TAU studentai mokysis atnaujintoje auditorijoje

liukaitiene tau
Trečiojo amžiaus universiteto rektorė Margarita Liukaitienė neslėpė, kad ir ketvirtais mokslo metais jų studentų laukia daug susitikimų su įdomiais žmonėmis, įvairių renginių ir naujovių. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Trečiojo amžiaus universitetas (TAU), pildantis daugelio vyresnio amžiaus žmonių svajones, netrukus ir vėl pakvies į studijas. Su kokiomis naujovėmis jis šiemet pasitiks mokslo metus ir koks studentų susidomėjimas šiuo mokslo židiniu, kalbamės su universiteto rektore, Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorės pavaduotoja Margarita Liukaitiene.

Atnaujintoje auditorijoje mus pasitikusi rektorė pasidžiaugė, kad gražiai bendradarbiauja su Šakių „Žiburio“ gimnazija – jos direktorė Jūratė Mozūraitienė skyrė TAU auditoriją. Ši per vasarą buvo suremontuota ir aprūpinta visa reikalinga aparatūra (stacionariu projektoriumi, garso kolonėlėmis, kompiuteriu, ekranu, magnetine lenta) bei 70 kėdžių. Tad dabar čia laisvai gali tilpti net dviejų fakultetų studentai. Netrukus turėtų atkeliauti ir stalai. Tada bus galima sakyti, kad naujiems mokslo metams jau galutinai pasiruošta.

Pasak M. Liukaitienės, TAU atviras visiems, todėl atnaujinta patalpa galės naudotis ne tik jų studentai, bet ir visi, kam reikės auditorijos. Tai ir neformaliojo suaugusių švietimo koordinatoriai, ir sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių viltis“ nariai, ir rajono švietimo įstaigų metodiniai būreliai. Mat ir TAU, kai savo auditorijoje nebetelpa, naudojasi naujojo gimnazijos pastato sale.

Ketvirtus veiklos metus skaičiuojanti mokslo įstaiga šiemet, kaip ir pernai, kviečia studijuoti šešiuose fakultetuose. Savo veiklą antrus metus tęsia ir naujus studentus priima Psichologijos (dekanė Diana Jazukevičienė), Istorijos-filosofijos (dekanė Asta Urbaitienė), Menų (dekanė Vilma Frančiakienė) ir Kultūrologijos (dekanė Odeta Vasiliauskaitė) fakultetai. Vienintelis Gamtos fakultetas (dekanė Birutė Bendoraitienė), turintis 50 studentų, šiais mokslo metais naujų studentų nepriėmė dėl vienintelės priežasties – kad nekiltų nepasitenkinimo, kai važiuoja į ekskursijas. Kalbų fakultetas (dekanė Danutė Aniulienė) renka grupes studentų, norinčių mokytis anglų ir vokiečių kalbų (dėstytojai Audronė Cibulskienė, Raimonda Navickienė, Ilona Martinkaitienė, Liudas Jurgaitis, Darius Aštrauskas), bei naują Gimtosios kalbos (dekanė D. Aniulienė) studentų grupę.

Rektorės manymu, fakultetų sėkmės garantas – ne iš anksto sustatytas metinis planas, o dekanių įsiklausymas į žmones. Jos ieško „viniukų“, „žvaigždučių“, o radusios rezervuoja ir būna, kad kai kurių žmonių net tris mėnesius laukia. Galbūt todėl susidomėjimas studijomis TAU didžiulis, pranokęs visus lūkesčius.

„Pradėję metus spalio mėnesį, planuojam juos pabaigti balandį. Paskui sakom – pabaigsim gegužį, o dabar žiūrim, kad birželį nepabaigiam, nes nenorim, kad žmonės liktų nepatenkinti“, – atviravo M. Liukaitienė, vardindama, kad kasmet studentams organizuojama daug ir bendrų, ir atskirų fakultetų ekskursijų, įvairių edukacijų, susitikimų.

Pasak jos, „šešios TAU dekanės yra aukso vertės ir, jei nors viena savo veiklos atsisakytų, nežinia, ką reikėtų daryti“, nes nors ir yra sakoma, „kad nepamainomų nėra, tačiau rasti tą nepamainomą – labai sudėtinga“, todėl, kad ketvirtus metus savanoriauti savo laisvalaikio ir poilsio sąskaita gali toli gražu ne kiekvienas. Ir žmonių padėka, apsikabinimas jiems yra pats didžiausias užmokestis.

„Kiti neišvažiavę nežinia kiek metų, niekur nebuvę. Labai stebimės, kad mūsų žmonės Lietuvos nepažįsta, nematę garsių vietų. Todėl darome išvadą, kad jie po vieną nevažinėja. Ypač tie, kurie neturi antro šeimos nario arba nenori savo vaikams būti našta“, – pastebėjo rektorė.

Dar viena naujovė, kuri vyks kol kas kartą per mėnesį, – susiėjimas prie kavos puodelio, į kurį pasikalbėti su žmonėmis bus pakviestas koks nors rajono specialistas – odontologas, medikas, policijos pareigūnas, užimtumo tarnybos atstovas ar kt.

M. Liukaitienė priminė, kad TAU užsiėmimai metams kainuoja 20 eurų. Gali atrodyti brangu, bet paskaičiavus, kad per metus vyksta 10–11 užsiėmimų, išeitų, jog vienas kainuoja vos po 2 eurus. Be to, studijos TAU turi ir kitų privalumų. Mokslo įstaiga bendradarbiauja su Šakių rajono jaunimo kūrybos ir sporto centru, Zanavykų muziejumi, „Optikos pasauliu“, tad studentai jų paslaugomis gali naudotis pigiau. Pasak rektorės, dėl pigesnių bilietų kol kas nesitarta su Šakių kultūros centru, tačiau galbūt centras savo iniciatyva padarys senjorams nuolaidų. Taip pat bendradarbiavimas vyksta su Šakių rajono savivaldybės viešąja biblioteka ir Visuomenės sveikatos biuru, naujai pasirašyta sutartis su projekto „Prisijungusi Lietuva“ koordinatoriais, leisianti TAU studentams dalyvauti skaitmeninio raštingumo mokymuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.