Grožio paslaugos - itin populiarios, bet ne visada saugios

miknevicieneVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Iš viso rajone yra apie septyniasdešimt grožio paslaugų teikėjų, dirbančių pagal individualios veiklos pažymėjimą arba verslo liudijimą. Neoficialiais duomenimis, gana skėmingai įvairios grožio paslaugos teikiamos ir nelegaliai.
 
Nuotr. Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vedėja D. Miknevičienė pastebi, kad nelegaliai dirbantys šakiečiai ne tik nemoka valstybei mokesčių, bet ir kelia grėsmę savo klientų sveikatai.
 
Vien šiais metais naujus higienos leidimus grožio paslaugų veiklai vykdyti gavo devyni rajono gyventojai. Daugiausia rajone teikiama kirpimo paslaugų, itin populiarios manikiūro, pedikiūro, makiažo, nagų ir blakstienų priauginimo bei kitos paslaugos. Be to, Šakiuose paslaugas teikia trys soliariumai, dirba vienas tatuiruočių specialistas. Visų grožio paslaugų teikėjams būtina turėti leidimą - higienos pasą, kuris patvirtina, kad darbo ir paslaugų teikimo sąlygos atitinka klientų sveikatos saugos reikalavimus. „Mes vykdome periodinę kontrolę, o gavę tam tikrų tarnybų pranešimų ar gyventojų skundų, galime surengti ir operatyvinius patikrinimus “, - sakė Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vedėja Daiva Miknevičienė. Kadangi grožio paslaugų teikėjus apie periodinį patikrinimą reikia įspėti prieš 10 darbo dienų, anot pašnekovės, realią situaciją sunku užfiksuoti, nes verslininkai turi pakankamai laiko tinkamai susitvarkyti. Visgi, jei kirpėja naudoja tik vienerias žirkles, sunku tikėti, kad jas tinkamai dezinfekuoja prieš kiekvieną naujo kliento kirpimą. Vedėja neslepia, kad rimtų problemų kyla dėl tokių asmenų, kurie dirba nelegaliai,- arba savo namuose, arba lankosi klientų namuose. Tokių paslaugų kokybės kontroliuoti ir patikrinti nėra jokių galimybių. „Besinaudojantieji nelegaliomis paslaugomis turėtų suprasti, kad mokėdami už manikiūrą ar kitą paslaugą pigiau, jie rizikuoja savo sveikata. Nesant kontrolės, tokie paslaugų teikėjai nedezinfekuoja įrankių, gali nesilaikyti net ir būtiniausių higienos reikalavimų. Atsitikus nelaimei, sunku bus rasti teisybę”,- sakė D. Miknevičienė, apgailestaudama, kad atitinkamos tarnybos nesistengia užkirsti kelio šiai nelegaliai ir klientų sveikatai pavojų keliančiai veiklai. Šiemet apskrityje užfiksuotas atvejis, kai atliekant blakstienų priauginimo procedūrą, į akį pateko infekcija, sukėlusi akies uždegimą.
 
Baudos - tik simbolinės  

Visuomenės sveikatos centro specialistai soliariumuose atlieka ultravioletinių spindulių skleidžiamos veiksmingos energinės apšvietos matavimus. Nors visuose tikrintuose soliarimuose elektromagnetinė spinduliuotė yra normos ribose, tačiau, anot specialistės, sveikatos šios procedūros žmogui tikrai neprideda. Medikai naudotis soliariumų paslaugomis nerekomenduoja žmonėms, turintiems pirmojo ir antrojo tipo odą. Tokių žmonių Lietuvoje yra daugiausia.

Šiais metais vykdytos periodinės kontrolės metu buvo nustatyta, kad rajono grožio paslaugų teikėjai ne visada laikosi higienos reikalavimų,- nedezinfekuojamos žirklės ir kiti įrankiai, be to, jie laikomi ne tam skirtose talpyklose. Visi naudojami prietaisai turi turėti gamintojo naudojimo rekomendacijas ir instrukcijas, tačiau dažnai paslaugos teikėjai tokių dokumentų pateikti negali. Nustatyta, kad buvo naudojamos kosmetinės priemonės su pasibaigusiu galiojimo terminu. Visuomenės sveikatos centro specialistai šiemet priekaištų turėjo tatuiruočių specialistui. Už tam tikrus pažeidimus, surašius administracinės teisės pažeidimų protokolus, paslaugų teikėjai, fiziniai asmenys, gali būti ne tik įspėjami, bet ir baudžiami minimalia 50 litų bauda, paliekant teisę „susitaikyti su valstybe“ ir pirmą kartą sumokėti tik pusę baudos. Jei per metus padaromas pakartotinas pažeidimas, baudos dydis išauga  nuo 50 iki 500 litų. Šiais metais Šakių rajono visuomenės sveikatos centro specialistai skyrė keturias nuobaudas po 25 litus, o už pakartotinį pažeidimą vienam grožio paslaugos teikėjui teko susimokėti 100 litų baudą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.