Karščiavimo klinika veiks ir Šakiuose, bet teks palūkėti

armonaviciene
Šakių pirminio asmens sveikatos priežiūros centro laikinoji vadovė Ligita Armonavičienė aprodo patalpas, kuriose galėtų veikti karščiavimo klinika, tik reikėtų aklina siena atskirti poliklinikos ir būsimos klinikos patalpas, įgyvendinti kitus reikalavimus. Tačiau, anot gydytojos, galutinių sprendimų dar nėra. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Kai kuriuose Lietuvos miestuose jau pradėjo veikti taip vadinamos karščiavimo klinikos. Tokia klinika planuojama ir Šakiuose, parengiamieji darbai vyksta, tačiau yra ir nemažai nežinomųjų bei klaustukų. Optimistinis variantas buvo šios klinikos duris atverti iki balandžio 6-osios, bet beveik neabejojama, kad taip greitai spėti nepavyks.

Tiesa, situacija, nauji nutarimai ir įstatymai keičiami ne dienomis, o valandomis. Praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įpareigojo šalies savivaldybes steigti karščiavimo klinikas, kuriose bus priimami karščiuojantys galimai koronavirusu COVID-19 užsikrėtę asmenys, taip pat jaučiantys viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomus. Atvykusiems į karščiavimo kliniką žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip. Numatyta atsakingai paskirstyti srautus, kad atvykusieji vieni su kitais nesusitiktų ir pan. Bus registruojami tik šeimos gydytojo siuntimą turintys pacientai.

„Čia tikrai nepateks, kas nori, bus būtinas šeimos gydytojo siuntimas“, – dėmesį atkreipė savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė.

Šakiuose karščiavimo klinika ketinama įkurti Šakių pirminiame asmens sveikatos priežiūros centre (PASPC), tik būtina aklinai atskirti ir izoliuoti esančias poliklinikos patalpas nuo būsimos karščiavimo klinikos patalpų. Ši klinika veiktų iš tos pusės, kur po pastoge gali privažiuoti automobilis. Paprasčiau kalbant – kur prieš keliolika metų buvo senosios greitosios pagalbos patalpos.

„Tikrai dideli reikalavimai, reikia atitikti daug kriterijų, šiuo metu manome, kad PASPC yra tinkamiausia vieta“, – sako savivaldybės gydytoja.

Beje, poliklinikoje iškyla ir rentgeno klausimas, nes jis yra tik ligoninėje, tačiau savivaldybės gydytoja mano, kad nebūtinai visiems pacientams jo reikės, o tiems, kuriems reikės, svarbiausia bus užtikrinti saugų nugabenimą iki jo. Anot E. Zubrickienės, tai yra tik techniniai klausimai.

„Vakar, kiek įmanoma, susikvietėme ir nuotoliniu būdu tarėmės su vyriausiaisiais gydytojais, kaip tik ruošiame įsakymus, bet pirmiausiai turime gauti ir visas apsaugos priemones“, – teigė savivaldybės gydytoja.

Beje, būtent visų reikiamų priemonių svarbą pirmadienio spaudos konferencijoje pabrėžė ir meras Edgaras Pilypaitis. Anot jo, veikla neprasidės, kol nebus „visapusiška gydytojų ir slaugytojų apsauga“. Priemonių poreikis, anot savivaldybės gydytojos, SAM pateiktas.

„Pagal juos viskas čia turi būti labai greitai, tai ir mes tikimės greitai“, – sako E. Zubrickienė.

Tiesa, pradžioje planuojama, kad Šakiuose karščiavimo klinika dirbtų viena pamaina, keturias valandas per dieną, tačiau ministerijos nurodymu tokios klinikos turėtų dirbti bent trimis pamainomis nuo 8 val. ryto iki 20 val., reikalui esant, net ir visą parą. Vienoje pamainoje, pasak E. Zubrickienės, turėtų dirbti penki žmonės (gydytojas, slaugytojas, laborantas, rentgenologas ir žmogus, tvarkantis patalpas). Čia iškyla ir personalo klausimas.

„Mes pasiskaičiavome darbuotojus ir nebus, kam dirbti, nes mūsų gydytojai yra rizikos grupėje“, – teigė Šakių PASPC laikinoji vadovė Ligita Armonavičienė, pabrėžusi, kad apskritai šioje situacijoje daug neaiškumų ir galutinių sprendimų nėra, neaišku, kaip bus iš tikrųjų.

Savivaldybės gydytoja sako, jog su panašiomis problemomis susiduria daugelis savivaldybių, mūsiškė – ne išimtis.

„Mūsų  motyvas, kad turime padėti žmonėms ir tikrai stengsimės padaryti kliniką vietoje, kad nereikėtų niekur važinėti. Jeigu karščiuojantis žmogus neturės kaip atvykti, tuo turės pasirūpinti savivaldybė. Todėl manome, kad karščiavimo klinika turi būti Šakiuose, nes neaišku, ar mus priimtų Kaunas, Marijampolė ar dar kažkas“, – sakė E. Zubrickienė.

Tuo labiau, kad pagal ministerijos nurodymą tokios klinikos turi atsirasti visose šalies savivaldybėse.

„Jeigu ne pirminiame centre, tai kur? Galbūt ligoninėje, bet iš principo kalbame apie tą patį kiemą, tik kitą pastatą“, – svarstymais dalijosi E. Zubrickienė.

Tiek ji, tiek Šakių PASPC gydytoja vieningos nuomonės – tai visų, ne vienos įstaigos problema, ir ją teks spręsti surėmus pečius.

„Vienai įstaigai tai pavežti ir padaryti neįmanoma. Tai viso rajono reikalas“, – pripažįsta L. Armonavičienė ir sako, jog iš jų pusės turėtų būti paskirtas koordinatorius, turėsiantis reguliuoti srautus bei organizuoti darbą, tačiau pagrindinis šio įsakymo vykdytojas – savivaldybė.

„Planuojame telktis pavaldžias įstaigas, pirminius centrus, ligoninę, bet tikimės geranoriškumo ir iš privačių centrų, bandysim kalbėtis, nes ir jų ligonių srautai bus nukreipti į tą kliniką. Tai būtų sąžininga sulaukti pagalbos ir iš jų pusės“, – sakė savivaldybės gydytoja.

Žinoma, pasak L. Armonavičienės, yra alternatyva sutartis sudaryti su kitomis įstaigomis, paslaugas pirkti, tačiau šiuo metu ne vienoje gydymo įstaigoje situacija su medikais gana sudėtinga. Kita vertus, svarstė L. Armonavičienė, negalima lyginti didžiųjų miestų poliklinikų su Šakių, kur ir turimas darbuotojų skaičius stipriai skiriasi.

„Neeilinė situacija, kuriai niekas nesiruošė. Yra ir trūkumų, nes vos ne per vieną dieną viskas sugalvota“, – mano laikinoji PASPC vadovė ir pripažįsta, kad įgyvendinant sprendimą yra krūvos reikalų, praktiškai kalbame ne tik kad apie didžiulius kaštus, bet ir nuostolius.

O kas bus, jei visgi gydytojai nesutiks dirbti? E. Zubrickienė teigė, kad šiuo metu pagal įsakymą  įstaigų vadovai turi surinkti komandas. Jeigu taip nutiktų, kad atsisakoma, o gydytojas darbingo amžiaus, turės būti motyvuojama, kodėl gydytojas atsisako dirbti gydytoju.

Kiek atsieis šios klinikos įrengimas, kol kas E. Zubrickienė pasakyti dar negalėjo.

„Vakar nusprendėm, šiandien tik pradedam“, – antradienį kalbėjo ji.

Nemažai pagalbos, anot pašnekovės, sulaukiama iš Šakių ligoninės bei vyriausiojo gydytojo Algirdo Klimaičio, tad ji viliasi, kad darbas vyks sklandžiai.

„Tikimės, kad nebus daug pacientų“, – sakė pašnekovė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.