klubo pirmininkui Virginijui Tirlikui. Svečias perdavė ir Seimo nario Mindaugo Basčio padėkas, jos buvo įteiktos medžiotojų klubo „Ragas“ nariui Romui Kupstaičiui bei Baltkojų medžiotojų būrelio nariui Romui Dabrilai.

Nuo respublikinės draugijos padėkas gavo Egidijus Dragūnaitis, Gintas Dubininkas bei Česlovas Valaitis. Medžiotojus pagerbė ir Šakių medžiotojų ir žvejų draugija, padėkas įteikė Kęstučiui Kažemėkaičiui, Kazimierui Juodaičiui, Algimantui Būdininkui bei Albertui Navarskui.

Kolegos nuoširdžiai pasveikino su 65-uoju gimtadieniu ir rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininką A. Gliką, linkėjo taiklių, teisingų ir saugių šūvių.

Susivienijusių šakiečių medžiotojų būriu pasidžiaugė ir šventėje dalyvavęs Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika, kuris susirinkusiems sakė, kad tik diskusijose gimsta tiesa. Jis akcentavo, kad buldozeriu jie įstatymų nesistengia prastumti.

„Linkiu, kad tokios vieningos šventės kaip Zanavykų krašte būtų pas visus šalies medžiotojus, linkiu gerai praleisti laiką gamtoje, gerų trofėjų, o šiandieną, medžiotojų globėjo dieną, linkiu kiekvienam savyje atrasti dalelę šv. Huberto, tuomet, manau, medžiotojo vardas bus gerbiamas kaip sportininko ar kitų žmonių, garsinančių Lietuvą“, – kalbėjo K. Mažeika.

Jis padėkas už ilgametę paramą Šakių medžiotojų ir žvejų draugijai įteikė Almantui Januškevičiui, Aliui Staugaičiui ir Juozui Olekai.

Dar keletą padėkų medžiotojams įteikė ir rajono meras Edgaras Pilypaitis, linkėdamas ir toliau puoselėti medžioklės kultūrą ir tradicijas. Padėkas meras įteikė Ričardui Stepaičiui, Algimantui Stepulaičiui ir Edmundui Juodaičiui.

Pasveikinti šakiečių atvyko Alytaus medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas, tarptautinis vyresnysis trofėjų teisėjas Evaldas Dainauskas bei medžioklės žinovas Algimantas Kamičaitis.

„Išgirdau šiandien teisingus žodžius – medžiotojai nešaudo, jie medžioja. Medžiotojai siekia turėti gražią aplinką ir išauginti sveiką, gražų gyvūną. Tačiau medžioklės ūkis šiandien pergyvena krizinį laikotarpį, todėl šiandien turime susitelkti, draugijai priklauso daugiau nei 24 tūkst. narių. Gyvūnui reikia vandens, maisto ir oro, mes visi tai duodame, kokių dar krypčių čia reikia ieškoti...“ – svarstė E. Dainauskas.

Šventę užbaigęs A. Glikas atviravo, kad gal ir gerai, kad šventinį vakarą neįsivėlė į gilesnes diskusijas, bet pripažino, kad jam rūpi svarstomos medžioklės įstatymo pataisos. Jis mano, kad asmeninių interesų čia neturėtų būti.

Kaip ir kasmet, veikė medžioklės trofėjų paroda, rūpimais klausimais medžiotojai diskutavo prie arbatos puodelio bei klausėsi atlikėjo Radži dainų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.