Vinco Kudirkos paminklas jau nebus miesto gėda

paminklas dirba 07 16
Restauratorius Vytautas Norkūnas sako, kad restauruojant paminklą niekur nepaskubėsi, jis patarimo prašys ir tėvo, aukščiausios kategorijos restauratoriaus Kęstučio Norkūno. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ 
 
Kudirkos Naumiesčio centrinėje aikštėje stovi paminklas Vincui Kudirkai, sukurtas skulptoriaus Vinco Grybo 1934 m. Jau nuo praėjusios savaitės čia pluša restauratorius Vytautas Norkūnas.

Restauruoti V. Kudirkos paminklą naumiestiečiai norėjo dar praeitais metais, prieš Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio jubiliejų. paminklas beveik dešimtmetį nebuvo tvarkytas, todėl patys vietos gyventojai jį vadino tikra miesto gėda.

Kaip informavo rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Inga Navlickienė, Kultūros paveldo departamentas šiais metais restauravimo darbams skyrė daugiau kaip 12 tūkst. eurų, daugiau kaip 3 tūkst. eurų prisidėjo rajono savivaldybė. Darbus atliks UAB „Saulės purslai“, užsiimanti nekilnojamųjų kultūros vertybių restauracija-konservavimu.

Praėjusią savaitę į Kudirkos Naumiestį atvyko ir restauratorius V.Norkūnas, kurį praėjusį penktadienį sutikome jau užlipusį ant pastolių ir besidarbuojantį. Jis tikisi, kad nors restauravimas labai ilgas ir kruopštus darbas, jei tik leis orai, juos baigti planuoja iki spalio mėnesio. Restauratorius papasakojo, kad šiuo metu paminklą nuvalė nuo samanų ir kerpių, o kad sunyktų jų židiniai, padengė biocidinėmis priemonėmis. Vėliau prasidės paminklo restauravimas, t.y. bus atstatyti plokščių nuskilimai, kai kurios raidės ant paminklo, užtaisyti atsiradę plyšiai. Anot V. Norkūno, labai svarbus darbas yra hidrofobizavimas – paminklas bus padengtas skysčiu, kuris drėgmei neleis skverbtis iš išorės ir leis pasišalinti iš paminklo. Taip pat bus sutvarkytas paminklo pjedestalas bei apsauginė juosta aplink jį.

„Liks autentiška paminklo spalva. Esu restauravęs gal 15–20 paminklų, bet šiame paminkle yra sunku išlaikyti originalią paviršiaus faktūrą“, – sakė restauratorius.

Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algimantas Baubonis džiaugėsi, kad pagaliau miesto centre bus sutvarkytas paminklas, skirtas „Tautiškos giesmės“ autoriui ir žymiausiam XIX a. pabaigos lietuvių publicistui V. Kudirkai, kuris gyveno ir kūrė būtent Kudirkos Naumiestyje.

„Dar vienas mūsų užmojis – Vytauto Didžiojo paminklo, kuris stovi prie tilto per Širvintą, restauravimas“, – užsiminė seniūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.