Rajono tarybos nariai nori uždirbti daugiau

ukio_komitetasGintarė MARTINAITIENĖ

Kokį atlygį už darbą turi gauti rajono taryboje dirbantys politikai? Apie tai susimąstė praėjusį antradienį posėdžiavę Ūkio komiteto nariai. Jie siūlo užmokesčio koeficientą didinti, tikindami, kad dabartinių lėšų yra per mažai. Tačiau tokiam siūlymui pritaria ne visi.

Nuotr. Ūkio komitetas inicijavo siūlymą didinti tarybos nario darbo užmokestį, kuriam pritaria ir daugelis kitų tarybos narių. Jie mano, jog suma tokia maža, kad tiesiog nereikia apie tai diskutuoti.

Nors paskutiniajame tarybos posėdyje reglamentas, kuriame nurodoma kiek ir kaip turi būti mokama tarybos nariui, nebuvo patvirtintas, jame buvo numatyta, kad tarybos nariui su jo veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto išlaidoms apmokėti, kiek jų nesuteikia ar tiesiogiai neapmoka savivaldybės administracija, kas mėnesį mokama 0.2 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio išmoka atsiskaitytinai. Komiteto pirmininkui ši išmoka papildomai didinama 20 proc., o pirmininko pavaduotojui − 10 proc. Jei tarybos narys be svarbių priežasčių nedalyvavo tarybos ar komiteto posėdyje, išmoka, kaip traktuojama, tą mėnesį jam nemokama.
 
Nors VMDU nuolat kinta, tačiau skaičiuojant pagal pirmąjį šių metų ketvirtį, tarybos narys į rankas gauna daugiau nei 300 litų. Ši suma priklauso ir nuo to, kur dar tarybos narys dirba, yra pensininkas, ar ne. Taip pat, kaip minėjome, išmoka didinama, jei jis yra komiteto pirmininkas ar pavaduotojas.

Praėjusį antradienį posėdžiavę Ūkio komiteto nariai susizgribo, kad numatytą 0.2 koeficientą reikia didinti. Šis klausimas, nors ir nepatvirtintas, buvo aptarinėjamas ir kituose komitetuose. Siūloma koeficientą nuo 0.2 padidinti iki 0.3. Tai reikštų, kad eilinio tarybos nario alga didėtų apie 100 litų. Tiesa, tai galima traktuoti ir kaip kanceliarines išlaidas, tačiau apie tai diskutavę politikai įvardijo, kad tai yra ir kaip tam tikras darbo užmokestis. Nors šiam siūlymui buvo prieštaraujančių ir pačiame Ūkio komitete, visgi daugelis teigė, kad suma nėra tokia didelė, kad reikėtų diskutuoti. Per metus šiam tikslui pasiekti reikėtų apie 50 – 60 tūkst. litų rajono biudžeto lėšų.

Ūkio komiteto narys Tomas Skaizgirys teigė tokiam siūlymui prieštaraujantis. Jis kalbėjo, kad nereikėtų prieš save nustatyti žmones. „Juk gyvenimas pastaruoju metu negerėja. Kam į save kreipti ugnį? Ar mums labai ką pakeis tas 50 ar 100 litų?“ – teiravosi T. Skaizgirys. Komitete balsuojant už šį siūlymą jis susilaikė. Tuo tarpu kiti aiškino, kad ankstesnis koeficientas tvirtintas prieš ketverius metus, o per tą laiką nemažai brango kuras, keitėsi kiti dalykai.

„Manau, jeigu keltume iki kokių 0.8, tai būtų daug, o dabar net nelabai reikšminga. Direktoriui (administracijos direktoriui Juozui Puodžiukaičiui – red.) praėjusį mėnesį taip pat pakėlėme algą patvirtindami priedą ir ar kas nors prieštaravo? Ne! Nes reikėjo, nes dirba”, - aiškino Kęstutis Gudelevičius. Meras Juozas Bertašius tikino, kad taryba dirba gerai, daug ir efektyviai, tad, jo nuomone, ačiū reikia pasakyti ne tik žodžiu, bet ir paskatinimu. „Mes esame viena iš keturių neprasiskolinusių savivaldybių Lietuvoje, tai kodėl tarybos narys, sugebantis dirbti sunkmečiu, negali gauti daugiau? Manau, dabar tarybos nariai netgi išleidžia daugiau nei gauna“, - teigė rajono vadovas. Jo nuomone, tvirtinant biudžetą tiesiog reikia numatyti tam lėšas ir viskas.

Didinti tarybos nario darbo užmokesčio nelinkęs ne tik T. Skaizgirys. Šiuo klausimu gana kategoriškai nusiteikęs ir Kontrolės komiteto pirmininkas, opozicijoje dirbantis Edmundas Rinkevičius. „Apie kokį didinimą galima kalbėti? Juk tarybos nariai yra tik išlaidautojai, jie pridėtinės vertės nekelia. Kai mes patys pradėsime išlaikyti valstybę ir gyventi ne iš skolintų pinigų, tada galėsime spręsti apie užmokesčio didinimą“, - kalbėjo E. Rinkevičius. Paklaustas, ką jis mano apie mero argumentą, jog be skolų gyvenanti savivaldybė gali sau tai leisti, Kontrolės komiteto pirmininkas iškėlė retorinį klausimą: „O ar Šakių rajono savivaldybė yra atskira respublika?“.

Kadangi paskutiniajame tarybos posėdyje reglamentas patvirtintas nebuvo, tai nebuvo priimtas ir sprendimas, bus ar nebus didinamas tarybos nario darbo užmokestis. Prie šio klausimo bus grįžtama ateinantį mėnesį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.