Nesutarimus bando išspręsti per Etikos komisiją?

ambrasiene etika
Tarybos narės Juditos Ambrasienės vadovaujama Etikos komisija nusprendė, kad pagrindo pradėti išsamesnį tyrimą dėl Ramintos Jakelaitienės elgesio nėra, nors pasvarstymų, kad kai kuriais atvejais jos elgesys prasilenkė su etika, būta. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį į posėdį rinkosi savivaldybės Etikos komisija, gavusi Vietos veiklos grupės (VVG) pirmininko Juozo Vyto Dainelio kreipimąsi dėl tarybos narės ir buvusios VVG pirmininkės Ramintos Jakelaitienės elgesio. Nors komisija posėdžiavo, kalbėjo, analizavo ir tarėsi gerokai daugiau nei valandą, galiausiai nusprendė, kad pagrindo pradėti išsamesnį tyrimą nėra.
 
Trukdo darbui, diskredituoja vardą
Etikos komisijos dėmesio R. Jakelaitienė iš principo susilaukė dėl jau anksčiau ne kartą spaudoje aprašytų situacijų ir nesutarimų VVG, jos sąsajų su vyro VVG teiktu projektu ir pan. Šįkart kreipimesi prisimenamas birželio 12 d. vykęs karštas neeilinis visuotinis rinkiminis susirinkimas. J. V. Dainelis rašo, kad R. Jakelaitienei buvo išsiųstas to susirinkimo protokolas suderinimui, tačiau ji padarė pakeitimų, kurie esą neatitinka susirinkimo metu išsakytos nuomonės. Prašyta neatitikimus suderinti, bet dviem nesutariančioms pusėms to padaryti nepavyko. Naujasis VVG pirmininkas įsitikinęs, kad toks R. Jakelaitienės elgesys trukdo tolimesniam VVG darbui, nes be suderinto protokolo negalima Juridinių asmenų registre įregistruoti naujo pirmininko, valdybos narių.

„Ypač intensyviu projektų administravimo laikotarpiu yra sustabdyta Šakių VVG veikla, įstaiga negali organizuoti valdybos ir projektų atrankos komiteto posėdžių, pasirašinėti sutarčių su vietos projektų vykdytojais ir atlikti kitų funkcijų“, – rašoma kreipimesi Etikos komisijai.

Be to, išrinktas pirmininkas mano, kad buvusios pirmininkės bei tarybos narės elgesys galimai diskredituoja Šakių savivaldybės tarybą bei pačią VVG, formuojama neigiama nuomonė apie darbuotojus, priimamus sprendimus ir pan. Todėl prašyta apsvarstyti tarybos narės, kaip viešo asmens, elgesį, įvertinti, ar jos elgesys neprieštarauja Valstybės politikų elgesio sąžiningumo, skaidrumo ir viešumo, padorumo, pavyzdingumo ir kitiems principams.

Negražūs dalykai
Tačiau į posėdį susirinkus Etikos komisijai (beje, pirmą šios kadencijos) pirmininkė Judita Ambrasienė paviešino, kad posėdžio išvakarėse protokolus abiem pusėms visgi pavyko suderinti, tad kalbėta, kad iš principo gal ir nelieka pagrindo posėdžiauti. Tačiau kalbų netrūko tiek apie pačią VVG, tiek apie vykusį VVG susitikimą, tiek apie R. Jakelaitienės elgesį – reikėjo jai palikti VVG neeilinį posėdį šiam nesibaigus ar nereikėjo, etiška, kad jos vyras teigė projektinę paraišką VVG, ar neetiška, kas atsakingas už protokolų rašymą, kodėl galutinis variantas išplėstas net iki 11 puslapių ir kodėl šis variantas jau buvo tinkamas, o ankstesni ne, ir pan.

„Negražūs dalykai ten (VVG) vyksta“, – prasitarė Rima Rauktienė, į kurios pašto dėžutę, beje, kaip ir į kai kurių kitų VVG narių, per klaidą pateko R. Jakelaitienės ir jos vyro advokatės susirašinėjimas, kai viename iš laiškų pasisako advokatė apie vykusį posėdį: „vietiniai dievukai, nenorintys užleisti vietos jauniems ir protingiems žmonėms, sovietinės atgyvenos“.

„Mane net ne kiek patekimo forma domina, bet turinys, nes jis žeminantis mus“, – pripažino R. Rauktienė.

Kiti gavę laišką prasitarė apskritai nelabai supratę, apie ką čia viskas, kaip ir apskritai, kas per nesutarimai vyksta VVG, nes faktiškai vienbalsiai kalbėta, kad nesutarimai, ko gero, pasikeitus pirmininkui, VVG nepasibaigs.

Štai Tomas Skaizgirys prabilo apskritai apie VVG veiklą ir pasidalijo savo patirtimi, kai bandė kreiptis paramos, bendravo su viena darbuotoja, kurios pavardės neįvardijo, bet ne pagalbos ar paramos sulaukė, nors tikėjosi, bet pasijuto kaltas, kad apskritai kreipiasi.

„Nusprendžiau išvis nesikreipti, bet ar jie ne konsultuoti ir padėti turi, o ne daugiau kliūčių pridaryti?“ – klausimą kėlė tarybos narys.

Gal ir neetiška, bet netirs
Kalbų, kaip minėta, būta daug. Svarstyta, jog reikėtų įspėti ir dabartinį VVG pirmininką, kad nerašytų skubotų kreipimųsi, nes per savaitę susiderinti protokolus visgi pavyko. Tačiau J. V. Dainelis telefonu J. Ambrasienei patvirtino, kad nors su protokolais ir viskas gerai, bet taip jis nemano apie R. Jakelaitienės elgesį. Etikos komisijos nariai taip pat daug svarstė apie jos etišką ar neetišką elgesį. Susidarė įspūdis, kad galbūt net daugiau manančių, kad buvusi VVG pirmininkė tam tikrų etikos klaidų padarė, bet svarstyta, ar nebuvo išprovokuota, elgėsi užvaldyta emocijų, nes dėmesio centre ne patys maloniausi dalykai. Galiausiai dėl tolimesnio tyrimo nebalsavo nė vienas, penki balsavo prieš tyrimo pradėjimą, o viena Etikos komisijos narė susilaikė.

Nei VVG atstovas, nei R. Jakelaitienė posėdyje nedalyvavo. Tiesa, Etikos komisijos pirmininkė informavo bendravusi su R. Jakelaitiene, kuri ne kartą patikinusi, kad ši situacija jai nemaloni, žeminanti ir šmeižianti tiek ją, tiek jos šeimą.

Posėdžio pradžioje, kadangi jis pirmasis šios tarybos kadencijoje, išrinktas ir komisijos pirmininkės pavaduotojas, kuriuo tapo bendruomenės atstovas, seniūnaitis Aivaras Kasparevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.