Artėjantys rinkimai politikus gena arčiau žmonių

socialdemokrataiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Rodos, jau pakvipo artėjančiais rinkimais. Penktadienį net 17 garsių socialdemokratų lankėsi Šakių rajone, kur susitiko su vietos valdžia, verslininkais, žemės ūkio bendrovių vadovais bei atskirų seniūnijų gyventojais. Patys socialdemokratai šio vizito nesieja su artėjančiais rinkimais, tačiau drąsiai dalijasi mintimis, kaip būtų galima pagerinti Lietuvos piliečių gyvenimą. Tuo tarpu sąmojingos ir kiek šmaikščios iškalbos nestokojantis rajono vadovas Juozas Bertašius išreiškė viltį, kad ateityje nebūtų dar blogiau.

Nuotr. Penktadienį net 17 socialdemokratų apsilankė Šakių rajone - čia susitiko su vietos valdžia, verslininkais ir gyventojais.

Svečius priėmė meras

Po trejų metų pertraukos kairiųjų pažiūrų socialdemokratų frakcija vėl apsilankė Šakių rajone. Nemažą būrelį patyrusių politikų svetingai priėmė rajono meras J. Bertašius, svečiams išsamiai nušvietęs rajono gyvenimą. Kalbėdamas apie rajone gyvenančius paprastus žmones, meras apžvelgė ir šalyje esančias problemas bei tarė: „Jeigu nebus pasirūpinta valstybės ateitimi, Lietuva liks kaimas. Mes nedejuojame, mes norime, kad ateityje nebūtų tik blogiau“. J. Bertašius, nevyniodamas žodžių į vatą, kritikos už praeityje padarytus darbus, neištesėtus pažadus pažėrė Juozui Olekai, buvusiam ministrui pirmininkui Gediminui Kirkilui.
  
Vizito su rinkimais nesieja

Laikydamasi tradicijų Lietuvos socialdemokratų partija važinėja po Lietuvą, susitinka su žmonėmis. Penktadienį eilė atėjo ir Šakių rajonui, kai politikai patys atvyko tiesiai į akis pažvelgti mūsų rajono gyventojams, išklausyti jų lūkesčių, vilčių. Pasak šakiečiams puikiai žinomo Mindaugo Basčio, tokie susitikimai jiems naudingi tuo, kad visi frakcijos kolegos pamatytų, kaip gyvena žemdirbiškas Šakių rajonas, kaip jis pasikeitė nuo 2009 metais įvykusio apsilankymo. Kaip žinia, šį rudenį vėl rinksime naują Seimą. Todėl negalime nepasiteirauti, kodėl valdžios siekiantys seimūnai gyventojus prisimena tik artėjant naujiems rinkimams. „Na negalima taip sakyti, kad tik prieš rinkimus. Mes į Šakius buvome atvykę ir po rinkimų. Su artėjančiais rinkimais šio atvykimo nereikėtų tapatinti, kadangi visas rinkimų įkarštis prasideda rugsėjo mėnesį“, - teigė M. Bastys. Tuo pačiu socialdemokratų lyderis A. Butkevičius pridūrė, jog kiekvieniems rinkimams reikia ruoštis iškart, kitą dieną po jau įvykusių rinkimų. „Jeigu tokią poziciją užimsi, jeigu bendrausi su rinkėjais, tai jie tavimi ir patikės“,- sakė A. Butkevičius. Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atlikta paskutinė gyventojų apklausa parodė, jeigu Seimo rinkimai būtų vykę praėjusių metų gruodį, sėkmingiausi jie būtų buvę dviem opozicinėms partijoms - Darbo ir Socialdemokratų.

Siekis – atgauti pasitikėjimą

Tad kodėl taip dažnai nusiviliame politikų priimamais įstatymais, jeigu valžios vyrai, kaip tvirtinama, taip noriai bendrauja su savo rinkėjais? Ar valdžia ir yra tikrasis tautos veidrodis, rodantis skolose skęstančią valstybę, emigruojantį jaunimą, senstančią visuomenę. Tad bendraudami su M. Basčiu ir A. Butkevičiumi negalime nepasiteirauti, kokią realią naudą politikams duoda susitikimai su jiems duoną uždirbančiais rinkėjais. „Kai svarstome įstatymų projektus, mes visada parvežame žmonių nuomonę, kaip jie galvoja vienu ar kitu klausimu. Be abejo vadovaujamės ir ekspertų nuomone. Vien su savimi pasitarę negalime nuspręsti, kaip vienu ar kitu klausimu mums reikia elgtis. Tai būtent tokie susitikimai mums ir padeda“, - tvirtino M. Bastys. A. Butkevičius pripažino, jog yra labai didelis žmonių nusivylimas ir sunkmečiu jis tik gilėja, todėl tiesioginis bendravimas yra vienas iš instrumentų, leidžiančių išgirsti žmogų. Anot jo, tai pats geriausias kelias atgauti žmonių pasitikėjimą.

Kada gyvensime geriau?

Šakiuose viešėjusių, nemenką patirtį politikoje turinčių politikų teiraujamės, kada tas paprastas žmogus Lietuvoje pajaus realų gyvenimo pagerėjimą? Neslėpdami tikėjimo, kad kitąmet socialdemokratai sėdės prie valdžios vairo, politikai tvirtino, jog didelį dėmesį skirs daugiabučių namų renovacijai. Manoma, kad tokiu būdu bus atgaivintas statybos sektorius. „Mes pamatėme, kad komerciniai bankai akiplėšiškai elgiasi, nenori verslo remti arba skolina su didelėmis palūkanomis. Mes pradėjome vesti derybas su Europos investiciniu, Europos rekonstrukcijų ir plėtros bankais, kad specialiai parodytume, jog yra galimybė finansinius srautus pritraukti pigiau“, - teigė A. Butkevičius, pridurdamas, kad Lietuvos bankininkystės sistemoje esama labai daug problemų, mat skandinavai valdo apie 85 proc. šalies rinkos. Be to, pasak A. Butkevičiaus, šalyje būtina padaryti viešųjų pirkimų revoliuciją, centralizuojant viešuosius pirkimus administruojančias institucijas ir šį procesą kompiuterizuoti. „Taip būtų viešai matoma, už kokią kainą pirko ar laimėjo kurkursą tam tikras subjektas“,- teigė politikas, neabejojantis, jog šiai idėjai kils pasipriešinimas. - Kai norėjome įsteigti valstybinį banką, gavome informacijos, kad kiti komerciniai bankai buvo skyrę du mln. litų žiniasklaidai, kad ši „suvalgytų“ tuos politikus, kurie siekia tai padaryti“. Pasak politikų, iš struktūrinės paramos joks euras, joks litas negali būti išdalinamas nesukuriant pridėtinės vertės. Pienininkystė, galvininkystė, augalininkystė – tos sritys, kurios turi būti vystomos.

Susitiko su verslininkais

Susitikimo su M. Basčiu ir A. Butkevičiumi metu rajono verslininkai nestokojo pačių įvairiausių klausimų. Jie diskutavo apie pridėtinės vertės mokesčio mažinimą. Verslininkams buvo paaiškinta, jog yra pateiktas projektas sumažinti PVM šviežiai, atšaldytai mėsai bei tam tikro riebumo pienui. „Ieškome kompromisų. Mes žinome, kad Vyriausybė tikriausiai nepritars, nes Finansų ministerijos pozicija tokia, kad reikia skaičiuoti aritmetiškai ir žiūrėti, ar praras dalį pajamų, ar ne“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.