Tvenkinio pakrantėse – šunų išmatos

stiklius
Pasak Šakių kinologų klubo vadovo Valentino Stikliaus, jau seniai kalbama apie šunų vedžiojimo aikštelės įrengimą mieste, tačiau nesusitariama, kas turėtų rūpintis jos valdymu ir priežiūra. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Girėnų bendruomenė sunerimusi, kad šį pavasarį Girėnų tvenkinio pakrantės nusėtos šunų ekskrementais. Nežinodami, kaip sudrausminti šunelių šeimininkus, gyventojai patys renka šunų išmatas. Tokio elgesio nepateisina ir Šakių kinologų klubo vadovas Valentinas Stiklius. Jis sako, kad šeimininkai, kurie nesusirenka savo augintinių ekskrementų, negerbia kitų gyvūnų augintojų ir visų gyventojų, bei pataria, kaip rūpintis augintiniais karantino metu.

Girėniškiai sako, kad šiomis dienomis Girėnų tvenkinys tapo itin patraukli pasivaikščiojimo vieta šunų mylėtojams, tačiau ne visi, čia atsivedę savo augintinius, linkę susirinkti šunų ekskrementus.

„Atsiveda augintinius prie ežero net ir nuo miesto pusės nepažįstami žmonės, ne tik vietiniai. Pridrožia ypač tie dideli šunys ir maudyklės vietoje, kur žmonės mėgsta vasarą ilsėtis. Nei krepšelio nešasi, nei susirenka tų šunų išmatas“, – pasakojo vienas girėniškis.

Tiesa, neapsikentę dėl tokio neatsakingo augintinių šeimininkų elgesio, kai kurie girėniškiai eina ir renka šunelių ekskrementus. Visgi jie prašo šunis vedžiojančių gyventojų supratimo, tiesiog susirinkti gyvūnų išmatas, juk ir patys vasarą su vaikais ateina prie tvenkinio maudytis, negi smagu bus lipti į gyvūnėlių paliktas fekalijas...

„Kasdien atsiveda palaidą margą didelį šunį, kuris nuėjo paežerėje, prikrovė, o šeimininkas rankas kišenėje laiko, toks inteligentas... ir nuėjo. Jei mylit šunis, būkit malonūs, laikykitės šunų vedžiojimo taisyklių“, – pasipiktinimo neslėpė girėniškis.

Gyventojus auklėti baudomis? Gyvūnų laikymo Šakių rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklėse, patvirtintose 2013 m., to nenumatyta, tačiau pabrėžiama, kad pažeidusiems šias taisykles taikyti administracinio poveikio priemones. Kalbinta savivaldybės Ūkio, architektūros skyriaus vyriausioji specialistė Asta Cikanienė pripažino, kad taisykles reikėtų koreguoti, juolab kad jose numatyti reikalavimai šunų vedžiojimui skirtoje aikštelėje, kurios Šakiuose vis dar nėra.

Kad apie aikštelės šunims vedžioti įrengimą kalbėta su Šakių seniūnija, pasakojo ir Šakių kinologų klubo vadovas V. Stiklius, tačiau iki šiol prie bendro sprendimo, kurioje vietoje būtų galima tokią aikštelę įrengti, kas ja rūpintųsi, neprieita. Pasak pašnekovo, šakiškiai dažnai šunelius vedžioja Šakių ežero saloje, pėsčiųjų taku Plieniškių link, pasiesarčiu. Šunų augintojas atviravo, kad ne kartą yra drausminęs neatsakingus šunų šeimininkus, kurie nesusirenka augintinių ekskrementų, deja, sulaukdavęs tik neigiamos žmonių reakcijos. Todėl ir jam, ypač J. Basanavičiaus gatvėje, nuo žalios vejos tenka rinkti ir kitų vedamų pasivaikščioti šunų fekalijas. Jis pasakojo, kad, pavyzdžiui, Anglijoje kabo lentelės su užrašais, kad už šunų vedžiojimo taisyklių nesilaikymą skiriama iki tūkstančio svarų bauda, toks užrašas, anot pašnekovo, labai veikia.

V. Stiklius pastebėjo, kad žmonės, baimindamiesi koronaviruso plitimo, dezinfekuoja ne tik rankas ir dažniau liečiamus paviršius, bet ir augintinių pėdas. Pašnekovas sako, kad tą daryti draudžiama – nuo dezinfekcinių priemonių ne tik letenų nudegimai atsiranda, bet, šuneliui jas laižantis, dezinfekcinių priemonių likučiai gali patekti į virškinamąjį traktą ir sukelti apsinuodijimą.

„Reiktų paprasčiausiai šuns letenas nuplauti vandeniu su muilu“, – rekomendavo šunų augintojas.

Karantino metu namuose likę gyventojai turėtų iš anksto pasirūpinti pašaru ir augintiniui, dėl jo sveikatos būklės būtinų veterinarijos prekių atsargomis. Jei naminio gyvūno savininkas yra priverstas saviizoliuotis, jis turėtų susitarti su savo artimaisiais, kaimynais ar surasti tokias paslaugas teikiančią įstaigą, kuri galėtų laikinai pasirūpinti gyvūnu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.