Pirmieji žingsniai brendant iš liūno

svetaine sakiai
Nuotr. Nuo balandžio 1 d. startavo savivaldybės adminsitracijos struktūra, o balandžio 5-ąją pradėjo veikti ir nauja savivaldybės svetainė.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nuo balandžio 1 d. startavo naujoji savivaldybės administracijos struktūra, tad šią savaitę jau dirbama pagal dabartinės valdžios užduotą toną ir matymą. Bandoma, perfrazuojant mero Edgaro Pilypaičio žodžius, suinventorizavus situaciją bristi iš rastos pelkės ir liūno. Kiek realiai pertvarka pasitvirtins, ko gero, parodys tik laikas.

Zanavykų frakcijos seniūnei Rimai Rauktienei dažnai mero įvardijama pelkė ir liūnas, situacijos inventorizacija nepraslydo pro ausis. Ji tarybos posėdžio metu rajono vadovo teiravosi, kada gi bus baigta inventorizacija ir nuo kada mero veiklą bus galima vertinti kaip savarankišką.

E. Pilypaitis patikino, kad būtent dabar startavusi pertvarkos struktūra ir yra tas atskaitos taškas, nuo kurio iš dabartinės valdžios bus galima reikalauti nepadarytų darbų. Tiesa, jis nepraleido progos R. Rauktienei priminti, kad ir ji pasirinko dirbti  ne savivaldybėje, nes esą „tai ir buvo pelkė, kai tu ateini dirbti, bet negali nieko pakeisti, nors kai kurie sprendimai nelogiški“.

Tad sausio 26 d. tarybos patvirtinta savivaldybės administracijos struktūra jau veikia. Bene didžiausi pakeitimai – visai neliko Regioninės plėtros skyriaus, kuriam vadovavo Vitas Girdauskas.

Šio skyriaus funkcijos sujungtos su Ūkio, architektūros ir investicijų skyriumi. Šio skyriaus vedėju įdarbintas iki šiol „Sodros“ Šakių skyriui vadovavęs Arvydas Šlėderis, vedėjo pavaduotoju dirbs buvusio Ūkio skyriaus specialistas Aurimas Staugaitis.

Tiesa, kol kas darbo sutartis su V. Girdausku nėra nutraukta. Kaip sakė administracijos direktorius Dainius Grincevičius, tiesiog su buvusiu vedėju neįvykęs atsiskaitymas, nes grąžintas ne visas turtas, konkrečiai – telefonas.

Kad V. Girdauskas ne tik negrąžina daiktų, bet ir šiaip priviręs nemažai košės, buvo galima suprasti iš spaudos konferencijos metu išsakytos informacijos. Meras sakė: „Ar mūsų savivaldybės gyventojai ką nors žino, kiek Rusijos piliečių per vieną mūsų skyrių atvykę pagal kultūrinio bendradarbiavimo sutartį, kai pas mus nevyko jokie renginiai? O ką jie veikė ir kur jie buvo? Juk gyveno šiuo Bažnyčios g. 4 adresu pažymėtame objekte“, – retorinius klausimus kėlė E. Pilypaitis.

Jis pasakojo, kad ir tai dar ne viskas, nes esą paaiškėjo ne viena čia registruota organizacija, labdaros fondas. Išsamiau neaiškino ir apie sudarinėjamas panaudos sutartis, užsakytas galimybių studijas, naudos analizes ir pan. Pasak E. Pilypaičio, buvę atvejų, kai gyventojai prašo ištaisyti po projekto padarytą žalą, bet, užuot parūpinus žvyro, buvo nupirktas techninis projektas, nors pačios gatvės remontas nenumatytas net trimetėje programoje. Galima suprasti, kad šios kritikos strėlės taikytos kitam, jau administracijoje nedirbančiam buvusiam Ūkio skyriaus vedėjui Kęstučiui Kuncaičiui.

Grįžtant prie pertvarkos galima paminėti, kad įsteigtas ir visiškai naujas Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyrius, į kurį perkeltos personalo, teisinės pagalbos ir viešųjų pirkimų specialistės iš buvusio Bendrojo skyriaus (po pertvarkos vadinasi Bendrųjų reikalų). Naujajam skyriui vadovaus juristė Jūratė Šneideraitienė, jos pavaduotoja – jau buvusio Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Daiva Subačienė.

Visiškai nesikeitė Kultūros ir turizmo, Socialinės paramos, Centralizuotos buhalterijos skyriai. Į Švietimo ir sporto skyrių perkelta jaunimo reikalų koordinatorė ir iš pavadinimo išbrauktas žodis „sporto“, nes ši funkcija perduota Jaunimo kūrybos ir sporto centrui. Keitėsi Žemės ūkio skyriaus pavadinimas – prie jo atsirado „kaimo reikalų“. Iš seniūnijų šio skyriaus žinion perėjo žemės ūkio specialistai ir iš 14 liko devyni (liks 6,5 etato). Manoma, kad ateityje žemės ūkio specialistų funkcijos galėtų plėstis ir jie atliktų daugiau ūkinių dalykų.

D. Grincevičius informavo, kad kol kas per daug neskubama pereiti iš vieno kabineto į kitą, nes tai vyks palaipsniui. Daugelis kabinetų buvo tvarkyti, atliktas kosmetinis remontas, kai kur keistos grindys. Tai planuojama daryti ir ateityje.

Nors užsimota seniūnijų pertvarka neįvyko, iš principo seniūnijos pertvarkomos, tik kitaip. Pirmiausiai buvo centralizuota buhalterija, jau dabar kai kurie seniūnai vadovauja dviem seniūnijoms. Pavyzdžiui, trečiadienį Žvirgždaičių seniūnui Algimantui Bauboniui buvo perduodamos Kudirkos Naumiesčio seniūnijos funkcijos ir visi seniūnijos reikalai, o ketvirtadienį ryte savivaldybės administracijos vadovai jį pristatė ir seniūnijos darbuotojams. A. Baubonis, kuriam teks vadovauti abiem seniūnijoms, patikino, kad kol kas permainos neramina, bus ir gerokai didesnis darbo krūvis, prižiūrima teritorija, tad pripažino: „Kol kas sunku prognozuoti, kaip bus, nes reikia įsivažiuoti, daug nežinomybės.“ D. Grincevičius patikino, kad kol kas darbuotojai nuliūdę ir nusivylę, bet reikia užbraukti brūkšnį ir gyventi, dirbti toliau, o nesikapstyti po praeitį bei nuoskaudas.

Buvęs Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius nuo balandžio 5 d. dirba Šakių seniūnijos seniūno Daliaus Jasevičiaus pavaduotoju, mat Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje jam vadovaujant kilo nemažai vidinių problemų, tad tokį sprendimą administracija priėmė norėdama užbaigti seniūnijoje kilusias problemas.

Nuo sausio, kai į pensiją išėjo Slavikų seniūnas Vidmantas Benediktas Sprainaitis, Slavikų ir Sudargo seniūnijoms vadovauja pastarosios seniūnė Rita Grigaitienė. Jau anksčiau administracijos direktorius patikino, kad tiesiog tokiu būdu vyksta seniūnijų optimizavimas, nes kitaip to padaryti neleidžia įstatymai. Kad pokyčių gali būti daugiau, D. Grincevičius neneigia, tačiau kas konkrečiai gali keistis, neįvardija. Šiuo metu, pasak administracijos direktoriaus, yra peržiūrimas seniūnijų turtas.

„Jis faktiškai išvis neprižiūrimas. Kaip tik šiandien buvome Liepalotuose, apžiūrėjome Lukšiuose tą vaistinės pastatą. Na, baisu“, – konstatavo D. Grincevičius, pridūręs, kad jei ir bus kokie pakeitimai, „viskas paaiškės eigoje“.

Beje, nuo ketvirtadienio ryto startavo ir atnaujinta internetinė savivaldybės svetainė. Apie tai, kad reikia ją atnaujinti, kalbėta seniai, bet vis nesiimta iniciatyvos, pernai taryba šiam tikslui neskyrė lėšų. Administracijos direktorius pasakojo, kad savivaldybė perka iš kompiuterines paslaugas teikiančio kompiuterių specialisto Andriaus Prekevičiaus paslaugas, su juo bendradarbiaujant bei kalbantis ir gimė pirminė svetainės atnaujinimo versija.

„Galima sakyti – darėme iš savų resursų, savas darbuotojas kūrė, pasiūlė idėją, kuriai pritarėme ir palaikėme. Ir dabar dar ne viskas veikia, reikia perkelti turinį, turėtų būti ir senoji, ir naujoji versijos, bet viską tobulinsime, žiūrėsime. Tam buvome nusimatę ir šiek tiek lėšų, jei neklystu, iki 15 tūkst. eurų“, – sakė D. Grincevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.