Mantas Aleksa: „Norisi duoti kažką savam kraštui“

aleksa mantas
Šakių rajono teniso lygos organizatorius Mantas Aleksa tai daro ne dėl savęs – sportininkui svarbu supažindinti kitus su teniso kultūra. D. Pavalkio nuotr.

Raminta MAJAUSKAITĖ

Viešosios komunikacijos studijas baigęs, šiuo metu individualia veikla užsiimantis Mantas Aleksa organizuoja Šakių rajono teniso lygą, kurios finalas Šakiuose planuojamas liepos pradžioje. Kalbamės su Mantu apie teniso atradimą ir jo su sportu susijusias svajones.
 
Kuo užsiėmėte tik pabaigęs studijas?

Pabaigęs studijas septynerius metus dirbau „Žalgiryje“. Nors pats niekada nežaidžiau krepšinio, bet nuo vaikystės jaučiausi jam artimas. Mano šeima labai mėgsta šį sportą, pusbrolis yra krepšininkas. Dabar krepšinį vadinu savo pirmąja meile.

Kodėl pasirinkote būtent tenisą?

Tenisas gyvenime atsirado netikėtai. Gal prieš ketverius metus pamačiau skelbimą internete, jog vyks teniso treniruotės. Tuo metu buvau numetęs labai daug svorio, norėjosi aktyvios veiklos formai palaikyti, tad nusprendžiau išbandyti tenisą. Patiko. Kadangi gyvenau Kaune, susitariau su tuo pačiu treneriu sportuoti būtent ten. Tenise tau nereikia labai gerų fizinių duomenų, esi vienas atsakingas už save, už savo judesius. Su niekuo nereikia grumtis. Be to, labai įvairaus amžiaus, sudėjimo žmonės žaidžia tenisą. Tikriausiai tas man labiausiai ir patinka.

Papasakokite apie organizuojamą teniso lygą.

Praėjusią vasarą buvo pora savaitgalinių turnyrų, prie kurių organizavimo daug prisidėjau,  turėjau rėmėjų, tačiau šią vasarą dėl pandemijos daugelio rėmėjų biudžetai yra susiaurinti, tad bandau išsiversti tik iš dalyvių startinio mokesčio. Šioje lygoje dalyvauja keturiolika dalyvių, kurie yra suskirstyti grupėmis ir du mėnesius gali žaisti kur tik panorėję, ar Vilniuje, ar Paryžiuje, svarbiausia, jog man praneštų apie sužaistas varžybas ir galutinį rezultatą. Kai baigsis šis dviejų mėnesių terminas, kaip planuojama, liepos pradžioje geriausi grupių žaidėjai susitiks Šakiuose.

Ar tenisas yra populiarus Šakiuose?

Prieš dvejus metus Šakiai ir tenisas neturėjo visiškai nieko bendro. Neprisiimu nuopelnų sau, bet tenisas Šakiuose pradėjo populiarėti.

Dėl ko tai darote – dėl savęs ar dėl kitų?

Aišku, jog dėl kitų. Kartais atrodo, jog nusvyra rankos. Juk finansiškai aš iš to nieko negaunu. Dar tik savo pinigų įdedu. Be galo vertinu rėmėjų indėlį, nes jiems iš to menka nauda. Aš jiems nieko negaliu pasiūlyti – net reklamos. Po vieno turnyro pasiskolinęs projektorių rodžiau filmą apie tenisą. Nors sportininkų beveik nebuvo, tačiau susirinko žmonių pažiūrėti filmą. Norisi šviesti visuomenę, šviesti šakiečius apie teniso kultūrą. Turnyruose retai kada išvysi žiūrovų, nebent artimuosius. Todėl norisi žmones supažindinti su tenisu, jo taisyklėmis. Kadangi pats esu iš Šakių, norisi duoti kažką savam kraštui.

Kokie Jūsų tolimesni planai?

Pafantazuoju daug. Svajoju apie uždaro teniso centro pastatymą, kuriame galbūt pavyktų dvi aikšteles įrengti. Niekas aplinkui neturi uždarų teniso centrų, kad galėtum ir žiemą žaisti. Tenisas toks sportas, kuriuo užsiimti reikia reguliariai, o tam reikalingos geros sąlygos. Mano viena iš svajonių surengti stovyklą ar atviras teniso dienas. Pakviesti žmogų, kuris supažindintų su pačiu tenisu, padarytų atvirą treniruotę. Bet vis automatiškai ateina mintis, ar kas dalyvautų...

Ar sudėtinga įrengti uždarą centrą?

Be abejo. Su atviromis aikštelėmis viskas yra daug paprasčiau. Jos nereikalauja tokių didelių finansinių kaštų pastatymui ir išlaikymui. Atvirose aikštelėse nereikia šildymo, elektros, rūbinių, tvarkytojo.

O kokios sąlygos teniso žaidėjams yra Šakiuose?

Pas mus, Šakiuose, yra trys aikštelės, tačiau jos visos labai jau specifinės. Vienoje kamuoliukas gerai atšoka, bet mažai erdvės, kita mokama ir joje daug duobių. Trečioji, prie sporto centro, yra nemokama, tad neseniai ten įruošėm dėklus, kuriuose sudėti teniso kamuoliukai, galima pasiimti ir žaisti. Raketes labai noriai paskolina Atviras jaunimo centras.

Ar daug laiko užima tenisas?

Laiko atžvilgiu – kai nori, tikrai paskiri pakankamai, bet finansų labai daug reikia. Dar mums, mėgėjams, ne tiek, bet, pavyzdžiui, profesionalai... Pats Berankis yra sakęs, kad tenisas jokios finansinės naudos jam neatneša.

Ar turite herojų šiame sporte?

Aš domėjausi tenisu jau prieš pradėdamas žaisti, žiūrėdavau varžybas, stebėdavau naujienas. Turiu kelis patinkančius užsienio žaidėjus, o Lietuvoje, žinoma, Berankis yra numeris vienas. Dar ilgai nebus tokio lygio žaidėjo kaip jis.

Koks yra pergalės arba pralaimėjimo jausmas?

Pralaimėjimo jausmas daug skaudesnis. Pralaimėjimas ant sparnų tikrai nepakelia. Po nesėkmingo žaidimo dar ilgai mąstau, kodėl taip nutiko, kokias klaidas padariau, kaip norėčiau peržaisti rungtynes ir įveikti priešininką. Aišku, tada suprantu, jog žaidžiu tik dėl smagumo, nesu profesionalas. Kai laimiu, tiek negalvoju.

Kas svarbu tenise?

Psichologija. Čia nėra pertraukėlių, per kurias treneris atbėgęs paaiškintų, kokius veiksmus toliau atlikti. Esi tik vienas pats. Taip pat svarbus palaikymas. Asmeniškai man svarbus padėkos žodis po sėkmingai suorganizuoto turnyro, tada atrodo, kad tavo įdėtas darbas įgavo prasmę. Gerai pasijaučiu ir gavęs žinutę su klausimu, kokią raketę geriau įsigyti. Pasijaučiu svarbus (juokiasi). Turime šakiečių grupelę, susirašome, susitariame kartu pažaisti – tai man suteikia motyvacijos.

Ar neplanuojate tapti šios sporto šakos treneriu?

Nežinau, manau, jog reikia būti labai geram, o aš tik mėgėjas. Esu keliems žmonėms padėjęs, bet pats patariu iš karto pradėti nuo gero trenerio, nes gali greitai sugadinti mušimą, judesį.  Gali greitai išmokti sportuoti netaisyklingai, o po to persilaužti jau bus praktiškai neįmanoma.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.