Paluobių mokykloje – pesimistinės nuotaikos

paluobiu mokykla
Nuotr. Nuo rugsėjo 1 d. Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre beliko viena jungtinė 2–3–4 klasė, kurioje mokosi septyni mokiniai.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Dar rugpjūčio mėnesį Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorius Algirdas Buragas kreipėsi į rajono merą Edgarą Pilypaitį dėl žymiai sumažėjusio mokinių skaičiaus jo vadovaujamoje mokykloje. Nuogąstavimai, kad šioje ugdymo įstaigoje beveik nebeliks kam mokytis, praėjus mėnesiui, pasiteisino.
 
Septyni mokiniai

Praėjusiais mokslo metais Paluobių mokykloje mokėsi 37 moksleiviai, aštuoni ikimokyklinukai ir du priešmokyklinukai. Deja, artėjant šiems mokslo metams mokyklos bendruomenė pradėjo skambinti pavojaus varpais, mat pradėjo aiškėti, jog vaikų skaičius gali labai sumažėti.

Deja, taip ir nutiko, šiuo metu mokykloje beliko viena jungtinė 2–3–4 klasė, kurioje mokosi viso labo septyni vaikai. Pirmokų klasė nekomplektuota, o devinta ir dešimta klasės čia nebuvo komplektuojamos jau ir praėjusiais mokslo metais. Tiesa, šiais mokslo metais įstaigoje mokosi dešimt ikimokyklinukų ir trys priešmokyklinio amžiaus vaikai. Taigi, ko buvo bijoma labiausiai, ir nutiko – mokykla praktiškai sunyko.

A. Burago pasiteiravus, ar buvo galima prognozuoti tokią mokyklos baigtį, šis atsakė, jog visa statistika pradėjo aiškėti rugpjūčio pabaigoje, kai buvo pradėti skaičiuoti mokiniai ir tėvų prašymai dėl vaikų išėjimo iš šios ugdymo įstaigos.

„Vieni mokytis išėjo į Griškabūdžio gimnaziją, kiti į Šakius. Klausiate, kokia situacija. Sudėtinga, įsivaizduokit, žmonės neteko darbo, atleidinėjame vieną po kito. Kaip kitaip galime jaustis, jei ne blogai?“ – retoriškai teiravosi direktorius.

Antradienį A. Buragas savivaldybės administracijai pateikė prašymą dėl papildomų lėšų, kurios būtų panaudotos išeitinėms kompensacijoms, skyrimo. Suma siekia beveik 25 tūkst. eurų.

Opi problema

Rajono meras E. Pilypaitis taip pat pripažįsta, kad susiklostė tikru galvos skausmu tapusi, išties nemaloni situacija. Anot rajono vadovo, vienokį ar kitokį sprendimą bet kokiu atveju priimti teks, tačiau, kai tai liečia žmones – situacija tampa labai kebli.
„Kaip daugiafunkcis  centras ši įstaiga funkcionuoja, mat turi priešmokyklinio, ikimokyklinio ugdymo funkcijas, neįgaliųjų dienos užimtumo centrą, kitaip tariant, socialinę paslaugą, taip pat kultūrinę. Mokyklai pateikus prašymą dėl išeitinių kompensacijų, turėsime spręsti, kaip elgtis: ar jų funkcijas išdalyti kitiems, ar palikti mažą įstaigėlę ir jos vadovą. Dabar esminis klausimas – juridinis. Minėtosios funkcijos reikalingos ir niekas jų nesiruošia atimti. Tačiau juk yra ir direktorius, visas administracijos personalas, tad reikia išspręsti šiuos klausimus“, – mintimis dalijosi meras.

E. Pilypaičio teigimu, niekas tokių klausimų nekeltų, jei rajono savivaldybės biudžete būtų atliekamų pinigų.

„Ši mokykla jau buvo išsimokėjusi su atostoginiais viso ketvirčio mokos fondą. Tad čia ir yra visa problema, kad leisdami komplektuoti nepilnus klasių komplektus mes mokyklai užprogramuojame finansinę duobę, kurią turime užkimšti savivaldybės biudžeto lėšomis. Tai yra nesąžininga kitų mokyklų ir mokytojų atžvilgiu“, – situaciją aiškino meras.

Koks tolesnis likimas laukia Paluobių mokyklos, spręs savivaldybės taryba, pirmadienį, šaukiamas neeilinis Švietimo, sveikatos, kultūros ir socialinių reikalų komiteto posėdis.

Paluobių mokykla daugiafunkciu centru tapo prieš trejus metus, tuomet buvo prijungta ir kultūra, ir biblioteka, čia taip pat veikia tik šią vasarą atidarytas neįgaliųjų dienos užimtumo centras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.