Neveikianti e.sistema: kenčia ne tik pacientai, bet ir gydytojai

siurkiene zanavyku kl
Zanavykų klinikos vadovė Violeta Šiurkienė teigia, kad teko vykti į Ligonių kasas ir pasiėmus kompensuojamų vaistų pasus bei specialius vaistų receptus dirbti visą savaitgalį, kad pacientai susidurtų su kuo mažiau problemų ir reikiamus vaistus gautų laiku. D. Pavalkio nuotr.

Deimantė BAKAITYTĖ

Po liepos 20 d. sostinėje praūžusios liūties buvo užlietos Registrų centro serverinės. Dėl šio įvykio užlūžo ne viena elektroninė sistema, todėl su problemomis susidūrė užimtumo tarnyba, notarai, nekilnojamojo turto vertintojai, bankas „Luminor“, tačiau bene didžiausia bėda užklupo medikus, iš kurių buvo atimtas pagrindinis darbo įrankis – elektroninė sveikatos sistema. Nors Registrų centro serverinė turėjo būti sutvarkyta per aštuonias valandas, tačiau sistemos veikla vis dar nėra atstatyta.

Anot Dalios Zaleskienės ambulatorijoje dirbančios šeimos gydytojos Astos Drazdauskaitės, situacija sudėtinga. Ambulatorijoje išrašomi popieriniai receptai tiems ligoniams, kuriems vaistai yra nekompensuojami, o kompensuojamų vaistų išrašyti niekaip negali.

„Kol kas kaupiam receptus į didelę krūvą ir griebsim rašyt, jeigu sistema atsigaus, tai esam pasiruošę dirbti kad ir per naktį, kad viską surašytumėme“, – teigia A. Drazdauskaitė, nebijanti dirbti viršvalandžių, nes jie medicinos darbuotojams ne naujiena.

Taip pat yra problema, kad klinikos bei ligoninės nemato elektroninių siuntimų, todėl gydytojai turi skambintis asmeniškai ir klausti, kodėl žmogus siunčiamas gydytis. Bendravimas su vaistininkais ir ligoninių atstovais vyksta telefonu. Situaciją apsunkina ir tai, kad ne visi ligoniai yra įleidžiami į gydymo įstaigas.

Pasak Šakių psichikos sveikatos centro vadovės Laimos Starkauskienės, kompensuojamų vaistų pasų dar šiek tiek likę, tačiau dirbti nelengva. Pirma teigta, kad sistema atsigaus jau kitą dieną, po to kalbėta, kad dar kitą dieną, o galiausiai tik skelbta informacija, kad sistema neveikia.

„Aišku, yra baimė ta, kad, matote, kai atsigaus sistema visoje Lietuvoje, kaip tie pajėgumai atlaikys, nes pas visus bus visko susikaupę“, – teigia L. Starkauskienė, baimindamasi antro galimo sistemos sutrikimo dėl didelės apkrovos.

Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PSPC) vadovės pareigas laikinai einanti Ligita Armonavičienė teigia, kad kas gali laukti vaistų, tas dar laukia, o kitiems išrašo paprastus receptus arba į vaistų knygutes. PSPC medikams, kaip ir D. Zaleskienės ambulatorijos darbuotojams, tenka dažnai telefonu bendrauti tiek su vaistinėmis, tiek su ligoninėmis, o lipdukų dar yra likę šiek tiek nuo seniau, tačiau, jų šiai savaitei tikrai neužteks.

„Kaip Covid-19, dar kartą įrodymas, kad mes ekstremaliems atvejams ar situacijoms esame nepasiruošę“, – teigia L. Armonavičienė ir mano, kad tokiose situacijose turi būti numatytos alternatyvos.

Anot PSPC vadovės, kai buvo įdiegta elektroninė sistema, visi pyko, kad toliau buvo rašoma į kompensuojamų vaistų pasus. Dabar viską rašė į elektroninę erdvę, tačiau ši sistema nebuvo apsaugota.

Zanavykų klinikos vadovė Violeta Šiurkienė priduria, kad situaciją dar labiau apsunkina tai, kad kai kurie gydytojai ruošiasi išeiti atostogų, tačiau jų vis dar laukia darbai ir nežinia, kada bus galima visus kompensuojamų vaistų receptus suvesti į sistemą. Jei sistema susitvarkys, tuomet gydytojų atostogos bus dieną sustabdytos ir jie dirbs nuo ryto iki vakaro, o gal net per naktį, kad tik pacientai galėtų įsigyti reikiamų vaistų.

„Pagalvokit, pavyzdžiui, vienam daktarui reikia parašyti, grubiai imant, receptus 60-čiai pacientų už antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį, penktadienį – tai kalnai darbų“, – apie nelengvą situaciją bei didelį krūvį pasakoja klinikos vadovė.

Yra prirašyta šimtai elektroninių siuntimų, jie parašyti prieš mėnesį, tačiau, atėjus laikui pacientui eiti pas specialistą, šis siuntimo nemato. Siuntimuose surašoma ne vien vardas pavardė, bet ir tyrimų rezultatai, ligos, nusiskundimai – šį darbą atlikti kompiuteriu labai paprasta, o rašyti ranka užtrunka labai ilgai. Būna, kad žmonės atvyksta į klinką, o daktarai negali matyti žmogui atliktų tyrimų, tad tai tikrai didelė problema.

„Viena pacientė pasakojo, kad klinikose baisus košmaras, nes siuntimai paruošti, nuvažiuoja, o daktarai nemato tyrimų, tai kaip gali operuoti“, – teigia V. Šiurkienė ir priduria, kad neužtenka vien žmogaus žodinio pasakymo, kad atliktų tyrimų rezultatai yra geri.

Klinikos vadovė informavo, kad su kolegomis nusprendė važiuoti į Ligonių kasas pasiimti kompensuojamų vaistų pasų ir lipdukų, o tuomet dirbti visą savaitgalį ir surašyti visus žmonėms būtinus vaistų receptus.

Visų gydymo įstaigų atstovės pritaria, kad darbų susikaupę tikrai daug, bet situacija nors sunki, bet valdoma, tačiau sunku prognozuoti, kas laukia, jei padėtis nepasikeis ir šią savaitę. Registrų centras teigia, kad e. sveikatos sistemos atstatymo darbai vis dar tęsiami ir reikia atlikti dar ne vieną parengiamąjį darbą, kad tokia didelė ir kompleksiška sistema vėl pradėtų veikti tinkamai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.