Kol kas socialinės paslaugos žmonių poreikių nepatenkina

socialiniai 07 16

Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Liepos 11 d. rajono vadovai socialinių įstaigų, institucijų atstovams pristatė 14 paslaugų, kurios turėtų būti teikiamos rajono gyventojams. Kai kurios šių paslaugų jau yra teikiamos šiuo metu, kai kurios dar nėra labai išvystytos, todėl diskutuota, kuri įstaiga ar institucija jas galėtų teikti. Susitikimo metu taip pat buvo pasiūlytos naujos paslaugos.

Susitikimą pradėjęs rajono mero pavaduotojas Darius Jakavičius kalbėjo, kad šio susitikimo tikslas yra kalbėtis viešai su visais partneriais. Jo nuomone, socialinės įstaigos jau dabar žino, kokias paslaugas teikia, kokios galėtų būti tų paslaugų kainos, o savivaldybė tai turėtų žinoti, kad būtų pasiruošusi už jas sumokėti.

Buvo aptartos visos 14 paslaugų. Su jaunimu daugiausiai dirba Šakių socialinių paslaugų centras, kuriam priklauso Atviras jaunimo centras. Jaunimui teikiamos socialinės, psichologinės paslaugos. Socialinių paslaugų centras teikia ir informavimo paslaugą, kur atvejo vadybininkai ir socialiniai darbuotojai darbui su šeima teikia informaciją, jei šeimai yra nustatytas grėsmės lygis ar šeima patiria socialinę atskirtį. Rajono savivaldybės Socialinės paramos vyriausioji specialistė, laikinai einanti skyriaus vedėjo pareigas Daiva Pilypaitytė pakomentavo, kad gana specifinė yra kultūrinių, informacinių kompetencijų, skaitymo ir raštingumo ugdymo paslauga, kurią išskirtinai teikia Šakių viešoji biblioteka ir jos filialai.

Yra svarbu, ar gyventojai žino, kas teikia nemokamą pirminę teisinę pagalbą. Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus specialistas Irmantas Baltūsis paaiškino, kad asmuo turėtų kreiptis į jų skyrių, kur bus suteikta reikalinga informacija.

Nemažai diskutuota dėl pasirengimo šeimai ir tėvystės įgūdžių ugdymo. Šią paslaugą teikia Šeimos centras, įsikūręs prie Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios.

„Manau, kad valstybiniu lygiu šita paslauga yra kaip ir neteikiama, kad tai daugiau priverstinis ėjimas, o ne savanoriškas, nes kitu atveju žmonės negali priimti bažnytinės santuokos. Reiktų paieškoti, gal yra kažkoks aprašas šios paslaugos valstybiniu lygiu. Ir ar už šią paslauga yra mokama?“ – teiravosi vicemeras.

O kokios psichosocialinės pagalbos gali sulaukti krizę išgyvenęs asmuo? Apie tai kalbėjo Šakių vaikų globos namų vadovas kun. Virginijus Kelertas, kuris paminėjo, kad, lankydami šeimas, mato, su kokiais sunkumais šeimos nariai susiduria, ir padeda nežiūrėdami, kokiai konfesijai šeima priklauso.

Kalbėdamas apie naujas paslaugas, kurios galėtų būti teikiamos, vicemeras paminėjo, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai yra pristatytas projektas „Palydimosios globos paslauga 6–24 metų amžiaus jaunuoliams (taip pat ir turintiems negalią ar specialių ugdymosi poreikių), paliekantiems ar jau palikusiems globos sistemą arba socialinę riziką patiriančią šeimą“.

Siūlyta teikti ir naujas paslaugas, įrengti įvairiose rajono seniūnijose po skalbyklą ar pirtį. Iki šiol tokią paslaugą teikia Socialinių paslaugų centro Kudirkos Naumiesčio padalinys bei VšĮ „Vilties žiedas“ Mišrių socialinių paslaugų centras Plokščiuose.  
„Didesnis poreikis atsiranda tuomet, kai žmonių šuliniai išdžiūsta dėl karščio ir žmonės tiesiog neturi vandens. Tai iš kaimo ir ateina išsimaudyti ir išsiskalbti. Kartais mūsų darbuotojai nuvažiuoja pas vyresnius žmones, paima skalbinius, išskalbia“, – pasakojo VšĮ „Vilties žiedas“ direktorė Dalia Diktorienė.

Į pokalbį įsijungęs vicemeras stebėjosi, kad gyvename Europos Sąjungoje, o žmonės kaimuose neturi kur nusiprausti. Jis siūlė, kad socialiniai darbuotojai, geriausiai pažįstantys savo žmones,  turėtų nukreipti žmones, neturinčius prausimuisi sąlygų, į atitinkamas įstaigas, kurios suteiktų tą paslaugą. Socialinių įstaigų atstovai visgi pripažino, kad, deja, dažnai žmogų nuvežti per prievartą į įstaigą nusiprausti nėra taip lengva.

Kun. V. Kelertas pasiūlė, kad rajone pirmiausia reikia keisti vandentiekio infrastruktūrą, kad vanduo  pasiektų kiekvieno gyventojo namus. Jis pasakojo atvejį, kad, lankant šeimas, tekę matyti, kai žiemą tėvas ant rogučių parsiveža ledo gabalą, kurį ištirpina, kad turėtų vandens.

Šiandien mūsų rajonui aktualiausia, kad neturi kur prisiglausti moterys ir vaikai, nukentėję nuo smurto artimoje aplinkoje. Šią paslaugą iki šiol teikia VšĮ „Vilties žiedas“. Anot direktorės, deja, šiuo metu laisvų vietų nėra, viena moteris čia gyvena jau metus, nors intensyviai ieškoma jai gyvenamosios vietos.

Kun. V. Kelertas svarstė, kad labai svarbu yra suteikti asmeniui ar šeimai kokybišką paslaugą. Jis pateikė pavyzdį, kai mūsų rajone palydimosios globos paslaugą laimėjo įmonė iš Klaipėdos, nes pasiūlė pigiausią kainą ir bendravo su jaunuoliais...  internetu.

 „Mūsų valstybėje kalba apie socialinių paslaugų išplėtimą. Bet ar Lietuva yra pajėgi tą socialinių paslaugų biudžetą padaryti du kartus didesnį už gynybos biudžetą? Socialinių paslaugų biudžetas turi būti mažiausiai 4 proc. BVP. Šiandien turime kalbėti savivaldybės lygmenyje, jei norime, kad tos paslaugos būtų ne butaforinės, o realiai teikiamos. Savivaldybė gali galvoti, ar leisti paslaugą pirkti už minimumą, ar suteikti žmonėms geresnę paslaugos kokybę“, – kalbėjo kun. V. Kelertas ir siūlė skelbti dėl paslaugų viešą konkursą.

Vicemeras priminė, kad susitikime dalyvavusios įstaigos pateiktų savo siūlomą kainų už paslaugas paketą, kuriame būtų nurodyta, kas į tą kainą įeina. Po to taryba tas kainas tvirtintų. Anot vicemero, savivaldybė nenori socialinei įstaigai nustatyti paslaugų kainos. D. Jakavičius pažadėjo, kad kai bus svarstomos vienokios ar kitokios kainos, jis inicijuos, kad atsakingas  rajono komitetas atvyktų į įstaigą ir susipažintų su teikiamomis paslaugomis, kokie yra tie kaštai.

„Paslauga turėtų būti teikiama kuo didesnio paslaugų teikėjų rato, nes poreikis tikrai yra labai didelis, todėl linkėčiau,  kad daugiau vieni su kitais palaikytumėte ryšį“, – linkėjo vicemeras. Kaip sakė Socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotojos pareigas laikinai einanti Brigita Valatkaitytė, integralios pagalbos į namus šiuo metu laukia penki žmonės. Anot jos, realybė tokia, kad eilė pasislinks, kai žmogus iškeliaus Anapilin.

Apibendrindama susitikimą, D. Pilypaitytė dar paminėjo, kad rajone gerai teikiama vaikų dienos socialinė priežiūra, nes rajone veikia 15 vaikų dienos centrų. D. Pilypaitytė kėlė klausimą, kur būtų galima trumpam apgyvendinti iš įkalinimo įstaigos grįžusį žmogų. Kol kas į šitą ir daugelį kitų  klausimų nebuvo atsakyta.

Susirinkime nebuvo diskutuojama apie medicinos, ikimokyklinio ugdymo bei neformalaus vaikų švietimo paslaugas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.