Viešnia iš Amerikos mokys lukšiečius anglų kalbos

lawsAsta GVILDIENĖ

Praėjusį šeštadienį su dideliu nekantrumu ir džiaugsmu Lukšių Vinco Grybo gimnazijos bendruomenė pasitiko nepaprastai mielą viešnią Shey Laws, atvykusią iš Amerikos. Spindinčios akys ir tiesiog užburianti šypsena išduoda, kad ji tikra užsienietė. Gimnazijos ir visų rajono bendrojo lavinimo mokyklų istorijoje tai, tikriausiai, pirmas atvejis, kai vaikus anglų kalbos mokys amerikietė mokytoja.

Nuotr. Nors Shey Laws mokys vyresniųjų klasių gimnazistus, tačiau ir jaunesnieji moksleiviai išreiškė norą tobulinti savo anglų kalbos žinias.

Jaunoji savanorė tvirtino, kad nesitikėjo Lietuvoje sulaukti tokio šilto sutikimo ir tiek daug dėmesio – ją pribloškė mūsų krašte sutiktų žmonių nuoširdumas, gerumas ir draugiškumas. Pirmas įspūdis apie Lietuvą ir jos žmones labai geras ir šiltas. Shey Laws mano, kad tiesiog nerastų  geresnės vietos nei Lukšių Vinco Grybo gimnazija. Lietuvoje jai patinka viskas. Skanus ir labai sotus maistas, įspūdingai dideli lietuviški cepelinai. Laisvalaikiu mėgstanti keliauti ir fotografuoti, viešnia nekantrauja  arčiau pažinti Lietuvą, daugiau sužinoti apie mūsų kultūrą, gyvenimą ir tradicijas. Taip pat ji tikisi, kad galės užsiimti ir kitais savo pomėgiais: tęsti jogos pamokas, piešti ir skaityti.
 
Pasak Shey Laws, ji pirmą kartą dalyvauja tokiame tarptautiniame projekte ir savanoriškai išvyksta mokytojauti į užsienio šalį. „Tiesiog norėjau išbandyti savo jėgas“, - tvirtino ji. Kadangi amerikietė dar niekada nesilankė Lietuvoje ir nieko nežinojo apie šią šalį, todėl ją ir pasirinko. Ne didžiųjų Lietuvos miestų mokyklose, o provincijoje, Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje, jaunoji savanorė atsidūrė todėl, kad šią mokyklą rado internetiniame puslapyje, kaip vieną iš programos „Fulbrait. Teach in english“ dalyvių. „Ir dėl to visai nesigailiu“, - šypsodamasi savo nuoširdžia šypsena tvirtino amerikietė mokytoja. Anksčiau ji yra kurį laiką gyvenusi Dublino mieste, Airijoje, tačiau ten jos darbas nebuvo susijęs su švietimo ir ugdymo sistema.

Jaunoji pedagogė teigė, kad jos atvykimo į Lietuvą tikslas - mokyti anglų kalbos Lukšių Vinco Grybo gimnazijos vyresniųjų klasių moksleivius 2011-2012 mokslo metais ir padėti jiems pasiruošti brandos egzaminams. Čia ji dirbs, kaip visų keturių anglų kalbos mokytojų padėjėja, o kadangi ir jaunesniųjų klasių moksleiviai išreiškė norą tobulinti savo žinias padedami viešnios iš Amerikos, Shey Laws maloniai sutiko padirbėti su jais anglų kalbos būreliuose. Savanorė mokytoja teigė, kad jai dar sunku pasakyti, kuo skiriasi Amerikos ir Lietuvos švietimo sistemos, bet iš pirmo žvilgsnio pasirodė, jog mūsų moksleiviai rimčiau žiūri į mokslą, yra labiau subrendę ir laisviau gali pasirinkti jiems patinkančius mokomuosius dalykus.

Dvidešimt penkerių metų Shey Laws maloniai sutiko prisistatyti. Ji pasakojo, kad yra kilusi iš Nešvilio miesto Tenesio valstijoje, o mokytojos specialybę pasirinko ne tik todėl, kad vaikystėje svajojo užaugusi būti mokytoja, bet dar ir dėl to, kad jos giminėje iš kartos į kartą eina lyg ir savotiška mokytojų dinastija: mokytojauja ir močiutė, ir mama, ir sesuo, ir pusbrolis.

Mokytojos specialybės pasirinkimas niekam šeimoje nuostabos nesukėlė, artimieji pritarė ir palaikė jos sprendimą, todėl komunikacijų srityje įgijusi bakalauro laipsnį DePauw univesitete, ji tęsė studijas Las Vegaso universitete, Nevadoje. Čia apsigynusi magistro laipsnį ugdymo ir mokymo srityje, tris metus dirbo pradinių klasių mokytoja vienoje iš Las Vegaso mokyklų. Shey Laws teigė, kad Lietuvoje jai įdomu padirbėti su vyresniųjų klasių moksleiviais, ir pasisemti patirties iš Lietuvos švietimo bei ugdymo sistemos, ir pritaikyti savo metodines žinias, įgytas JAV, pamatyti abiejų šalių skirtingų amžiaus grupių vaikų mokymo skirtumus.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė džiaugiasi tokia netikėta staigmena – mokytojų kolektyvas pagausėjo be galo miela viešnia iš Amerikos. Mokyklos darbuotojų pastangų dėka, jaunajai pedagogei skubiai buvo įruoštas nedidelis kabinetukas, kuriame ji mokys atskiras vyresniųjų klasių moksleivių grupes. Gyvenimas pilnas netikėtumų: praėjusį pirmadienį vos spėjusi visiems prisistatyti, jau kitą dieną Shey Laws turėjo vesti pamokas – pavaduoti vieną iš kolegių, išvykusią į tobulinimosi kursus.

Grįžusi į tėvynę, jaunoji pedagogė norėtų dirbti kitame švietimo ir ugdymo sistemos lygmenyje: mokyti studentus viename iš Amerikos universitetų. Be to, ji tikisi, kad galbūt kada nors sugrįš ir vėl į Lietuvą pasisemti patirties dėstytojaudama mūsų šalies aukštosiose mokyklose. Tačiau dar ne laikas apie tai kalbėti, dar viskas prieš akis ir nežinia, kur gali nuvesti svajonės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.