Vietoj klubo – bandomasis atviras jaunimo centras?

jaunimas3Giedrė PLEČKAITYTĖ

Vyriausybės jaunimo politikos strategijoje numatyta, jog iki 2019 metų kiekviena šalies savivaldybė privalės turėti vadinamuosius atvirus jaunimo centrus, kuriuose jaunuoliai galėtų prasmingai leisti laisvalaikį. Tokio centro įkurtuvių pradžios laukiama ir Šakių rajone, tačiau to link kol kas judama lėtai. Kad šiuo klausimu būtų pralaužti ledai, savivaldybės jaunimo reikalų komisija palaimino tarybos nario Martino Eimučio teiktą projektą „Alternatyvūs Šakiai“. Esą jo įgyvendinimas būtų tarsi startas atviro jaunimo centro įkurtuvėms. Tik ar tai nėra kiek sunkokai besiverčiančio klubo „Impress“ gelbėjimas savivaldybės lėšų sąskaita?

Nuotr. Rajono savivaldybės jaunimo reikalų komisija palaimino M. Eimučio pristatytą projektą „Alternatyvūs Šakiai“. Jo įgyvendinimui skirta 5 tūkst. litų.

Niekas neaišku

Siekiant didesnio šalies jaunimo užimtumo, Vyriausybės patvirtintoje jaunimo politikos strategijoje numatyta, kad iki 2019 metų visos šalies savivaldybės privalės turėti atvirus jaunimo centrus. Dar šių metų pirmojoje pusėje Jonavoje vyko savivaldybių jaunimo reikalų koordinatorių, merų, vicemerų ir kitų atsakingųjų specialistų susitikimas, kurio metu buvo kalbama būtent apie tokius centrus, jų svarbą šalies jaunimo užimtumui. Šakių rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė, paklausta, ar kas nors aišku dėl minėtojo centro kūrimo Šakiuose, atsakė: „Kol kas mūsų savivaldybėje iš mirties taško dar niekas nepajudėjo. Neaišku nei kur, nei kada bus įkurtas toks centras. Kol kas nėra bendros nuomonės šiuo klausimu“.
 
Panašu, jog pirmosios užuomazgos, sprendžiant šį klausimą, nuskambėjo penktadienį vykusiame vicemerės Rimos Rauktienės vadovaujamame rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos posėdyje. Čia tarybos narys M. Eimutis pristatė dar pernai metų pabaigoje sklidusių idėjų projektą „Alternatyvūs Šakiai“, kurio įgyvendinimui šių metų Jaunimo programoje palikta lėšų.

Pristatė projektą

Projekto vadovo pristatyto kelių aktyvių rajono jaunuolių po Šakietukai.LT vėliava parašyto projekto „Alternatyvūs Šakiai“ tikslas - pasiūlyti naujiems žmonėms įvairiapusišką laisvalaikio užimtumą žaidžiant stalo futbolą, mokantis diskšokio pagrindų, dalyvaujant protmūšio ar stalo teniso varžybose ir kt. Pasak M. Eimučio, įgyvendinus projektą į prasmingą jaunimo veiklą būtų įtraukta per šimtas jaunų šakiečių. Jie turėtų galimybę susitikti su verslininkais, menininkais, visuomenės veikėjais. Manoma, jog tokių susitikimų metu jaunuoliai gautų žinių apie verslą, meną, galėtų diskutuoti visuomeniniais klausimais. Tikimasi, jog tai jauniems žmonėms suteiktų didesnį supratimą apie kultūrinį gyvenimą.

Projekto „Alternatyvūs Šakiai“ partneriai: Šakių rajono jaunimo sąjunga „Apskritasis stalas“, Šakių rajono moksleivių taryba, trys UAB ir jaunimo klubas „Impress“, įsikūręs parduotuvės „IKI“ pastato rūsyje. Lyg ir viskas labai gražu, jeigu nebūtų vieno bet...

Gelbsti klubą?

Po projekto pristatymo paaiškėjo, jog suplanuota veikla pagrinde bus organizuojama būtent šakiečio Sauliaus Kasparevičiaus, su kuriuo nemenkų sąsajų turi ir M. Eimutis, vadovaujamo klubo „Impress“, patalpose. Šiandien žinoma, jog vienintelis Šakiuose veikiantis klubas turi finansinių sunkumų. „Kai atšilo oras, žmonės nesirinko, todėl patyrėme nuostolių. Apsauga  pasamdyta ir už nuomą reikia mokėti. Žiemos sezonu judam dar į tą pusę“,- neslėpė S. Kasparevičius, patikinęs, jog kas mėnesį reikia atiduoti po 500 litų nuompinigių. Klubo patalpų nuomos sutartis baigiasi šių metų gruodžio mėnesį. Posėdžio metu vicemerei pasiteiravus, ar komanda „Impress“ neturi skolų, M. Eimutis atsakė: „Klubo veikla finansiniu požiūriu neatsipirks“. Rodos, galima įžvelgti, jog projektas „Alternatyvūs Šakiai“ yra lyg gelbėjimosi šiaudas, padėsiantis į klubą pritraukti jaunuolių.

„Buvo manoma, kad galbūt tos patalpos galėtų tapti atviru jaunimo kūrybos centru, pakeičiant jo formą, pavadinimą ar priklausomybę. Juk į tas patalpas daug investuota pinigų, laiko ir kūrybos. Be finansinės pagalbos baigsis sutartis ir klubo gyvavimas“, - diskutuodama sakė vicemerė, pridurdama, jog pinigai projekto įgyvendinimui numatyti, tik reikia mokėti juos įsisavinti. Apsvarsčius visus už ir prieš, projekto finansavimui pritarė visi jaunimo reikalų tarybos posėdyje dalyvavę nariai. Kalbant detaliau apie pinigus, projektinei veiklai iš savivaldybės skirta 5 tūkst. litų. Net 2 tūkst. litų bus skirti patalpų nuomai, tokia pačia suma bus apmokamos techninio inventoriaus nuomos išlaidos, likusi dalis pinigų bus skirta kitoms reikmėms įsigyti. Tai, kad projekto „Alternatyvūs Šakiai“ įgyvendinimas padės išlikti ir klubui, M. Eimutis ir S. Kasparevičius neneigė. Tačiau vyriškiai atkreipė dėmesį į tai, kad komanda „Impress“ vykdo dvejopą veiklą. Viena jų nukreipta į pelno siekimą, kitą – į visuomeninę veiklą. M. Eimutis pripažįsta, jog pačiam šis projektas yra iššūkis, tačiau neabejoja, jog jis tikrai pavyks. Apie realius jo įgyvendinimo rezultatus bus kalbama metų pabaigoje vyksiančioje jaunimo konferencijoje „Įjunk šviesą“.

Pavykus sėkmingai įgyvendinti projektą, manoma, bus žengtas pirmasis žingsnis atviro jaunimo centro įkurtuvių link. „Jeigu bus nuolat vykdoma veikla ir jauni žmonės žinos apie ją, tada jie turės galimybę ateiti ir nuveikti kažką naudingo sau ir galbūt visuomenei. Aš  teigiamai vertinu šio projekto įgyvendinimą dėl to, kad jaunimas turės užimtumą. Tai būtų kaip ir pilotinis atviro jaunimo centro projektas, kurio kitaip savivaldybėje įgyvendinti neturime galimybių. Neturime nei tokių patalpų, reikalingo inventoriaus, kuriuo būtų galima jaunimui pasinaudoti. Dabar galėsime pasižiūrėti, ar jaunimui reikalingas toks centras“, - tikino koordinatorė D. Jurgutienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.