Rinkimų komisijos nariai davė pasižadėjimus

rinkimu_komisijaPenktadienį Šakių apygardos rinkimų komisijos pirmininkei Irenai Haase rašytinius pasižadėjimus davė komisijos nariai, pasižadėję būti ištikimi Lietuvos Respublikai bei nuo tos dienos juridiškai pradėję darbą rinkimų komisijoje.

Nuotr. Pirmininkės I. Haase (kairėje) pavaduotoja rinkimų komisijoje dirbs J. Šneideraitienė.

Pirmiausiai susirinkusius komisijos narius: Juozą Gabraitį (pasiūlytas Teisingumo ministro), vilkaviškietę Nijolę Juraitienę (pasiūlyta mero), Rūtą Lebedžinskienę (Lietuvos socialdemokratų partija), Giedrę Merčaitytę (Partija Tvarka ir teisingumas), Ingridą Pališkienę (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Liliją Sniečkuvienę (Darbo partija), Jūratę Šneideraitienę (pasiūlyta mero) komisijos pirmininkė I. Haase pasveikino pasiryžus dirbti spalio 14 dieną vyksiančių Seimo rinkimų ir referendumo komisijoje. Joje dirbs ir Sofija Marijona Liudžiuvienė, kuri dėl pateisinamų priežasčių penktadienį susirinkime nedalyvavo. Dalyvavusieji prisiekė būti ištikimi Lietuvos Respublikai, laikytis Konstitucijos ir įstatymų, sąžiningai ir garbingai atlikti savo pareigas rinkimų komisijoje ir susilaikyti nuo poelgio, pažeidžiančio įstatymus ir žmogaus teises. Pasirašius rašytinius pasižadėjimus pirmininkė nariams įteikė pažymėjimus ir nuo to laiko jie juridiškai pradėjo savo darbą rinkimų komisijoje. I Haase nariams priminė, kad pasirašius pasižadėjimus jiems draudžiama bet kokia politinė reklama. Nesilaikant šios nuostatos jie gali būti atleisti iš rinkimų komisijos nario pareigų ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn.
 
Atsižvelgdama į išsilavinimą, ilgametį darbą rinkimuose ir įgytą praktiką juose, I. Haase pirmininkės pavaduotoja pasiūlė J. Šneideraitienę. Šiam pasiūlymui visi nariai vienbalsiai pritarė. Sekretorės pareigas užims R. Lebedžinskienė, kuri, pasak pirmininkės, ne pirmus metus dirba rinkimų komisijoje bei gerai išmano raštvedybą. R. Gabraitis bus politinės reklamos stebėtojas. Jis stebės, ar politikai nepažeidė politinės reklamos nuostatų bei taikomų įstatymų.

Kalbėdama apie artėjančiuose rinkimuose taikomas naujoves I. Haase išskyrė, jog, priešingai nei anksčiau, išorinės politinės reklamos griežtas vietos ribojimas nebus taikomas. Be to, siekiama vis labiau kompiuterizuoti visas rinkimų apylinkių vietas. „Bandysime su administracijos bei seniūnų pagalba pasiekti, kad taip ir būtų, kad pavyktų visose apylinkėse turėti po kompiuterį ir priėjimą prie balsų skaičiavimo protokolų“, - kalbėjo Šakių apygardos rinkimų komisijos pirmininkė.

Nuo šiol rinkėjams bus teikiami ne rinkėjų pažymėjimai, o kortelės, tačiau, atvykus į rinkimus, net ir jos neturint, bus suteikta teisė balsuoti. „Jei kortelės neturės, ją bus galima atspausdinti. Be to, yra asmens tapatybės kortelė, kur yra rinkėjo asmens duomenys, tad jokių problemų kilti neturėtų“, - aiškino I. Haase. Kitos naujovės, pasak pirmininkės, susijusios su specialiuosius poreikius turinčias asmenimis, kuriems, kaip ir numato įstatymas, turi būti sudarytos visos sąlygos išreikšti pilietinę valią. Pavyzdžiui, apylinkės būstinė negali būti antrame aukšte, kaip yra Gelgaudiškyje, nes ten negali patekti rateliuose sėdintis neįgalusis. Tad visas apylinkių būstines planuojama patikrinti ir žiūrėti, ar jos atitinka keliamus reikalavimus.

Kai kurie rinkimų organizavimo klausimai, kaip kalbėjo pirmininkė ir jos pavaduotoja, dar nėra galutinai aiškūs. „Vienokie reikalavimai taikomi referendumui, kitokie Seimo rinkimams ir šie dalykai šiek tiek kertasi, tad bus pateiktos įstatymo pataisos“, - aiškino J. Šneideraitienė.

Komisijos nariai numatytu laiku turės budėti būstinėje, tačiau ir be to numatyti tam tikri darbai. Vienas didžiausių, kuris turės būti atliktas gana operatyviai – atskiro leidinuko išleidimas su kandidatų į Seimą programomis bei nuotraukomis.

Artimiausias komisijos narių susirinkimas organizuojamas rugpjūčio 8 dieną, kuriame turės dalyvauti ir partijų pirmininkai, nes su jais nuolat turės būti palaikomas ryšys, perduodama informacija.

Atsisveikindama su komisijos nariais pirmininkė linkėjo būti principingiems ir niekam nedaryti jokių išlygų prieš galiojančius įstatymus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.