Gyventojai susirūpino apleistomis senosiomis vokiečių kapinėmis

vokieciu kapines2
Šakių miesto vokiečių kapinėse tarp tankių krūmynų ir žolynų sunku surasti senus paminklus, kryžius bei antkapius. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Pastaruoju metu redakcija sulaukė keleto susirūpinusių gyventojų kreipimųsi dėl Šakiuose esančių vokiečių kapinių. Žmonės klausia, kodėl šiais laikais tvarkomos kitos, kad ir netoliese, Birutės gatvėje, esančios žydų kapinės, o vokiečių kapinės apaugusios krūmais, neprižiūrimos.

Nedaug kas žino, kad, galima sakyti, pačiame miesto centre (nors oficialiai vokiečių kapinės priskirtos Girėnų kaimo teritorijai) tarp senųjų Šakių civilinių kapinių ir Šakių socialinių paslaugų centro pastatų bei Girėnų kaimo Muziejaus gatvės gyventojų į tarpą įsispraudusios yra neveikiančios Šakių miesto vokiečių senosios kapinės. Kapinių šiandien taip lengvai nesurasi ir neatpažinsi: čia 0,403 ha plote didžiuliais medžiais apaugęs krūmynas, o jame yra keletas mažų paminklų, antkapių, kryžių su lentelėmis. Mažų paminklų užrašai matosi tik iš arti, o gerai į juos įsižiūrėjus galima pastebėti pavardes ir vardus, užrašytus vokiečių kalba, kas ir byloja apie tai, jog čia ilsisi vokiečių tautos žmonės.

Į redakciją besikreipę patys Girėnų gyventojai sako, jog prieš keletą metų šios kapinės buvo aptvarkytos, išpjauti krūmai, gražiai matėsi paminklai, bet dabar vėl viskas apžėlė. Žmonės klausia, kas jas turėtų prižiūrėti. Girėniškiai nereikalauja daug, tiesiog elementaraus sutvarkymo.

Šalia kapinių gyvenantis Rimantas sako, jog anksčiau prie paminklų dar buvo metaliniai kryžiai, bet jie jau seniai nurinkti ir, ko gero, priduoti į metalo supirktuvę. Rimantas sako, jog tada, kai prieš keletą metų buvo sutvarkytos kapinės, iš tolo matėsi dar likę nedideli paminklėliai, kryžiai, antkapiai.

Pasiteiravus Girėnų bendruomenės centro pirmininkės Irenos Sakalauskienės, sužinojome, kad šių vokiečių kapinių jie savo iniciatyva dar netvarkė, tačiau jas turi savo ateities planuose. Anot pirmininkės, praėjusį pavasarį bendruomenė darė talką ir tvarkė dvejas kaimų kapinaites, esančias Aržuolupių kaime, kur iškirto krūmus, išrinko senas šakas, sulūžusią tvorą ir apsodino teritoriją eglaitėmis, kad šventa vieta bent kiek tvarkingiau atrodytų.

Šakių savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Inga Navlickienė sako, jog neveikiančias senąsias įvairias rajono kapines, nesvarbu, ar tai būtų rusų, ar vokiečių, ar žydų kapinės, prašoma pažiūrėti seniūnijų, kitokio būdo jas aptvarkyti nėra.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius atsimena, kad prieš keletą metų seniūnija tvarkė senąsias vokiečių kapines, tačiau seniūną nustebino pačių gyventojų požiūris – užuot aptarę tai, kas yra jiems svarbu su vietos seniūnija, jie verčiau kreipiasi į spaudą.

„Tegul mums pasako, mes rasime kalbą, sutarsim kažką. Juolab dabar, kai jau intensyvus aplinkos tvarkymo darbymetis baigėsi. Žiūrėsim, ką galim ten padaryti. Visada, kai tik turim galimybes, tvarkome visas kapines“,– sako seniūnas.

Jis teigia, jog pažiūrės, gal seniūnija dar šį rudenį suspės kažkiek pasirūpinti minėtomis kapinėmis. Pagrindinis darbas ten būtų išpjauti tarp medžių prižėlusius krūmus, kad teritorija būtų tvarkinga.

Šakių seniūnijoje yra 25 neveikiančios įvairios kapinės: Sovietų Sąjungos karių, vokiečių, žydų, mažų kaimų kapinės. Kai kurių kapinaičių jau net žymės nelikę – jų vietoje jau dirbama žemė, o kai kurios užima labai mažus plotelius. Šakių vokiečių senosios kapinės, palyginus su kitomis neveikiančiomis kapinėmis, užima gan didelį plotą. Buvusių kaimų ar kitos kapinės dažnai yra aptvarkomos bendruomenių žmonių įvairių talkų ar akcijų metu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.