Rajone iš karto startavo dvejos socialinės dirbtuvės

Simbolinę juostelę Gelgaudiškyje perkirpo (iš kairės) rajono savivaldybės meras Raimondas Januševičius, Gelgaudiškio „Šaltinio“ ugdymo centro direktorė Genė Žilinskienė ir institucinės globos pertvarkos Tauragės ir Marijampolės regionus kuruojanti ekspertė Marijona Janavičienė. D. Pavalkio nuotr.

Praėjęs ketvirtadienis rajone buvo ypatingas – simbolinė juostelė perkirpta pirmosiose mūsų rajone startavusiose socialinėse dirbtuvėse. Ir ne vienose, o iš karto dvejose – Šakių Diakonijoje ir Gelgaudiškio „Šaltinio“ ugdymo centre. Šių įkurtuvių laukta ne vienerius metus, todėl jos ypač svarbios jų lankytojams, kur jie turės galimybę kurti, realizuoti save ir mažais žingsneliais pradėti socialinę integraciją į bendruomenę.

Pasak Gelgaudiškio „Šaltinio“ ugdymo centro direktorės Genės Žilinskienės ir VšĮ Šakių Diakonija vadovo pareigas laikinai einančio Juozo Mišeikio, ši diena jų įstaigoms išties istorinė – pradedama nauja veikla, aprėpianti intelekto ar psichosocialinę negalią turinčių žmonių užimtumą ir jų kūrybiškumo skatinimą. Socialinėse dirbtuvėse jie galės kurti tam tikras paklausias prekes ar teikti bendruomenėje reikalingas paslaugas. Tam tikra prasme tai darbo įgūdžių ugdymas šiems mažiau savarankiškiems žmonėms, kurie gali bent keletą valandų per dieną prisidėti prie kokio nors produkto sukūrimo.

Atidarymo šventės proga ne tik įstaigų vadovus, bet ir darbuotojus bei būsimus socialinių dirbtuvių lankytojus sveikino gausus būrys svečių, tarp kurių savivaldybės meras Raimondas Januševičius, vicemeras Darius Jakavičius, institucinės globos pertvarkos Tauragės ir Marijampolės regionams ekspertė Marijona Janavičienė, Didvyžių socialinės globos namų vadovė Viduta Bačkierienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė ir kiti.

Raimondas Januševičius pasidžiaugė, kad, nors ir pavėluotai, tačiau šios veiklos, kurios labai reikalingos ir kurių labai reikėjo, jau atveria duris ir mūsų rajone. Jam pritardamas D. Jakavičius konstatavo, kad valstybė pagaliau atsigręžė į visus žmones, kad atsirado galimybė socialinių dirbtuvių lankytojams patirti ne pažinimo, o sukūrimo džiaugsmą.

„Iš tiesų Šakiai niekur nevėluoja. Anaiptol. Rajono vadovai vieninteliai, bent jau mano kuruojamuose regionuose, kurie tą pačią dieną atidaro dvejas socialines dirbtuves“, – tvirtino institucinės globos pertvarkos Tauragės ir Marijampolės regionus kuruojanti ekspertė, įdėjusi daug pastangų, kad šis projektas taptų realybe.

socialines dirbtuves sakiaiVšĮ Šakių Diakonija vadovo pareigas laikinai einantis Juozas Mišeikis (dešinėje) ir socialinių dirbtuvių rinkodaros vadybininkas Mindaugas Petravičius pademonstravo, kaip veikia spausdintuvas, įsigytas reprezentacinių suvenyrų gaminimui. D. Pavalkio nuotr.

Sveikindama su naujų socialinių paslaugų startu, M. Janavičienė pabrėžė, kad šiai, kaip ir kiekvienai socialinei veiklai, labai svarbi stipri ir susitelkusi komanda.

Šakių Diakonijos komandoje dirbs rinkodaros vadybininkas Mindaugas Petravičius, socialinė darbuotoja Erika Jakštienė ir individualios priežiūros darbuotoja Ineta Grigaliauskaitė, gamybos meistro pareigas eis laikinasis įstaigos vadovas J. Mišeikis.

Gelgaudiškio socialinių dirbtuvių lankytojus užims gamybos meistrė Džiuljeta Zelenkė, rinkodaros specialistė Rasa Kentraitė, socialinės darbuotojos Žaneta Pulokaitė ir Milda Bendikienė bei individualios priežiūros darbuotoja Laima Karpavičienė.

Šakių socialinėse dirbtuvėse bus gaminami išskirtiniai reprezentaciniai suvenyrai. M. Petravičius susirinkusius supažindino su specialia įranga – spausdintuvu, kuris gali spausdinti ant įvairių paviršių – plastiko, popieriaus, medžio, stiklo, metalo, odos.

Šakių socialinių dirbtuvių įrengimas atsiėjo 37 tūkst. 650 eurų Europos Sąjungos lėšų, iš jų 31 tūkst. 780 eurų atsiėjo vien specialaus spausdintuvo įsigijimas.

socialines dirbtuves gelgaudiskisGelgaudiškio socialinių dirbtuvių lankytojus užims gamybos meistrė Džiuljeta Zelenkė, rinkodaros specialistė Rasa Kentraitė, socialinės darbuotojos Žaneta Pulokaitė ir Milda Bendikienė bei individualios priežiūros darbuotoja Laima Karpavičienė. D. Pavalkio nuotr.

Vienas iš pagrindinių užsiėmimų Gelgaudiškio socialinėse dirbtuvėse – keramikos dirbinių kūrimas. Tam įsigyta ir reikalinga įranga – žiedimo staklės, specialus presas ir krosnis. Tačiau, pasak veiklas pristačiusios D. Zelenkės, bus gaminami ir įvairūs medžio darbai. Tam įsigytas specialus lazerinis įrenginys, apie kurio galimybes papasakojo Gelgaudiškio „Šaltinio“ ugdymo centro technologijų mokytojas Audrius Lostys. Taip pat bus siuvama, mezgama, siuvinėjama.

Gelgaudiškio socialinių dirbtuvių įrengimui buvo skirta 26 tūkst. eurų europinių lėšų. Šiek tiek daugiau nei 11 tūkst. kainavo reikalingos įrangos įsigijimas.

Socialinių dirbtuvių įrengimas yra bendro projekto „Bendruomeninių apgyvendinimo bei užimtumo paslaugų asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia plėtra Šakių rajone“ dalis. Statybų dalį kuruojanti rajono savivaldybės Ūkio ir investicijų skyriaus projektų koordinatorė Miglė Kriaučiūnienė apie socialinių dirbtuvių įkurtuves sakė sužinojusi tik iš nuotraukų, kurias pamatė socialiniame tinkle. M. Kriaučiūnienės teigimu, pats projektas dar nėra baigtas – liko sutvarkyti dokumentaciją, Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVG) dar nebuvo atvykusi galutiniam patikrinimui.

Anot vicemero D. Jakavičiaus, kadangi socialinės dirbtuvės buvo įrengtos ir jų lankytojai jau surinkti, todėl, gavus raštišką CPVG leidimą, nuspręsta jų veiklą pradėti anksčiau.

Grupiniai gyvenimo namai psichinę negalią turintiems žmonėms Gelgaudiškyje turėtų startuoti iki liepos 1d. Būtent jų paslaugas administruos Gelgaudiškio „Šaltinio“ ugdymo centras. Šakių Diakonijai bus pavesta bendruomeninių vaikų globos namų veikla Šakiuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.