Rajone sumedžiotas pirmasis vilkas šį sezoną

vilkas dubininkas
Pirmąjį savo vilką sumedžiojęs Mantas Dubininkas sako esąs laimingas, nes toks trofėjus – kiekvieno medžiotojo svajonė. Asmeninio archyvo  nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Baltkojų miške buvo sumedžiotas pirmas vilkas rajone šį medžioklės sezoną. Medžiotojui Mantui Dubininkui pavyko sumedžioti suaugusio vilko patiną.

Per 15 metų medžioklėse dalyvaujančiam Baltkojų medžiotojų klubo nariui M. Dubininkui į pilkį pataikyti pavyko pirmą kartą. Šakietis M. Dubininkas medžiokle domisi ir aktyviai ją praktikuoja apie 15 metų ir sako, kad maždaug prieš 10 metų yra tekę į vilką šauti, tačiau nesėkmingai.

Šįkart šūvis buvo taiklus. Medžiotojo paleista kulka pilkį pakirto Baltkojų miške spalio 13 dieną varyminės medžioklės metu.

„Per paskutinį varymą, jau gerokai po pietų, gal apie antrą valandą, vilkas išlindo iš miško. Miškas čia gana retas, tokie šabakštynai. Bet vieta, iš kur išlindo, tokia dėkinga buvo. Pamačiau vilką tik aš, pirmą ir paskutinį kartą. Paleidau du šūvius. Abudu garantuoti buvo ir plėšrūnas krito“, – pasakoja medžiotojas.

Pasak M. Dubininko, vilko patinas jau gana senas, apie tai išdavė žvėries dantys.

„Plėšrūnas išties toks jau pabuvęs. Žeista koja, be uodegos, toks striukauodegis. Net su vyrais pasijuokėm, kad vargšelis gal aketėje žvejojo, kaip toje pasakoje“, – šypsosi pasakodamas medžiotojas.

M. Dubininkas sako, kad jis Baltkojų mišką puikiai pažįsta, jo tėtis 55-erius metus medžiojo, pats Mantas dešimt metų buvo varovas.

„Gal tai mano pirmas ir paskutinis sumedžiotas vilkas. Ką gali žinoti. Manau, kad Baltkojų girioje vilkų nėra. Gal vieno ar dviejų vilkų pėdas rasdavome. Tai antras vilkas matytas per visą mano medžiotojo stažą. Mano tėtis per 55-erius metus taip pat nėra vilko šovęs, tai šis sumedžiotas plėšrūnas – jo garbei“, – kalbėjo M. Dubininkas.

Iš tiesų sumedžioti vilką – kiekvieno Lietuvos medžiotojo svajonė. Vilko kailis kiekvieno medžiotojo geidžiamas trofėjus, todėl ir M. Dubininkas teigia, kad jis kailį išdirbs, trofėjumi taps ir vilko kaukolė.

Aplinkos ministerija šiam 2022–2023 m. medžioklės sezonui, kuris prasidėjo spalio 15 d., nustatė 282 vilkų sumedžiojimo limitą. Vadinasi, tiek vilkų galės sumedžioti visos Lietuvos medžiotojai. Vilkus medžiotojai gali medžioti iki kovo 31 d., tačiau, išnaudojus jų sumedžiojimo limitą, sezonas nutraukiamas anksčiau. Iki lapkričio 20 d. jau sumedžiota 114 vilkų.

Tiesa, Aplinkos ministerijos puslapyje skelbiama apie spalio 17 d. mūsų rajone sumedžiotą vilką, tačiau, kaip patikslino Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas žuvininkas Gintautas Liepuonis, šis plėšrūnas buvo partrenktas automobilio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.