Oficialu: „Žiburio“ gimnazija ir KTU pasirašė bendradarbiavimo sutartį

KTU gimnazija sutartis
Užsimezgusiu bendradarbiavimu ir tiesiamais tiltais tarp ugdymo įstaigų džiaugėsi KTU Cheminės technologijos fakulteto dekanas prof. Kęstutis Baltakys ir Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė. („Žiburio“ gimnazijos nuotr.)

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakių „Žiburio“ gimnazija ir Kauno technologijos universitetas (KTU) vienija jėgas – penktadienį pasirašyta bendradarbiavimo sutartis ar, kitaip įvardijant, steigiama KTU klasė, kuri mokiniams suteiks galimybę stiprinti ir įgyti kompleksines chemijos, fizikos, biologijos, matematikos, IT dalykų žinias. Plėsti akiratį didesnes galimybes turės ir mokytojai.

Pasak KTU Cheminės technologijos fakulteto dekano prof. Kęstučio Baltakio ir Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorės Jūratės Mozūraitienės, sutartimi tiesiamas tiltas tarp mokyklos ir universiteto.

„Mes turime mokyti mokinius mokytis. Jeigu jie mokės mokytis, tai ir universitete jie mokės mokytis taip pat. Tada ir universitetas galės paruošti plačiau“, – kalbėjo gimnazijos direktorė.

Ją papildydamas K. Baltakys teigė, kad KTU klasė padės mokiniams stiprinti praktinius įgūdžius, o tai leis mokinius labiau pakreipti į karjerą, profesiją. Gimnazistai turės galimybę susipažinti su darbu laboratorijose, atlikti kitokio pobūdžio užduotis ar išklausyti pamoką ne mokykloje, o universitete. Be to, bus siekiama atliepti ne tik mokinių, bet ir mokytojų poreikius, tai yra bus skatinamos naujos veiklos, turtinama mokymo bazė, tarpusavio bendradarbiavimas, tad, anot dekano, tai leis sukurti aukštesnės pridėtinės vertės ugdymo turinį.

„Visos veiklos bus integruojamos į ugdymo procesą. Tai yra nesvarbu, ar čia dėstytojas atvažiuotų, ar klasė važiuotų į universitetą, mes užtikrinsim ugdymo procesą šešias ar septynias pamokas. Tai nebus tik laboratorijų lankymas ar akiračio plėtimas. Tai bus orientuota į fundamentalias žinias, teoriją ir praktiką“, – teigė K. Baltakys, informavęs, kad šis projektas iš viso jungs 13 mokyklų skirtinguose miestuose, tad ir joms atsivers didesnės bendradarbiavimo galimybės.

Ne kartą tiek J. Mozūraitienė, tiek K. Baltakys pabrėžė tiksliųjų mokslų, į kuriuos turi būti kreipiamas didesnis dėmesys, svarbą, tad ir mokiniams norima parodyti jų reikalingumą.

Žengus pirmąjį žingsnį ir pasirašius sutartį, jau artimiausiu metu bus vedamos diskusijos dėl konkretaus ugdymo turinio ir abi pusės neabejoja – nuo rugsėjo bus sudaryta platforma, atversianti gimnazijos moksleiviams kur kas platesnes pažinimo galimybes.

Beje, mokiniams, besimokantiems KTU klasėje, išklausiusiems metinį kursą ir atlikusiems visas praktines užduotis, bus įteikiamas universiteto ir gimnazijos jungtinis pažymėjimas.

Tiesa, KTU klasė – ne vienintelė naujovė, leisianti pasirinkti ugdymo turinį pagal gebėjimus, polinkius, būsimą studijų kryptį bei pamąstymus apie profesiją. Nuo rugsėjo 1 d. būsimų „Žiburio“ gimnazijos moksleivių privalomą ugdymo turinį papildys galimybė pasirinkti klases, sudaromas pagal humanitarinių mokslų, gamtos mokslų, tiksliųjų mokslų, technologijų kryptis.

Pavyzdžiui, Kūrybinių komunikacijų klasėje moksleiviai mokysis komunikuoti socialinėse medijose, gilinsis į gimtojo krašto pažinimą, išmoks pristatyti kraštą ir jo lankytinas vietas, įgydami gidams reikalingų įgūdžių, taip pat gilins ir sistemins žinias apie etninę kultūrą, lavins žurnalistikos, kūrybinio rašymo ir viešosios kalbos įgūdžius. Kūrybinių technologijų klasėje ugdys verslumą – gebėjimą kurti verslą bei inovacijas, praktiškai išbandys 3D modeliavimą bei robotiką, susipažins su šiuolaikinio meno formomis, ugdysis lyderystės kompetenciją. Gamtosaugos ir sveikos gyvensenos klasėje bus nagrinėjamos klimato kaitos problemos, atliekami gamtiniai tyrimai ir pan. Siekiant užtikrinti tokį ugdymo turinį bus bendradarbiaujama ir su įvairiomis organizacijomis, įstaigomis bei kitomis ugdymo įstaigomis, pavyzdžiui, VDU, organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, ketinama dalyvauti ir ISM dėstytojų paskaitose, susitikimuose, edukacinėse išvykose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.