Gelgaudiškio vidurinei mokyklai išlygų rajono valdžia nedarys

gelgaudiskio_vidurineAsta GVILDIENĖ

Dar iki praėjusį ketvirtadienį vykusio tarybos posėdžio daug diskusijų sukėlė prieštaringai kolegų vertinamas tarybos nario Edmundo Rinkevičiaus prašymas skubiai į darbotvarkę įtraukti ir svarstyti papildomą klausimą „Dėl Gelgaudiškio vidurinės mokyklos nuostatų papildymo“. Tačiau rajono valdžia daryti kokias nors išlygas šiai mokyklai atsisakė.

Nuotr. Gelgaudiškio vidurinė mokykla šiandien skubos tvarka siekia papildyti nuostatus nuotoliniu, suaugusiųjų ir vairavimo mokymu.    

E.Rinkevičius, atstovaujantis Gelgaudiškio vidurinei mokyklai, prašo jos nuostatus papildyti trim punktais, įrašant leidimą teikti tokias paslaugas kaip savarankišką mokymąsi nuotoliniu būdu, vairavimo kursus ir suaugusiųjų bendrajį, vidurinį mokymą. Komitetų tarybos nariai stebėjosi, kodėl direktorius Romas Dumbliauskas tyli, o už jį kalba E.Rinkevičius. Be to, ne vienas garsiai klausė, ar jis nepažeidžia viešųjų ir privačių interesų, kadangi šioje mokykloje jo žmona dirba mokytoja, mokosi duktė? Buvo besiteiraujančių, ar taip nenorima ir vėl apkvailinti savivaldybę, kad ši neturėtų kur trauktis ir būtų priversta leisti šiai mokyklai siekti gimnazijos statuso.
 
Savivaldybės mero Juozo Bertašiaus manymu, taip norima visiems sprendimams užbėgti už akių. Rajono valdžia, išskirtinį dėmesį rodžiusi Gelgaudiškio vidurinei mokyklai, kai išimties tvarka leido teikti prašymą akredituotis, daugiau išlygų daryti neketina. Ji turi labai paprastą motyvą -  tai būtų neteisinga kitų rajono mokyklų atžvilgiu. Ypač dėl Plokščių ir Kriūkų vidurinių mokyklų, kurios dar ateinančiais metais galėtų akredituotis, nes mokinių reikiamą skaičių turėtų. „Pastangos ir norai yra viena, o įstatymas ir galimybės yra kita, - tvirtino meras, primindamas, kad norint turėti gimnaziją Gelgaudiškyje, pirmiausiai reikia išpildyti pagrindinį akreditacijos reikalavimą – turėti reikiamą moksleivių skaičių.“

E.Rinkevičius informavo tarybos narius, kad 2011 metais Gelgaudiškio vidurinė mokykla jau pradėjo įgyvendinti mokymo nuotoliniu būdu projektą. Ji užmezgė ryšius bei dalyvavo pradiniuose mokymuose Šiaulių Simono Daukanto gimnazijoje, bendradarbiavo su „Nuotolinio mokymo e.asociacija“ (LieDM), pasikvietė Vytauto Didžiojo Universiteto nuotolinio mokymo asociacijos ekspertus, kad pastarieji įvertintų mokyklos technines galimybes, administracinius gebėjimus. Mokytojams buvo pravesti mokymai, kurių metu jie įgijo gebėjimus, kaip organizuoti ugdymą nuotoliniu būdu.

Ir meras, ir jo pavaduotoja Rima Rauktienė, ir Švietimo bei sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė išsakydami savo nuomonę apie nuotolinį mokymą, pabrėžė, kad tam neprieštarautų, jeigu būtų pristatytas švietimo ir mokslo ministro leidimas mokykloje vykdyti mokymą nuotoliniu būdu bei dokumentas, įrodantis Gelgaudiškio vidurinės mokyklos įtraukimą į 2012 metų akreditacijos sąrašus.

Nors E.Rinkevičius užginčijo, kad keičiant mokyklos nuostatus ir norint mokyti nuotoliniu būdu nėra jokio teisinio pagrindo gauti Švietimo ir mokslo ministerijos leidimą, tačiau vicemerė pacitavo dokumentą, kuriame sakoma, jog vienas iš nuotolinį mokymą reglamentuojančių reikalavimų – būtent suderinimas su Švietimo ir mokslo ministerija.

Anot R.Rauktienės, labiausiai iš visų nuostatų papildymo variantų ginčytinas ir yra nuotolinio mokymo įtraukimas. „Į nuostatus paprastai įtraukiama tai, kas jau vykdoma arba ką galėtų vykdyti, - teigė ji. - Tačiau, ar Gelgaudiškio mokykla tikrai galės šią paslaugą teikti? Labai jau dideli reikalavimai tokiam mokymui. Ir ne tik kompiuterinei technikai, mokymo bazei bei mokytojams, bet ir mokiniams.“

Mokinių turėjimas, vicemerės teigimu, – tai ne toks sąrašas, kokį pateikė Gelgaudiškio vidurinės mokyklos direktorius. „Tokį sąrašą gali kiekviena mokykla pasidaryti, - tvirtino ji. - Be konkrečių prašymų, mokinių parašų. O kaip žinoti, ar tie jaunuoliai nesimoko toje šalyje, kur gyvena? Sakyčiau, mokantis nuotoliniu būdu būtų daugiau reikalavimų mokiniui nei mokytojui.“

V.Pranckevičienė paaiškino, kad nuotolinis mokymas nėra vidurinio ugdymo garantas, nes pagal nuostatus negalima tų vaikų įtraukti į bendrą mokinių skaičių. Jie bus matomi tik duomenų bazėje. „Nuo ateinančio rugsėjo Gelgaudiškio mokykloje mokysis tik 18 vienuoliktokų ir 25 dvyliktokai. Abejoju, ar švietimo ministras šiandien leis akredituotis išimties tvarka, -  kalbėjo ji. – Be to, nuotolinį mokymą galima vykdyti ir tapus pagrindine mokykla.“ Tad jeigu nuostatų pakeitimas dėl nuotolinio mokymo nėra tiesiogiai susijęs su gimnazijos statuso siekimu, kaip įrodinėjo E.Rinkevičius, jokio skirtumo, kada tie nuostatai bus pakeisti – sausio, vasario ar kovo mėnesį.

Beje, savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė pabrėžė, kad nuotoliniam mokymui skiriama tik 40 proc. mokinio krepšelio lėšų. „Tai labai mažas finansavimas. O kur dar mokytojų atlyginimai? Ar sugebės išsilaikyti?“, - klausė ji.

Savivaldybės vicemerė teigė, kad šiandien rajono valdžia yra tokioje situacijoje, jog  žino, ką daro, tačiau jai bandoma įrodyti priešingai. „Jei mes atliktume E.Rinkevičiaus primetamus veiksmus, tai vėliau sumažinti mokyklos statuso iki pagrindinės, būtų neįmanoma, - tikino ji. - Pagal  Mokyklų tinklo optimizavimo projektą, visos panemunės mokyklos nuo rugsėjo 1 dienos nekomplektuoja vienuoliktųjų klasių ir per du metus tampa dešimtmetėmis. Aišku, jeigu tam pritars taryba.“

Pasak R.Rauktienės, Plokščių, Kriūkų ir Gelgaudiškio vidurinių mokyklų direktoriai, matydami reformos neišvengiamumą, sutiko tapti dešimtmetėmis su sąlyga, kad visos turės tą patį statusą. „Jei Gelgaudiškio vidurinei mokyklai darytume išimtį – visom prasmėm būtume neteisūs“, - pabrėžė ji.

Tarybos narys Kęstutis Gudelevičius pritarė vicemerės nuomonei, teigdamas, kad visoms mokykloms turi būti sudarytos vienodos sąlygos. Be to, jis pasakojo kalbėjęs su Seimo nare, kraštiete ir bendrapartiete Ona Valiukevičiūte, kuri patikino, jog sklinda gandai, kad pertvarkius Plokščių ir Kriūkų mokyklas į dešimtmetes, vienuoliktokai ir dvyliktokai galės važiuoti mokytis į Gelgaudiškį. „Iš Plokščių mokiniai neatvažiuos mokytis į Gelgaudiškį, nes nebus kur važiuoti, - pabrėžė vicemerė. – Jei paslapčia tvarkomi dokumentai, kad kitos mokyklos bus naikinamos ir jų mokiniai ateis į Gelgaudiškį, tai labai negražūs dalykai... To galėtų šiandien reikalauti Kriūkų vidurinė mokykla, nes jie būtų realiausi pretendentai tapti gimnazija.“

Sausio 19 dieną vykusiame tarybos posėdyje klausimas „Dėl Gelgaudiškio vidurinės mokyklos nuostatų papildymo“ į darbotvarkę nebuvo įtrauktas, nes, pasak mero, buvo pateiktas pavėluotai ir, kilus neaiškumams, tiek svarstant komitetuose, tiek komisijoje, atidėtas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.