Įsižiebusiame konflikte abi pusės jaučiasi teisios

vidriene
Nuotr. Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ direktorė Vilma Vidrienė apgailestavo, kad jos prašymai savivaldybės administracijoje esą ignoruojami, o susiklosčiusią situaciją vadino baudžiava ir žadėjo save bei savo teises ginti aukštesnėse institucijose.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį trečiadienį savivaldybės salėje vykusiame švietimiečių posėdyje nemažai pastabų išsakyta rajono švietimo įstaigų vadovų praėjusių metų veiklos ataskaitoms. Meras Edgaras Pilypaitis viešai pripažino, kad ant vienos įstaigos vadovės ataskaitos apskritai nesirašė ir siūlys tarybai jos netvirtinti. Kadangi daugelis pastabų išsakytos abstrakčiai, direktoriai juokavo, kam gi per tarybos posėdį pasipuošti labiau. Pasirodo, karo kirvis jau senokai iškastas ir kritikos strėlės pasipylė Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ vadovės Vilmos Vidrienės pusėn.

Rekomenduoja netvirtinti

Jau susitikimo pradžioje meras Edgaras Pilypaitis pabrėžė, kad nori įvesti naują kultūrą į ataskaitų pateikimą bei svarstymą, nes jam kyla klausimų, ar tikrai visi vadovai patys jas perskaito, ar medžiagą sumeta pavaduotojai. Dažnai, kaip sakė meras, net su gramatinėmis klaidomis.

Rajono vadovas patikino, kad ant vienos ataskaitos  jis nesirašė. Susitikimo metu netrūko ir abstrakčių pastabų (apie jas vėliau), tačiau paprašytas įvardyti, kieno gi ataskaita blogiausia, meras įvardijo, kad kalbama apie Gelgaudiškio „Eglutei“ vadovaujančią V. Vidrienę. Kita vertus, gal tai ir nebuvo labai netikėta – dar pernai gegužę „Drauge“ rašėme, kad savivaldybės administracijos vadovai gavo V. Vidrienės skundą dėl savivaldybės Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėjos Dalijos Rakauskienės neteisėtų veiksmų atliekant įstaigoje vidaus auditą. Situacijai išsiaiškinti buvo sudaryta ir speciali komisija, vadovaujama Mindaugo Tarnausko, tiesa, nė karto situacijos nė viena pusė nebuvo linkusi išsamiau komentuoti, o iš rugsėjį vykusio posėdžio spaudos atstovai buvo išprašyti – situacija buvo gvildenama už uždarų durų.

„Man žinomas šitas dalykas <...> Kaip žinia, su audito ataskaitos išvadom nesutikau ir turėdama tokią teisę apskundžiau. Tris kartus kreipiausi į administracijos direktorių, du kartus į merą, nes ataskaitoj pateikti vertinimai neatitinka teisės aktų reikalavimų, ji yra neobjektyvi, pateikti iškraipyti faktai, paskleista informacija, neatitinkanti tikrovės“, – sakė V. Vidrienė, apgailestaudama, kad jos prašymus administracija ignoruoja.

Nuo 2010 m. balandžio „Eglutei“ vadovaujanti direktorė pabrėžė, kad tai, jog meras siūlo netvirtinti jos ataskaitos, yra jo asmeninė nuomonė. Direktorė akcentavo, kad veikla ugdymo įstaigoje yra užtikrinama, ir tai, koks darželis buvo prieš jai pradedant vadovauti ir koks yra dabar – du skirtingi dalykai.

Surengė klausimų šturmą

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas direktorės teiravosi, galbūt dabar yra įgyvendintos auditorės D. Rakauskienės rekomendacijos, nes buvo ir poauditinis laikotarpis. V. Vidrienė patikino, kad viskas įgyvendinta ir pridūrė, kad D. Rakauskienės veikla buvo neteisėta, pažeidžianti jos teises, apskritai pakenkė tikėjimui teisingumu ir neužtikrino veiklos gerinimo.

„Tai ne demokratija, tai baudžiava ir bandysiu gintis aukštesnėse institucijose“, – nenusileido Gegaudiškio darželio vadovė.  

Tačiau meras neištvėrė ir rėžė, kad įstaigos veiklos gerinimą turi užtikrinti ne kas nors kitas, o įstaigos vadovė, o kai kurios rekomendacijos esą lig šiol neįgyvendintos.  

„Jau jeigu einama iš esmės, norėčiau pereiti prie klausimų“, – nerimo rajonas vadovas.

Ir perėjo... surengęs savotišką teismą ir parodęs, kad kieno jau kieno, bet šios direktorės veiklos ataskaita išnarstyta po kaulelį. Jis klausė apie konkrečių grupių komplektaciją ir ugdymą, teiravosi, kur yra skelbiama priėmimo į darželį tvarka, ir išgirdęs, kad tai daroma vaikų rūbinėse, klausė, kaip tuomet šią informaciją sužinoti tėvams, kurių vaikai dar nėra šios įstaigos ugdytiniai. Domėjosi darželio tarybos posėdžiais, klausė, kaip dažnai rengiami tėvų susirinkimai ir tikslinosi, ar tiesa, kad jie nerengti nuo 2010 m. V. Vidrienė sakė, kad informacija netiksli, ir žadėjo pasitikslinti.

„Ar tiesa, kad vienos vaikų šventės metu pedagogai buvo vaišinami vynu ir tai daryta atvirai?“ – klausė rajono meras, padėkojo už teigiamą atsakymą bei perėjo prie kito klausimo.

Beje, V. Vidrienė aiškino, kad nors vynas ir buvo, renginys vyko ne ugdymo įstaigoje, o dvare. Toliau meras domėjosi, kokiu principu įstaigoje skaičiuojami darbuotojai ir kodėl nėra Darbo tarybos, teiravosi apie nekontaktinių valandų paskirstymo principus, darbo užmokesčio koeficientus, kurie, rajono vadovo žiniomis, vieni mažiausių rajone, taip pat apie tai, kodėl nėra dokumentų registro, ir pan.

Vis labiau kaistančios situacijos, rodos, negalėjo ramiai stebėti Šveitimo ir sporto skyriaus specialistas Gintaras Demenius, teiravęsis, ar tikrai viso to reikia klausinėti. E. Pilypaitis paprašė neadvokatauti, nes tuomet neaišku, kuo tikėti: advokatu, auditorės išvadomis, poauditine ataskaita, teisės aktais ar pačia V. Vidriene.

Meras neatlėgo ir visiems posėdžio dalyviams pasakojo, kaip jis bandęs „užgesinti konfliktą jo užuomazgose, bet jis neužgeso, o įsiplieskė mano asmeniu“.

„Kaip jums tokia situacija, kai ateini pas merą, ar jis pas jus, įsijungi telefoną ir įrašinėji. Sakau, kad nesutinku, tik per tris kartus vedėjui padedant telefono aparatas buvo išjungtas“, – apie V. Vidrienės elgesį pasakojo E. Pilypaitis ir aiškino direktorei, kada įrašai gali būti daromi, o kada ne.

Pasak mero, direktorė įrašinėja ir darbuotojus bei atkreipė dėmesį, kad taip ji pažeidžia kitų žmonių teises.

Meras ne kartą pabrėžė, jam pritarė ir Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas, kad įstaigos vadovei būtų pakakę nurodyti, kad ji žada atsižvelgti į rekomendacijas, jas įgyvendinti, tačiau V. Vidrienė nesutiko ne tik su jomis, bet ir su Darbo grupės, kuri bandė aiškintis situaciją tarp jos ir D. Rakauskienės, išvadomis.

„Manau, šitam klausimui ir taip daug dėmesio skyrėme, tai pereikime prie kitų“, – temą nukreipė E. Pauliukėnas.

Nors trečiadienį vykęs Švietimo, sveikatos, kultūros ir socialinių reikalų komiteto posėdis surengtas siekiant, kad jame galėtų dalyvauti visi tarybos nariai ir bet kuriam įstaigos vadovui užduoti rūpimus klausimus, tarybos narių buvo vos keletas, o klausimų, be mero, niekas ir neuždavinėjo. Tad jau kitą savaitę, be mero pritarimo, V. Vidrienės veiklos atskaita, kaip ir visų kitų švietimo įstaigų vadovų, bus atiduota savivaldybės tarybos narių teismui.

Pastabų netrūko

Kaip minėta, nemažai susitikimo metu buvo išsakyta ir abstrakčių pastabų, po kurių direktoriai kalbėjo, kad galbūt reikalavimus reikėjo žinoti ne prieš ataskaitų tvirtinimą, o iš anksto, kaip ir toks susitikimas esą galėjo būti suorganizuotas taip pat anksčiau. Visgi tarybos narys Romas Pukinskas padėkojo rajono vadovui už pakeistą darbo stilių ir užduotą toną, nes, ko gero, visi vadovai suprato, kad ataskaitas teks rengti kitaip. Beje, prabilta, kad pirmiausiai jos turėtų būti apgintos skyriuje, o tik po to teikiamos tarybai.

„Formaliai visos ataskaitos gražios“, – sakė meras, bet...

Kaip trūkumus jis vardijo tai, kad daugelyje jų nėra apibendrintos informacijos, neaptariami pavėžėjimo, maitinimo paslaugos klausimai. Pabrėžta, kad visos įstaigos turi turėti internetines svetaines ir priminta, kas jose turėtų būti skelbiama. Pasak rajono vadovo, vienur reikiamos informacijos, pavyzdžiui, apie privalomą skelbti darbo užmokestį, visai nėra, kitur informacija esą ruošiama, o buvo ir tokių, kur darbo užmokestis skelbiamas 2014 m. ir nurodytas litais...

„Mes viešas sektorius, ar ne?“ – klausė meras, pabrėžęs ir tai, kad mokyklose pirmiausiai turi būti mokinys, o ne mokytojas ir aplinka.

Pastabų turėjo ir komiteto pirmininkas Arvydas Šlėderis. Jis pripažino, kad vien perskaityti tokį kiekį ataskaitų nelengva, o į jas įsigilinti ir išanalizuoti – didžiulis darbas. Jis irgi pastebėjo esą daugelis ataskaitų gana atmestinai parengtos, nėra tęstinumo ir pasiektų rezultatų apibendrinimo, kai kur tas pats per tą patį kartojama metai iš metų. Ramiai posėdžio klausęsis komiteto narys Antanas Burkšaitis svarstė, gal nereikia stebėtis tokia situacija. Čia tas pats, kaip sakė jis, jei mokiniui užduodi namų darbų, kelis mėnesius netikrini, o patikrinęs tikiesi, kad viskas bus padaryta, kaip norėjai.

„Ilgai niekas netikrino, tai rimtai ir nerašė“, – sakė tarybos narys.

Atrodo, ši praktika turės keistis. Be to, nuo kitų metų apskritai keisis ataskaitų pateikimo tvarka, tačiau meras pabrėžė: kokia tvarka bebūtų, turinys irgi svarbus, anot jo, būtent įstaigų vadovai yra tie žmonės, kurie užduoda toną ir nuo jų labiausiai priklauso įstaigose vykdoma veikla.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.