Sintautų mokyklos savarankiškumą bus bandoma išsaugoti darkart

sintautai mokykla pastatas
Nors Sintautų mokykla neturi nuolatinio vadovo, tačiau bendruomenė įsitikinusi, kad direktoriaus nebuvimas neturi būti pagrindinis rodiklis, lemiantis mokyklos savarankiškumą. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Konkursas Sintautų mokyklos direktoriaus pareigoms užimti buvo skelbtas dukart, tačiau neatsirado norinčių jame dalyvauti. Po antro nesėkmingo bandymo rajono valdžios atstovai patikino, kad kito kelio, kaip šią mokyklą sujungti su kita, nėra. Mokyklos bendruomenė su tuo nesutinka, yra įsitikinusi, kad vadovo nebuvimas nėra pagrindas naikinti mokyklos savarankiškumą, ir nori jį išsaugoti. Praėjusios savaitės pabaigose savivaldybės svetainėje pasirodė informacija, kad konkursas minėtoms pareigoms užimti paskelbtas trečiąkart.

Viešai klausimą dėl mokyklos savarankiškumo dar lapkričio pradžioje socialinėje erdvėje kėlė Sintautų mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Raimondas Daniliauskas, raginęs dalintis nuomonėmis, ką galima padaryti, kad mokykla išliktų savarankiška. Lapkričio 4 d. mokykloje vyko bendruomenės ir valdžios atstovų susitikimas, tačiau kalbama, kad jis buvo karštas, emocingas ir tada jokių sprendimų priimta nebuvo, užtat netrūko kaltinimų vieni kitiems.

„Gaila, kad jis tokiu pavirto, nes mūsų tikslas buvo kalbėtis. Kartais, kai tau kažkas nepavyksta, tu ieškai kaltų“, – mintimis po susitikimo dalijosi vicemeras Darius Jakavičius.

Visgi po susitikimo mokyklos taryba merui, savivaldybės tarybai bei laikinajai direktorei Nijolei Šapolienei parengė raštą prašydama nenaikinti mokyklos savarankiškumo, galbūt ir toliau paskirti laikiną vadovą.

„Įstaigos vadovo nebuvimas nėra pagrindas naikinti mokyklos savarankiškumą“, – įsitikinę rašto rengėjai, nors pertvarkos plane jau buvo numatyta, kad jeigu mokykla neranda direktoriaus, ji tampa „Varpo“ skyriumi.

Panašu, kad rajono valdžia nusprendė ne laikino vadovo ieškoti, o dar vieną šansą suteikti mokyklai, mat vėl paskelbtas konkursas direktoriaus pareigoms užimti. Dokumentai priimami iki vasario 14 d., o konkursas numatytas vasario 25 dieną.

„Ketvirto karto nebus“, – sako vicemeras bei švietimo įstaigų tinklo pertvarkos komisijos pirmininkas D. Jakavičius ir tikina, kad ir pati valdžia mėgina ieškoti galimų kandidatų bei lyderių, tad sako, jog bendruomenės kaltinimai, esą valdžia nieko nedaro, nepagrįsti.

Visgi, ar trečias kartas nemeluos ir vadovas atsiras, jis nelinkęs prognozuoti.

„Bėda, kad pertvarkos komisijos nariai nevyksta į vietas, nesikalba, nesiaiškina. Jie susėda, pasitaria, o paskui žmonės lieka nepatenkinti. Ir mūsų atveju – šitiek žmonių toj komisijoj, ar atvažiavo pas mus tartis nors sykį, gal mes ką galim pasiūlyt?“ – kalbėjo R. Daniliauskas.

Jis sako, jog mokykloje mokosi 118 mokinių, ikimokyklinio ugdymo skyrių „Vyturėlis“ lanko 48 vaikai, daug metų darželinukų skaičius yra stabilus. Be to, mokykloje nėra jungtinių klasių. Mokyklos bendruomenė mano, kad Sintautų mokyklos prijungimas prie „Varpo“ būtų nelygiavertis, mat „Varpe“ ugdomi 1–8 klasių moksleiviai, o Sintautuose – 1–10 klasių mokiniai. Svarstoma, kad, Sintautuose neformavus 9–10 klasių, padidėtų mokinių vežiojimui skiriama suma. Be to, mažėjant komplektų skaičiui nebūtų galimybių pritraukti specialistų, pasiūlyti jiems pilną darbo krūvį. Kaip argumentas išsaugoti savarankiškumą nurodoma ir įvairi projektinė veikla. Keliamas klausimas, kodėl prijungimui pasirinkta būtent Šakių „Varpo“ mokykla, o ne Lukšių Vinco Grybo ar Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija.

Pasak R. Daniliausko, galimas Sintautų mokyklos likimo klausimas paliestas ir neseniai vykusio savivaldybės Kultūros ir meno tarybos posėdžio metu.

„Galbūt Sintautų kultūros centrą jungti su Sintautų pagrindine mokykla ir pagaminti iš jų daugiafunkcį centrą? Tai irgi variantas, kodėl gi ne. Bet vėlgi iškyla vadovo klausimas, kokios sąlygos, kam prioritetas, nes dvi atskiros sritys, du atskiri pastatai“, – apie dar vieną galimybę likti savarankiškiems kalbėjo R. Daniliauskas.

Tad laikas parodys, ar atsiras žmogus, norintis vadovauti Sintautų mokyklai, ir kokiu keliu bus nueita, kokį matymą turės ne tik švietimo įstaigų, bet ir kultūros įstaigų tinklo pertvarkos komisija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.