Situacija Šakių vaikų darželiuose – gali priimti tik nuo rugsėjo

darzeliu direktores
Nuotr. Šakių vaikų darželių direktorės Vilija Butikienė (dešinėje) ir Lina Viliūšienė tvirtino, kad patenkinami visų tėvų prašymai, o problemos atsiranda tada, kai tėveliai nori, kad jų vaikai būtų priimti dar tą pačią ar kitą savaitę.


Asta GVILDIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius į pasitarimą sukvietė „Varpo“ mokyklos ir Šakių miesto darželių direktorius, Švietimo ir sporto skyriaus atstovus. Norima išsiaiškinti esamą situaciją: kiek vaikų nepatenka į Šakių miesto darželius, kokio dydžio sudaromos grupės, kiek surinkta prašymų šiems metams, kokių sprendimo būdų ieškoti, kad visų norai būtų patenkinti.

Grupės pilnos

Šakių vaikų lopšelio-darželio „Klevelis“ direktorės Vilijos Butikienės teigimu, 2015 m. visi norintys darželį lankyti vaikučiai būtų nepatekę, tačiau, savivaldybės tarybai leidus atidaryti naują grupę, ši problema išsisprendė. 2016 m. ir 2017 m. tilpo visi. Pasak jos, problema iškyla tada, kai ateina tėveliai ir prašo jų atžalą priimti į darželį tą pačią ar kitą savaitę, mat grupės būna pilnos, o naujos formuojamos tik nuo rugsėjo 1d. Šių metų rugsėjui „Klevelio“ direktorei pateikti 33 tėvelių prašymai ir jie visi bus patenkinti.

Prašymus dubliuoja

Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vyresniojo specialisto Gintaro Demeniaus, būna atvejų, kad prašymus į rajono darželius tėvai dubliuoja. Dažniausiai konkurencija vyksta tarp trijų darželių: abiejų Šakių ir Lukšių „Ąžuoliuko“. Pasak specialisto, buvęs ir toks atvejis, kai tėvai prašymus pateikė į penkis rajono darželius ir niekaip nepavyko įkalbėti, kad apsispręstų pasirinkti vieną.

Situacija nėra gera

Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Elvydo Pauliukėno, situacija nėra jau tokia gera, jei  darželyje nėra laisvų vietų ir reikia laukti rugsėjo.

„Ar nevertėtų turėti rezervo – nors vienos nepilnos grupės, kad į mūsų rajoną atsikėlusi jauna šeima turėtų kur palikti vaikus? – klausė vedėjas. – Dabar grupės komplektuojamos po 15–20 vaikų, o jei būtų po aštuonis ar trylika?“

V. Butikienės teigimu, laikyti pustuštes grupes neapsimoka.

Nedažna situacija

„Klevelio“ direktorė informavo, kad šiuo metu darželyje yra viena grupė, kurią sudaro tik dešimt vaikų, nes jie pagal įstatymus privalėjo priimti vienerių metų karininkės vaikutį.

„Tokioje grupėje pagal higienos normas negali būti daugiau nei dešimt vaikų. Laukiam, kol jam sueis pusantrų metukų – tada grupėje galėsime turėti 12 vaikų, – informavo direktorė. – Tad tai yra šioks toks stabdis. Kai galėtume į grupę priimti 15 vaikų, tai šiandien turime tik dešimt.“

Reikia palaukti

Šakių vaikų lopšelio-darželio „Berželis“ direktorės Linos Viliūšienės teigimu, 2015 m. ir 2016m. darželis patenkino visus tėvų prašymus, tačiau nuo 2017 m. rugsėjo pateko ne visi, kitiems reikėjo šiek tiek palaukti.

„Šiais metais „už durų“ stovi viena mamytė, grįžusi iš Kauno, kuri nori čia ir dabar, – informavo direktorė. – Tačiau jos net gyvenamoji vieta nedeklaruota mūsų rajone. Rugsėjo 1-ajai gauti 65 prašymai į dvi grupes, vadinasi, visi nebus patenkinti.“
Pasak G. Demeniaus, pavasarį situacija bus aiškesnė. Mat balandį–gegužę bus peržiūrėti ir sutikrinti abiejų miesto darželių sąrašai.

Reikia ieškoti sprendimų

B. P. Vainiaus manymu, strategiškai sprendžiant šiuos klausimus, reikia nuolat turėti visą informaciją ir žinoti, ką daryti.

„Mes diskutuojam su verslu, ieškom, kaip į rajoną prisitraukti investicijų, ir jeigu nepasiūlysim to, ko reikia žmogui, negalėsime būti patrauklūs, – įsitikinęs vicemeras. – Turime ieškoti sprendimo būdų, ką daryti. Lukšių darželiui šiek tiek palengvinsime naštą šiais metais rugsėjo mėnesį Lekėčiuose atidarydami dvi grupes.“

Jei tėvai pageidaus

Švietimo ir mokslo ministerija informuoja, kad nuo 2018 m. vasario 1 d. neliks privalomo vaiko brandumo vertinimo. Priešmokyklinis ugdymas tėvams pageidaujant gali būti pradėtas teikti anksčiau. Vienintelė sąlyga – vaikui tais kalendoriniais metais turi sueiti penkeri metai. Tėvai, priimdami sprendimus dėl ankstyvesnio vaiko ugdymo, galės kreiptis į pedagoginę psichologinę tarnybą. Specialistams nustačius, kad vaikas nėra pakankamai pasirengęs ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą, galutinį sprendimą turės priimti tėvai. Būtina atkreipti dėmesį, kad šešiametis negalės eiti į pirmą klasę, jei bus nebaigęs priešmokyklinio ugdymo programos.

Išsispręstų darželių problema

Jei tėvai pageidautų anksčiau ugdyti savo vaikus priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programose, pasak E. Pauliukėno, išsispręstų mažų vaikų priėmimas į Šakių darželius. „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas informavo, kad šiuo metu pateikti tik trys šešiamečių tėvų prašymai pradėti lankyti pirmąją klasę. Vadinasi, visi kiti nori likti darželiuose.

L. Viliūšienės manymu, jei ankstėja mokyklinis vaikų amžius, gal reikėtų tėvams „Varpo“ mokykloje pasiūlyti inovatyvią eksperimentinę klasę šešiamečiams.

Kviečia tėvelius pagalvoti

Pasak B. P. Vainiaus, reikėtų pirmąją vasario savaitę turėti informaciją, kiek 2012 m. gimusių vaikų norėtų ugdytis pagal pagrindinio ugdymo programą. Vaikų darželių direktorės siūlė darželiuose padaryti tėvų apklausą ir išsiaiškinti situaciją.

Kadangi pernai dar nebuvo tokio įstatymo, kad penkiamečiai gali ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą, pasak G. Demeniaus, šiemet priešmokyklinukais gali tapti ir šešiamečiai, ir penkiamečiai, o 2019m. rugsėjį į pirmą klasę ateis ir šešiamečiai, ir septynmečiai.

„Kadangi turime laisvų patalpų ir visas galimybes, reikia padaryti taip, kad nebūtų nė vienos nepatenkintos šeimos“, – priėmė sprendimą vicemeras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.