Medžių pjovėjai slavikiečius paliko nežinioje

medziai kapinese1
Į Slavikų civilines kapines avarinių medžių pašalinti atvykę pjovėjai pašalino du medžius, o likusius šešis žada grįžti ir nupjauti tik rugpjūtį. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Slavikų gyventojai, paruošę civilinėse kapinėse savo artimųjų kapavietes medžių pjovimo darbams, nuėmę paminklus ir antkapius, liko ant ledo – iš aštuonių žadamų kapinėse pašalinti avarinės būklės medžių atvykę pjovėjai nupjovė tik du ir dingo, ko gero, visai vasarai.

Apie tai, kad slavikiečiams labai svarbu pašalinti kapinėse augančius avarinės būklės medžius ir jie to laukia keletą metų, rašėme dar praėjusių metų gale. Šįmet savivaldybei perkant tokių medžių pjovimo paslaugą ir organizuojant, kiek medžių kurioje seniūnijoje bus išpjauta, slavikiečiams nusišypsojo sėkmė – jų pageidaujami iš kapinių pašalinti maumedžiai ir ąžuolas buvo įtraukti į sąrašą. Konkursą laimėjusi UAB „Aplinkos darbai“ visose rajono seniūnijose pradėjo darbuotis dar ankstyvą pavasarį, o ten, kur seniūnai įmonės vadovybei ir darbininkams „lipo ant kulnų“, avariniai medžiai buvo išpjauti nedelsiant. Iš viso rajone buvo suplanuota nupjauti 61 medį. Seniūnai nuolat pabrėždavo, kad avarinius medžius iš kapinių jie pageidauja pašalinti dar iki gegužės, kad kapus prižiūrintys gyventojai suspėtų juos susitvarkyti dar iki Motinos dienos. Šį pavasarį rajone rangovai nupjovė 49 medžius ir išvažiavo į kitą pusę Lietuvos, o grįžti žada tik rugpjūtį. Pasak savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausiosios specialistės Astos Cikanienės, laiko rangovai turi iki lapkričio mėnesio, nes tik tada baigsis jų sutartis. Nenupjauta liko po vieną medį Šakių ir Lekėčių seniūnijose, keturi medžiai Lukšių seniūnijoje bei šeši avariniai medžiai Slavikuose.

Slavikų seniūnas Valdas Dumčius sako – tokio dalyko, kad pjovėjų įmonė, nupjovusi du medžius, dings keliems mėnesiams, tikrai nesitikėjo, nes darbininkai paliko net kapaviečių užtiesimus, kuriuos naudoja, kad nesuniokotų kapų. Darbus, anot seniūno, jie atliko tvarkingai, be priekaištų.

„Kai jie atvažiavo, mes nežinojome, kurį medį jie pjaus, atėjo, apsidairė, nupjovė du lengviausiai prieinamus medžius ir išvyko. Kitą dieną aš jiems skambinu, sako – mes jau Druskininkuose, o kada atvažiuos – nežino, nes neleidžia jų valdžia“, – pasakojo seniūnas.

Dėl likusių nenupjautų šešių medžių labiausiai širdį suspaudė patiems gyventojams, kurie laukdami medkirčių nusiėmė antkapius, paminklus, nesodina gėlių, kad atliekant darbus nebūtų sudarkyta kapavietė. Seniūnas neslepia, kad žmonės piktais žvilgsniais žiūri ir į seniūnijos pusę, nors ši tikrai dėl rangovų veiksmų neatsako. Be to, gyventojai baiminasi, kad savivaldybėje neliks pinigų ir kapinėse taip ilgai planuoti pjauti medžiai vėl liks „geresniems laikams“.

Seniūnui susisiekus su UAB „Aplinkos darbai“ vadovu, jis buvo patikintas, kad darbininkai į Slavikus tikrai grįš, tikėtina – rugpjūtį, o medžių pjovimui laiko turintys iki rudens. Be to, seniūnui buvo pasakyta, kad įmonė negalinti pjauti medžių dėl naujai nustatytos tvarkos, kurioje sakoma, kad  laikotarpiu nuo kovo 15d. iki rugpjūčio 1 d. medžių šalinti negalima dėl paukščiukų. Bet Slavikų seniūnijoje medžiai buvo pjaunami balandžio 20 d., o įmonei to daryti įsakymas netrukdė...

Slavikų seniūnas sako, kad šiame įsakyme yra ir išimtis, kuri leidžia avarinės būklės medžius šalinti visada, jeigu šie gadina kapavietes, antkapius ir t.t., tačiau šie argumentai buvo per silpni įmonės atsakingiems asmenims įtikinti. Seniūnas paklausė, ką daryti su kapinėse paliktais darbininkų daiktais, jam atsakė – „jeigu trukdo, išmeskit, atsivešim kitus“.

Tiesa, už du nupjautus maumedžius savivaldybė sumokės rangovui pagal sutartus įkainius ir jau 248 eurų sąskaita yra išrašyta, o už likusius medžius įmonė gaus pinigus tik tada, kai šie bus nupjauti. V. Dumčius sako, kad seniūnijos planams tokie rangovų veiksmai irgi sumaišė visas kortas, nes jie norėjo kuo greičiau sutvarkyti kapines po medžių pjovimo darbų, be to, laukė, kada bus galima pasiimti medieną, iš kurios seniūnas nuplanavęs pagaminti ir suolelių, ir kitų naudingų dalykų seniūnijos poreikiams. O ką jau kalbėti apie gyventojų nepasitenkinimą...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.