Jaunimo apdovanojimai: už idėjas ir už drąsą

jaunimo apdovanojimai
Nuotr. Šakietis Jonas Vaikšnoras (centre) sako, kad renginys „PLYTA“, kurį beveik du dešimtmečius organizuoja „Žiburio“ gimnazistai, kasmet sugrįžta į Šakius ir yra skirtas pažinti šiuolaikinį meną.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gruodžio 13 d. Šakiuose įvyko dešimtasis jaunimo apdovanojimų renginys, kurio metu buvo pagerbti patys aktyviausi ir jaunimui padedantys žmonės bei organizacijos.

Šiais metais įsteigtos šešios nominacijos, kuriomis įvertinti jaunimo nuveikti darbai. Jaunimo apdovanojimus organizavusi Šakių savivaldybės Jaunimo reikalų taryba praėjusį ketvirtadienį pakvietė į tradicinę konferenciją „Įjunk šviesą, vykusią klube „B16, kur vyko tradicinė konferencija „Įjunk šviesą“, kurią atidarė kraštiečių muzikos grupė „Būni“.

Sveikinimo žodį taręs rajono meras Edgaras Pilypaitis pasidžiaugė jaunimu ir su juo dirbančiomis organizacijomis, linkėjo neblėstančio entuziazmo ir kitais metais bei toliau ieškoti, atrasti, o tai, ką sukuria, palikti ateinančioms kartoms.

Pagaliau atėjo metas apdovanoti labiausiai šiais metais pasižymėjusius. Metų jaunimo lyderiu pripažinta Gustė Žukauskaitė (Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientė) – aktyvi visuomenininkė, dalyvaujanti tarptautiniuose projektuose, o įgyta gerąja patirtimi ji mielai dalijasi su bendraamžiais. Pati Gustė tą vakarą buvo išvykusi į neakivaizdinę jaunųjų politologų mokyklą, todėl jos apdovanojimą atsiėmęs Jonas Vaikšnoras dar pridūrė, kad ši nominacija labai atspindi Gustės asmenybę: „Tai yra žmogus, kuris labai aršiai siekia būti aktyvus ir pasiimti iš savo aplinkos viską, ką gali.“

Metų jaunimo organizacija pripažinta Šakių rajono skautai (Plokščių Petro Kriaučiūno skautų draugovė (vadovė Rasita Gokdere), Lukšių „Ąžuolo“ draugovė (vadovė Jolita Zokienė), Slavikų Pranciškaus Petro Būčio skautų draugovė (vadovė Auksė Kriščiokaitienė), kurie atsakingai vykdo savo užsibrėžtą tikslą – didina Skautų organizacijos populiarumą ir gretas rajone, ugdo žmonių tarpusavio pagarbą, toleranciją, saugo gamtą bei myli Tėvynę. Apdovanojimą atsiėmusi Slavikų P. P. Būčio draugovės vadovė A. Kriščiokaitienė pasakojo apie vykdytą projektą „Pažink savąjį kraštą – būk iniciatyvus ir sportuok aktyviai“, kurio metu buvo sutvarkyti knygnešių kapai, suorganizuotas žygis „Knygnešių takais“ bei nutiesti gražūs draugystės tiltai su Marijampolės ir Kalvarijos draugovių skautais.

„Metų renginiu“ pripažintos šiuolaikinio meno dienos „PLYTA 2018“ (Šakių „Žiburio“ gimnazija). Atsiėmę apdovanojimą renginio organizatoriai J. Vaikšnoras, Auksė Puišytė, Silvija Bartkutė ir Emilija Vensaitė tvirtino, kad meno dienų tikslas – plėsti mokinių meninį akiratį ir supažindinti su neįprastomis meninės raiškos formomis.

„Šiais metais „PLYTA“ darė tai, ką norėjo daryti... dabar.  Ėjo į miestą su kojūkais, pas merą, kūrė nepatogų meną. Šiuo renginiu galėjome atskleisti, ko norime iš tikrųjų mes, ką norime parodyti ne tik Šakių miestui, gimnazijai, bet ir patys sau – kas mes esame dabar, – pasakojo S. Bartkutė.

„Jaunimo iniciatyvos“ nominacija atiteko Šakių jaunimo sąjungai „Apskritasis stalas“ – už Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui pažymėti 40 m ilgio dviejų trispalvių pakabinimo ant Šakių miesto tvenkinio tilto ir vandentiekio bokšto akcijos suorganizavimą skatinant jaunimo pilietiškumą ir patriotiškumą.

„Jaunimo partneriu“ tapo Slavikų seniūnijos bendruomenės centras (pirmininkė Renata Baltrušaitienė), kuris ypač daug dėmesio skiria jaunimui, organizuodamas įvairius renginius bei akcijas. R. Baltrušaitienė pasakojo, kad bendruomenės centras nuo 2005m. bendradarbiauja su aktyviu Slavikų kaimo jaunimu – įgyvendinta net 13 projektų, skirtų jaunimo užimtumui.

„Jaunimas vasarą aktyviai sportuoja atnaujintoje krepšinio aikštelėje, su vasara atsisveikiname poilsiavietėje prie Šešupės vykstančiose tinklinio varžybose. Žiemą – laisvalaikio salės rūsyje įruoštoje sporto salėje. Jaučiamas su jaunimu grįžtamasis ryšys: ne viena užauginta karta mielai sugrįžta ir dalyvauja bendrose veiklose, įvairiuose renginiuose, foto konkursuose“, – kalbėjo R. Baltrušaitienė.

Nominacija „Jaunimo indėlis“ atiteko keturiems jaunuoliams – Andriui Martišiui, Šarūnui Šukaičiui, Giedriui Sederevičiui ir Mindaugui Sederevičiui, kurie šių metų sausio 20 d. išgelbėjo Voverių tvenkinyje įlūžusį ir skęstantį žveją.

Už keletą metų vykstančią jaunimo amatų stovyklą-plenerą, kuris kasmet suburia apie 30 vaikų, o jo metu sukurtais medžio drožybos darbais džiaugiasi miestelio gyventojai, buvo apdovanotas Gelgaudiškio kultūros centras (direktorė Diana Šliažienė).

Šakių jaunimo konferencija „Įjunk šviesą“ organizuojama nuo 2008 m. Šiais metais Jaunimo reikalų tarybai septynioms nominacijoms buvo teikti 23 siūlymai, iš kurių ir išrinkti verčiausi. Jiems buvo skirtos piniginės išmokos – po 200 eurų.

Renginio metu Jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė kvietė jaunimą aktyviau įsijungti į savanorišką veiklą ir pasidžiaugė, kad rajono savivaldybė finansavo 20 jaunimo iniciatyvų ir keturis tarptautinius projektus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.