Nori gydyti priklausomybių turinčius asmenis

eimutis
Nuotr. Tarybos narys Martinas Eimutis sako, kad priklausomybių turinčius asmenis reikia ne tik gydyti, bet skirti dėmesį ir prevencijai, informacijos sklaidai.


Tarybos narys Martinas Eimutis Sveikatos ir socialinės politikos komitete pristatė Priklausomybių mažinimo programą, nes yra įsitikinęs, kad šia linkme būtų galima judėti ir mūsų savivaldybėje.
 
M. Eimutis sako, kad priklausomybės mažinimo programa yra priimta Kalvarijos savivaldybėje, tad pasimokyti, pasikonsultuoti yra su kuo. Dėl to artimiausiu metu kartu su Visuomenės sveikatos biuro vadovu Viktoru Lebedžinsku planuoja vykti į svečius pasisemti patirties.  

Pasak tarybos nario, priėmus Priklausomybių mažinimo programą savivaldybėje, ja galėtų pasinaudoti kiekvienas apsisprendęs gydytis mūsų rajono gyventojas. Jam būtų finansuojamas gydymas, organizuojamas transportavimas į Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai priklausančią specializuotą asmens sveikatos priežiūros biudžetinę įstaigą.

M. Eimutis sako iš dalies sutinkantis, kad programa neišspręs gilesnių priklausomybių, ypač alkoholizmo, priežasčių: nedarbo, psichologinių problemų, įpročių, kurie tapę neatsiejama bendravimo forma, ir t. t., tačiau degančius gaisrus gesinti reikėtų.

Jis remiasi ir statistika: 2017 m. sausio 1 d. duomenimis, Šakių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus apskaitoje yra 120 vaikus auginančių šeimų, kurios įrašytos į socialinės rizikos šeimų apskaitą dėl girtavimo, psichotropinių medžiagų vartojimo. Per 2016 m. naujai įrašyta 16 šeimų.

„Mano galva, priklausomybių mažinimo programa, kuri susideda ir iš gydymo, ir iš profilaktikos, – žingsnis link galimybės padėti sergančiam žmogui, jo vaikams turėti šviesesnę vaikystę ir tvirtesnius gyvenimo pagrindus“, – sako M. Eimutis.

Jis mini, kad Kalvarijos savivaldybėje priimtos analogiškos programos galimybėmis per trejus metus pasinaudojo apie 200 žmonių. Be to, analizuojant mirtingumo nuo alkoholio sąlygotų priežasčių rodiklį 2014 m. ir 2015 m. Kalvarijos savivaldybėje galime pastebėti mažėjimą. Šakių rajono mirtingumo nuo alkoholio rodikliai, kaip teigia Sveikatos informacijos centras, yra beveik du kartus didesni nei šalies.

M. Eimutis įsitikinęs, kad priklausomybių turinčius asmenis reikia ne tik gydyti, bet skirti dėmesį ir prevencijai, informacijos sklaidai apie gydymo ir reabilitacijos galimybes, priklausomybių ligas, jų vystymąsi, tinkamą šeimos, aplinkos reakciją.

„Šis uždavinys yra glaudžiai susijęs su specialistų, bendruomenės narių (seniūnų, socialinių darbuotojų, seniūnaičių, NVO atstovų ir kt.) kompetencijos priklausomybių ligų prevencijos ir žalos mažinimo klausimais. Jie yra arčiausiai žmonių ir jų sugebėjimas identifikuoti, suteikti reikiamą informaciją neretai gali pastūmėti priklausomą žmogų ar šeimos narius imtis veiksmų. Savivaldybės administracijos prioritetas turėtų būti investuoti į su jautriausiais socialiniais sluoksniai dirbančius specialistus“, – kalbėjo M. Eimutis.

Tikimasi, kad jau vasario mėnesio tarybai bus teikiamas sprendimo projektas su konkrečiomis veiklomis, numatomomis lėšomis programai įgyvendinti. Kalvarijoje šiai programai (tik gydymui) skiriama apie 3–4 tūkst. eurų per metus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.