„Maisto banko“ atiduotuvė Šakiuose buria vienminčių komandą

„Maisto banko“ Šakių skyriaus koordinatorė Audra Atažanovienė kviečia savanoriauti ir jaunimą, ir vyresnius šakiečius neseniai duris atvėrusioje maisto atiduotuvėje. Šiuo metu labiausiai reikėtų vairuojančio savanorio, galinčio savo automobiliu surinkti ir parvežti maisto produktus. D. Pavalkio nuotr.

Kaip žinia, nuo šių metų neliko Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo paramos maistu ir higienos priemonėmis programos, pagal kurią seniūnijose būdavo dalijami paramos paketai. Juos pakeis socialinės kortelės, be to, nuo sausio 16 d. Šakiuose, Bažnyčios gatvėje (buvusios V. Šedbaro parduotuvės patalpose), savo veiklą pradėjo maisto atiduotuvė. 

„Maisto banko“ Šakių skyriaus koordinatorė Audra Atažanovienė pasakojo, kad maisto atiduotuvės šiuo metu atsidarinėja visuose Lietuvos regionuose. Jos skirtos kovai su maisto švaistymu, o kartu tai parama nepritekliuje gyvenantiems žmonėms, kurie gali pasirinkti norimų produktų iš skirtingų skyrių, kaip parduotuvėje, tik nemokamai.

Šiuo metu atiduotuvėje maisto produktais pagal rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus pateiktus sąrašus remiamos 44 rajono šeimos, iš viso 88 rajono gyventojai. Pasak A. Atažanovienės, žmonės turi suprasti, jog ateiti į atiduotuvę neužtenka – reikia kreiptis į savo seniūniją ir pateikti prašymą paramai maisto produktais gauti. Galutinį sąrašą suformuoja Socialinės paramos skyrius, gavęs duomenis iš socialinio darbo organizatorių. Žmonės pasirinkti produktų iš atiduotuvės turės atvykti iš įvairių rajono vietų, nesvarbu, ar jis gyvena Barzduose, Slavikuose ar Šakiuose.

„Pirmiesiems, kas buvo patekę į sąrašus, pasisekė, nes maisto produktų gaudavo kas savaitę, tačiau tvarka nuo kitos savaitės keičiasi. Gausim naujus sąrašus, pagal kuriuos parama bus dalijama kartą per ketvirtį“, – informavo koordinatorė, aprodydama lentynose išdėliotus paskutinės galiojimo dienos produktus – vaisius, daržoves, duoną, pieną, mėsą, įvairius pusfabrikačius ir bakalėją, kurių vienam žmogui skiriami 5 kg ketvirčiui. 

Tiesa, prekybos centrams pradėjus prekiauti paskutinės galiojimo dienos produktais, jų „Maisto banko“ atiduotuvėse sumažėjo. Pašnekovės teigimu, ypač mažiau gaunama mėsos ir pieno produktų, todėl viską, ką tą dieną gauna, stengiamasi padalinti.

Nuo kitos savaitės paramą maisto produktais atiduotuvė dalins keturias dienas per savaitę nuo 14 iki 16 val. Žmonės pagal naują sąrašą bus pakviesti atvykti konkrečiu laiku, tik kol kas neaišku, ar kaimiškose vietovėse gyvenantys piliečiai nesusidurs su sunkumais, mobilumo problemomis.

Nuo kitos savaitės „Maisto banko“ atiduotuvė paskutinės galiojimo dienos produktus dalins jau ne tris, o keturias dienas per savaitę, tad ir pastiprinimas labai reikalingas. Koordinatorė Audra Atažanovienė (dešinėje) džiaugiasi savanorių komandos papildymu – prie jos dukros Ivetos (kairėje) prisijungė ir savanorystės skonį išbando Arūnas ir Jovita. D. Pavalkio nuotr.

Pasak A. Atažanovienės, labai norisi, kad žmonės, atėję į atiduotuvę, jaustųsi oriai, nes nemažai paramos gavėjų apskritai nedrįsta kreiptis į „Maisto banką“ net ir užklupus laikiniems sunkumams. 

Šiuo metu A. Atažanovienė buria savanorių komandą, į kurią kviečia ir jaunimą, ir vyresnio amžiaus žmones. Nors maistą dalinti padeda trys moksleivės Iveta, Diana ir Akvilė, tačiau tokių pajėgų neužtenka. Pasidairius po kitas atiduotuves, kuriose savanoriai sugyvena kaip viena darni šeima, pašnekovė tikisi ir Šakiuose suburti tokią komandą.

Paklausta, ko šiuo metu reikėtų labiausiai, koordinatorė teigė, jog svarbiausia surasti vairuojantį savanorį, kuris su savo automobiliu galėtų kas rytą nuvykti į Ringaudus ir parvežti maisto produktus į atiduotuvę. Šiuo metu šį darbą atlieka ji pati, tačiau tai būtų labai didelė parama, nes tuo metu moteris galėtų atlikti kitus darbus ar susirinkti paskutinės galiojimo dienos produktus Šakiuose. 

Beje, po viešojoje erdvėje išplatinto kvietimo, kad atiduotuvėje ieškoma savonorių, atsišaukė apie 20 šakiečių, daugiausiai jaunimo. Pirmiausiai su kiekvienu iš jų koordinatorė nori susitikti pokalbiui ir leisti pasibandyti, o jei viskas abiem pusėms tiktų ir patiktų, ir pasilikti, nes čia, pasak A. Atažanovienės, „neužtenka savanoriauti, čia reikės ir dirbti“.

Mums besidairant naujoje atiduotuvėje, į ją užėjo šakietė Jovita. Tai jos pirma savanorystės diena. Paklausta, kas paskatino imtis tokios veiklos, prasitarė, kad seniai norėjo kur nors savanoriauti, tačiau neprisiruošė, nes augino mažą vaiką, kuris dažnai sirgdavo. Dabar pamačiusi kvietimą, nė akimirkos nesudvejojo ir atėjo, nes ir sūnus ūgtelėjo, o ir pažįsta koordinatorę.   

Pasak A. Atažanovienės, ji ir pati čia atėjo visai netikėtai – tiesiog pamatė skelbimą, kad „Maisto banko“ atiduotuvei reikalingas darbuotojas Šakiuose. Apsisprendė per akimirką. Dalyvavo pokalbyje ir kurį laiką galvojo, kad nieko iš to neišeis, kad galbūt nėra tinkamiausia kandidatė, bet kai sulaukė skambučio, liko maloniai nustebinta, kad šiai veiklai buvo pasirinkta būtent ji. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.