Šakiuose – dar daugiau galimybių testuotis dėl koronaviruso

mobilus c punktas
Penktadienį į mobilųjį patikros punktą atgabenus specialiai pagamintą namelį, sudarytos sąlygos įvairesniems tyrimams Šakiuose atlikti. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nuo pirmadienio Šakių mobiliajame patikros punkte žmonės gali atlikti tris skirtingus testus, penktadienį, norint užtikrinti normalų darbą bei sudaryti reikiamas sąlygas, tam tikslui punkte pastatytas ir specialus namelis.

Pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo Redo Juškaičio, nuo šiol punkte bus atliekami ne tik įprasti PGR testai, bet ir greitieji antigenų bei antikūnų testai. Beje, laukiama ir specialių šepetėlių, kuriais atliekamas tyrimas, mat greitasis testas, priešingai nei PGR testas, būtų daromas ne iš nosiaryklės, o iš nosies landos. Tiesa, jeigu atsakymas būtų teigiamas, diagnozės patvirtinimui vis tiek būtų daromas ir PGR testas.

Planuojama, kad pirmą darbo valandą mobiliajame patikros punkte būtų atliekami testai simptomus jaučiantiems, kontaktą turėjusiems asmenims (PGR), o kitas dvi valandas žmonės būtų testuojami profilaktiškai. Visiems tyrimams atlikti, kaip ir anksčiau, žmonės turi registruotis Karštąja linija 1808.

Mobilus namelis buvo pagamintas pagal savivaldybės užsakymą, jis kainavo apie 4,5 tūkst. eurų. Toks sprendimas priimtas paskaičiavus, kad nuomotis namelio neapsimoka, be to, ateityje jį viliamasi taip pat panaudoti savivaldybės poreikiams.

Praėjusią savaitę punkte atlikti 344 tyrimai, iš jų teigiamų buvo 4,7 proc., tad rezultatas eina gerėjimo linkme, nes tyrimų atliekama daugiau, o teigiamų atsakymų nustatoma mažiau.

Sustabdžius skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina rajone liko nepanaudota 140 vakcinų. Atnaujinus skiepijimą šia vakcina iš minėtų 140 žmonių ja sutiko skiepytis tik 40. Visgi iki šiol rajone vakcinos nebuvo sandėliuojamos ir būdavo sunaudojama tiek, kiek gaunama. Atlikusia vakcina yra galimybė skiepytis – žmonės, patenkantys į 65-erių metų amžiaus grupę ir vyresni, norintys būti paskiepyti „AstraZeneca“, gali registruotis per  portalą esveikata.lt

„Šiandien klausiau, tai kol kas nėra nieko užsiregistravusių. Gal sudėtinga sistema, todėl turime Pirminio centro numerį (8 345) 60725, kuriuo irgi galima skambinti ir registruotis. Tuos, kuriuos surinks norinčius, turėtume skiepyti šį ketvirtadienį“, – informavo R. Juškaitis.

Pirmadienį rajoną turėjo pasiekti 384 „Pfizer“ vakcinos“, penktadienį gauta ir 200 dozių „Modernos“. Būtent pastarąja daugiausiai pageidavo skiepytis asmenys iš minėtos 140 asmenų grupės, atsisakę „AstraZenecos“. Neabejojama, kad atsiradus galimybei rinktis vakciną sugrįš ir vyresnės amžiaus grupės asmenys, anksčiau atsisakę „AstraZenecos“. „Moderna“ vakcina savaitės pabaigoje planuojama skiepyti ir asmenis Kidulių, Gelgaudiškio ambulatorijose. Anot R. Juškaičio, kai bus prieita prie jaunesnių asmenų skiepijimo, greičiausiai visas vakcinavimo procesas bus vykdomas vakcinavimo centre – Jaunimo kūrybos ir sporto centre, o ne ambulatorijose.

Šiuo metu rajone yra paskiepyta 10,93 proc., Lietuvos vidurkis – 9,85 proc.

Kalbėdamas apie sergamumo rodiklius, savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas pasidžiaugė, kad rajonui nedaug trūksta, jog iš raudonos zonos vėl pageltonuotume. Šiuo metu 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rajone tenka 115 sergančių, Lietuvos vidurkis yra 242. Kad rajonas atsidurtų sveikesnėje geltonojoje zonoje, reikia, kad 100 tūkst. gyventojų tektų mažiau nei 100 sergančiųjų. Iš viso rajone, pirmadienio ryto duomenimis, Covid-19 sirgo 41 žmogus, saviizoliacijoje buvo 159. Per dieną naujai susirgusių vidurkis tebeišlieka du asmenys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.