Ir šiukšlių surinkimas, ir aikštelių įrengimas vis dar kelia klausimų

siuksles prie konteinerio
Gintarė MARTINAITIENĖ

Atliekų tema neišsemiama, nepaliekanti abejingų ir nuolat kelianti diskusijas. Nekart rašyta apie komunalinių atliekų aikštelių įrengimą, kuris, atrodo, gyventojams ir toliau kelia įvairiausių klausimų. Gana dažnai redakcija sulaukia vienokių ar kitokių signalų apie šiukšlynus prie konteinerių, nesurenkamas šiukšles greta jų ir pan., tad apie viską nuo pradžių.

Apie tai, kad Valenčiūnų kaime (Kidulių sen.) greta miško daromas savotiškas sąvartynas, girdime ne pirmą kartą. Ir praėjusią savaitę į redakciją užsukęs vietos gyventojas aiškino negalintis pakęsti greta konteinerių daromos netvarkos.

„Dar kai ten dideli konteineriai stovėjo, dažniau gal surinkdavo, bet dabar visai nieko neima, kas šalia konteinerių. Būna, paėmęs sukraunu, tada išveža, bet ten visokio brudo priveža – stiklų, automobilių detalių“, – aiškino valenčiūniškis.

Ši situacija žinoma ir vietos seniūnei Renatai Švelnytei. Ji patikino, kad du konteinerius netoli pagrindinio kelio laiko vietos gyventojai, kurių sodybos yra tolėliau, tačiau būtent tai ir suteikia neatsakingiems gyventojams galimybę čia nelegaliai atsikratyti savo šiukšlėmis. Anksčiau toje vietoje stovėjo bendro naudojimo konteineriai, tačiau net jų nelikus, akivaizdu, kad žmonių įpročiai nesikeičia.

„Gaila, kad vis dar yra gyventojų, kurie į mišką ne pasivaikščioti ar pasigrožėti užsuka, bet čia atsikrato šiukšlėmis, tačiau ir vežėjai bent jau kartkartėmis surinkti galėtų, nes penkių metrų spinduliu tą vietą jie turėtų sutvarkyti“, – kalbėjo R. Švelnytė.

Nors apsilankius vietoje įsitikinome, jog šiukšlių greta būtent tą dieną išvežtų konteinerių maišuose ir ne tik juose yra pilna, tačiau UAB „Ecoservice“ logistikos vadovas Jevgenijus Bilis komentuoja, kad esą greta konteinerių paliktas šiukšles jie surenka.

„Jei dalis atliekų paliekama šalia konteinerių, mes jas taip pat surenkame“, – rašoma spaudai, nors vietos gyventojas sako, kad vežėjai to nedaro niekad, todėl čia ir darosi šiukšlynas, žinoma, ne be neatsakingų gyventojų indėlio.

Seniūnė svarsto, galbūt sudrausminimui ir nelegalių šiukšlintojų išaiškinimui čia būtų galima pastatyti vaizdo stebėjimo kameras, kaip elgtasi kituose „karštuose taškuose“.

Visgi „Ecoservice“ atsiųstame atsakyme akcentuojama, kad konteinerių savininkai šalia kelio juos išstumti turėtų tik aptarnavimo dienomis, tai yra kartą per dvi savaites.

„Konteinerių palikimas prie bendro naudojimo kelio sudaro sąlygas konteineriais naudotis pašaliniams asmenims, dažnai jau kitą dieną konteineriai yra užpildomi, atliekos kraunamos šalia, užteršiama aplinka, į konteinerius patenka atliekų, kurioms jie nėra skirti, pavyzdžiui, statybinio laužo, automobilio detalių“, – komentuoja įmonės atstovas ir pataria kreiptis į Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centrą (MAATC) bei prašyti probleminėje vietoje pastatyti didesnės talpos bendro naudojimo konteinerius.

„Už privačių konteinerių stovėjimo vietos ir aplinkos aplink konteinerius švarą yra atsakingi jų savininkai“, – rašoma atsakyme spaudai.

Kad šiukšlynai prie konteinerių daromi ir mieste, taip pat anokia naujiena, nes neretai šiukšlės į juos netelpa, tad dažnas gyventojas nesivargindamas šiukšlėmis atsikrato tiesiog nušveisdamas jas šalia. Dabar, kol vyksta antžeminių aikštelių įrengimas, taip pat netrūksta gyventojų nepasitenkinimo.

„Aš išvis nesuprantu, kaip krepšinio aikštelėje galima padaryti aikštelę konteineriams“, – skundėsi S. Banaičio gatvės daugiabutyje gyvenanti moteris.

Kita tos pačios gatvės, tačiau jau kito namo gyventoja piktinosi, kad aikštelė jau kuris laikas įrengta, tačiau „konteineriai vis tiek nudrėbti ant šaligatvio“. Dar anksčiau dėl parinktos vietos aikštelės įrengimui piktinosi Vytauto gatvės gyventojai, garažų bendrijos.

Pasak savivaldybės Ūkio, architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio, visi nepatogumai yra laikini ir reikia turėti šiek tiek kantrybės. Pasak pašnekovo, po vieną konteinerį niekas nevežios, tai bus daroma centralizuotai, o projektas vykdomas visame rajone. Jis tikino, kad konteinerius (ir esamus, ir naujus) išvežios projekto įgyvendintojas, tai yra MAATC ir vežėjai.

MAATC skelbia, kad projekto pabaiga numatoma 2023 m. rugsėjo 1 d. Įgyvendinant šį projektą mūsų rajone numatyta įrengti 108 antžemines konteinerių aikšteles, taip pat turėtų būti įsigyti 492 konteineriai popieriaus, plastiko, stiklo, tekstilės ir žaliosioms atliekoms. Manoma, kad įrengus aikšteles ir įsigijus reikiamus konteinerius bus gerokai pagerinti atliekų surinkimo pajėgumai. Pagal šį projektą Šakių rajone įrengtos dvi naujos (Kudirkos Naumiestyje ir Gelgaudiškyje) didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės, kur kiekvienoje iš jų yra 11 konteinerių mišrioms, popieriaus, plastiko, stiklo, maisto, tekstilės, žaliųjų atliekų. Taip pat po 10 konteinerių eksploatuoti netinkamų transporto priemonių plastikams, naudotoms padangoms, statybos ir griovimo, elektros ir elektronikos, geležies ir plieno/metalų atliekų mišinio, didelių gabaritų, medienos, pavojingoms ir kitoms atliekoms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.