Ant seniūnų pečių kris ir vaikų žaidimų aikštelių priežiūros našta

zaidumu aiksteleje
Vaikų žaidimų aikštelių saugumu turi rūpintis jų savininkas, periodiškai atlikti apžiūrą. Ši našta krenta ne tik ant seniūnijų, bet ir ant daugiabučių bendrijų, bendruomenės centrų, kurių iniciatyva pastaruoju metu įrengiamos naujos aikštelės. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Seniūnų pasitarime dalyvavę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Marijampolės departamento specialistai aptarė Šakių mieste bei seniūnijose viešose erdvėse esančių vaikų žaidimų aikštelių ir jų inventoriaus priežiūrą. Atrodo, ant seniūnų pečių kris ir minėtų aikštelių priežiūros našta. Rajone viešų vaikų žaidimų aikštelių priskaičiuojam apie 30.

Šakių mieste, rajono seniūnijose ir jų prieigose, kaimuose pastaruoju metu buvo įrengta ne viena nauja vaikų žaidimų aikštelė, kurioje galima rasti sūpynių, laipynių bei kitokio vaikus traukiančio inventoriaus. Dauguma aikštelių atsirado vietos bendruomenėms įgyvendinus įvairius projektus, nemažai įvairių žaidimo aikštelių įrangos – palikimas iš anksčiau. Tad kas aikštelėse turėtų užtikrinti saugią vaikų žaidimų aplinką?

Seniūnų pasitarime dalyvavusi NVSC Marijampolės departamento vedėja Ingrida Pucėtienė akcentavo, kad pavojingiausi vaikams įrenginiai yra sūpuoklės, čiuožyklos, laipynės, kopėčios, karstynės. Anot jos, vaikai, žaisdami žaidimo aikštelėse, neišvengia susižalojimų, deja, pasitaiko traumų, pasibaigiančių neįgalumu ar net mirtimi.

„Manau, tai mūsų visų, tiek savivaldybės, tiek seniūnijų atstovų, darbas, kad vaikų žaidimų aikštelės būtų saugios. Jūs prižiūrit ir stengiatės, kad vaikų žaidimų erdvės būtų ne tik įrengtos, bet ir prižiūrimos“, – susitikimo tikslą įvardijo I. Pucėtienė.

Ji pirmiausiai supažindino, kokią priežiūrą žaidimų aikštelių eksploatuotojai ir savininkai turi užtikrinti: ne rečiau kaip kartą per savaitę atlikti žaidimų aikštelių apžiūrą (ar nėra sulūžusių detalių, paliktų nesaugių šiukšlių), ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius – eksploatacinę apžiūrą dėl konstrukcijų susidėvėjimo, įrangos veikimo ir stabilumo bei kasmetinę pagrindinę žaidimų aikštelės kontrolę, atliekamą akredituotos įstaigos. I. Pucėtienė akcentavo, jog apžiūros rezultatai turi būti fiksuojami apžiūros žurnale. Ji siūlė seniūnams paskirti žmogų, kuris atliktų aikštelių priežiūrą. Ji priminė, kad nuo 2016 m. lapkričio 1 d. įsigaliojo Lietuvos higienos norma „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, kurioje ir nustatyti minėti saugos reikalavimai.

NVSC Šakių skyriaus vadovė Brigita Kamorūnaitė dar priminė, kad žaidimų aikštelėje matomoje vietoje turi būti pritvirtinta žymena, kurioje nurodytas aikštelės savininkas bei jo adresas, bendrasis pagalbos telefono numeris, kuriuo galima skambinti įvykus avarijai, techninės priežiūros personalo telefono numeris.

„Reikia nepamiršti ir nuodingųjų augalų, kurie draudžiami sodinti žaidimų aikštelių teritorijoje, higienos normose jie yra išvardyti, jų priskaičiuojama net 16“, – priminė B. Kamorūnaitė.

Po tokių iš NVSC specialistų gautų nurodymų, kad ant seniūnų pečių gula dar vienas rūpestis – vaikų žaidimų aikštelių priežiūra, Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius teiravosi: „Ar ne paprasčiau būtų, kad jūs tikrintumėte tas aikšteles. Dabar mes aikšteles tikrinsim, jūs tikrinsit mus, dar kažkas už pinigus tikrins ir mus, ir jus.“

Pasak NVSC atstovių, tokia yra numatyta įstatymo tvarka, be to, jų tarnyba neturi žmogiškųjų išteklių kas savaitę tikrinti seniūnijų viešose erdvėse esančias vaikų žaidimo aikšteles.

Jos dar kartą priminė, kad viešose erdvėse įrengtų vaikų žaidimų aikštelių kontrolė pavesta eksploatuotojui arba savininkui – mūsų rajone jos perduotos seniūnijoms.

Pastaraisiais metais rajono bendruomenės, įgyvendindamos įvairius projektus, taip pat yra įsirengusios nemažai naujų vaikų žaidimų aikštelių. NVSC specialistės akcentavo, jog viešose vietose įruoštoms aikštelėms yra taikoma minėta higienos norma, tad tiek daugiabučių bendrijos, tiek bendruomenės yra atsakingos už  aikštelių priežiūrą.

Specialistės informavo, kad ugdymo įstaigų žaidimų aikšteles tarnyba kontroliuoja periodiškai. Kol kas Šakių savivaldybėje viešosios vaikų žaidimų aikštelės nebuvo tikrinamos, bet, pasak I. Pucėtienės, kaimyninėse savivaldybėse situacija vaikų žaidimų aikštelėse ne pati geriausia. Nustatyti šie pagrindiniai pažeidimai: nė vienoje tikrintoje aikštelėje nebuvo žymenos, kas yra tos aikštelės eksploatuotojas, nenurodytas joks kontaktinis telefonas, rasta šiukšlių, nenušienauta žolė ir pan. I. Pucėtienė akcentavo, kad jeigu vaikų žaidimų aikštelėje yra įrengta smėlio dėžė, turi būti atliekami smėlio kokybės tyrimai, keičiamas smėlis.

„Visur palaidi šunys ir katės, kaip tą smėlio dėžę apsaugoti nuo gyvūnų ekskrementų?“ – teiravosi Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis.

Pasak B. Kamorūnaitės, smėlio dėžės, skirtos vaikų žaidimui, turi būti nenaudojimo laikotarpiu uždengiamos.

„Šitas reikalavimas yra šiek tiek sudėtingesnis. Jei viešoje erdvėje prie žaidimų aikštelės įrengta smėlio dėžė, tai suorganizuoti, kas atidengtų, vėliau uždengtų, yra sudėtinga“, – pripažino I. Pucėtienė.

Ji patikslino, kad sporto įranga, batutų parkai, žaislai, žaidimų aparatai nepriskiriami prie žaidimų aikštelės įrenginių.

„Mokyklos, darželiai jau baigia pasikeisti vaikų žaidimų aikštelių įrenginius. Bet mes dar turim seniūnijose viešose erdvėse paveldėtų rankų darbo medžio drožėjų pagamintų sūpynių ar kitų įrenginių. Gal kai kuriuos jau iš viso reikia pašalinti, net jų nerekonstruoti, nes jie kelia pavojų vaikų saugumui. Gal jūsų tarnyba patarpininkautų juos apžiūrint?“ – tokį prašymą išsakė rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius.

Kaip aiškino I. Pucėtienė, gavusi skundą jų tarnyba atvyksta ir administracine teisena jau baudžia aikštelės eksploatuotoją, ji siūlė seniūnams patiems priimti sprendimus dėl, jų nuožiūra, netinkamų eksploatuoti vaikų žaidimų aikštelių įrenginių.

Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius kėlė klausimą, kas atsakingas už jau uždarytų mokyklų teritorijose paliktus įrenginius: metalines sieneles, kopėčias. NVSC specialistės rekomendavo tokius įrenginius šalinti.

Susitikimo pabaigoje išsiaiškintas dar vienas svarbus dalykas, kad eksploatuojamų ir naujai įrengtų vaikų žaidimų aikštelių įranga pirmiausiai turi būti sertifikuota. Todėl NVSC specialistės rekomendavo, įsigyjant vaikų žaidimų aikšteles, žiūrėti, ar šios atitinka joms taikomus Lietuvos standartų reikalavimus. Anot specialisčių, planuojama inventorizuoti visas viešas vaikų žaidimų aikšteles, tuomet matysis, ar jos sertifikuotos, ar atliekama metinė patikra ir kita.

Lekėčių seniūnas pasakojo, kad sertifikuotoje aikštelėje susižalojo vaikas, kai mama jau tamsiu paros metu išleido jį žaisti.

„Didžiausios pretenzijos ėjo seniūnijai, kodėl tas vaikas susižeidė. Nors prie vaikų žaidimo aikštelės kabo taisyklės. Manau, kad ir tėvai turėtų prisiimti didesnę atsakomybę už vaikus“, – kalbėjo seniūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.