
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuo 2023 m. gegužės mėnesio rajono ugdymo įstaigų valgyklų higienos būklę įvertina balais, o tų įstaigų matomose vietose atsiranda lipdukai su puodeliais. Maksimalus penkių puodelių skaičius rodo, kad įstaigoje valgyklos higienos būklė puiki. Atitinkamai mažesnis puodelių skaičius byloja apie tam tikrus neatitikimus.
Kaip praneša VMVT Priežiūros departamento Alytaus apygardos priežiūros skyriaus vyr. specialistė, inspektorė Kristina Paškevičienė, tokiu ženklu VMVT specialistai vertina tik tas ugdymo įstaigas, kuriose vykdoma viešojo maitinimo patiekalų gamyba. Jeigu maistas įstaigoje yra tik išdalinamas, šios valgyklos higienos būklė patikrinimo metu puodeliais nevertinama. Patikrinimai įstaigose organizuojami be išankstinio įspėjimo, o jų metu vertinama bendra higienos būklė, savikontrolės sistemos įgyvendinimas, technologijos, įranga, maisto produktai, personalas, patiekalų gamyba, pagrįstų skundų skaičius, veiklos sustabdymo atvejų skaičius ir kt.
Šiais kalendoriniais metais atitikties higienos reikalavimams vertinimas, pasak K. Paškevičienės, buvo atliktas penkiuose mūsų rajono ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo maisto tvarkymo skyriuose. Šakių ikimokyklinio ugdymo mokyklos „Maži žingsneliai“ Šaulių g. padalinio, Šakių „Žiburio“ gimnazijos bei Šakių r. Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos valgyklos buvo įvertintos aukščiausiu įvertinimu – penkiais balais. Po keturis balus įvertinimo metu skirta Šakių ikimokyklinio ugdymo mokyklos „Maži žingsneliai“ Gimnazijos g. padalinio valgyklai ir Šakių r. Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro Lekėčių maisto tvarkymo skyriui.
Specialistė priminė, kad kitų mokyklų, darželių maisto tvarkymo skyrių vertinimas puodeliais nesikeičia nuo praėjusių ar dar ankstesnių metų, kai balai buvo paskirti planinių patikrinimų metu.
Atitiktis higienos reikalavimams vertinama atliekant viešojo maitinimo įmonės, turinčios VMVT išduotą leidimą vykdyti kavinių, užkandinių, restoranų ūkinę komercinę veiklą ir ruošiančiosioms viešojo maitinimo įmonėms, veiklą vykdančioms ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklų maisto tvarkymo skyriuose (mokyklos, darželiai), planinį ar neplaninį patikrinimą. Jo metu pildomas patikrinimo aktas ir pagal lentelę bei atitinkamą formulę apskaičiuojami taškai, kuriuos pavertus į balus, maisto tvarkymo subjektui išduodamas atitinkamas ženklas – lipdukas su puodelių skaičiumi. Pasak K. Paškevičienės, toms viešojo maitinimo įmonėms, kurioms vertinimo balas jau nustatytas, pakartotinai atlikti atitikties higienos reikalavimams vertinimą galima ne anksčiau kaip po šešių mėnesių nuo paskutinio atitikties higienos reikalavimams vertinimo balo nustatymo.
Ugdymo įstaigų valgyklų higienos būklės vertinimu puodeliais siekiama paskatinti siekti kuo geresnio įvertinimo, o vartotojui tokiu būdu parodomas „nematomas virtuvės vaizdas“.