Šilgalių ir Rociškių užkardos paminėjo veiklos 10-metį

rociskiu uzkarda
Nuotr. Prisiminimais dalinosi ir buvęs Rociškių užkardos vadas Redas Juškaitis (dešinėje), kuris dabartiniam vadui Dariui Martinkevičiui įteikė paveikslą su užfiksuotais užkardos atidarymo šventės momentais.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Dešimtmetis praėjo nuo tos dienos, kai abiejų užkardų kolektyvai pradėjo dirbti naujuose už ES lėšas pastatytuose užkardų pastatuose, iškilusiuose pasienyje su Rusija. Antradienį į abi užkardas pasveikinti jose dirbančių pasieniečių atvyko Šakių savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, policijos, muitinės, kariškių ir bendruomenių atstovai, Pagėgių rinktinės vadovybė, kolegos iš kitų užkardų. Renginio metu apdovanoti pasižymėję tarnyboje pasieniečiai.

Prieš 10 metų

2008 m. kovo 6 d. tuometinis Vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Valentinas Novikovas, Pagėgių pasienio rinktinės, rajono vadovai iškilmingai atidarė dvi naujas mūsų rajono pasienio užkardas.

4 mln. 392 tūkst. Lt kainavusi Šilgalių užkarda iškilo Šakių rajono Rukšnių kaime, o 5 mln. 498 tūkst. Lt atsiėjusi Rociškių užkarda pastatyta Puknių kaime. Lėšos šių užkardų statybai ir visai įrangai buvo skirtos iš Šengeno priemonės programos. Abi užkardos saugo sausuma einančios sienos su Rusija ruožus. 396 kv. m ploto Šilgalių užkardos pastatas pastatytas 0,8 ha teritorijoje, o 811 kv. m ploto Rociškių užkardos pastatas iškilęs 1 ha teritorijoje. Abiejose užkardose yra patogios tarnybinės patalpos, pasitarimų salė, budėtojų dalis, ginklų saugojimo ir išdavimo kambarys, rūbinės.

Pasirūpinta ir tuo, kad pasieniečiai turėtų tinkamas buitines patalpas – naujuose pastatuose yra poilsio kambariai, virtuvėlės, dušai, drabužių džiovyklos, o šaltuoju metų laiku grįžę iš ruožo pareigūnai po pamainos turi galimybę pasinaudoti ir saunomis. Užkardų teritorijose įrengtos tarnybinio transporto plovyklos ir dyzelinio kuro kolonėlės, sporto aikštelės, stoginės su kulkų gaudyklėmis, skirtos ginklų užtaisymui, voljerai tarnybiniams pasieniečių šunims.

Dėkojo Šilgalių pasieniečiams

Iš pradžių 10-metis paminėtas Šilgalių užkardoje. Jai vadovaujantis Redas Naujokas dalinosi prisiminimais apie padalinio veiklos pradžią, įvardino svarbius užkardos veiklos momentus, dėkojo pasieniečiams už jų tarnybą bei pasiekimus.

VSAT Pagėgių pasienio rinktinės vadas pulkininkas Rimantas Timinskis kolegoms dėkojo už tarnybą bei apdovanojo pareigūnus. Rinktinės vadas suteikė vidaus tarnybos puskarininkio laipsnį Šilgalių pasienio užkardos jaunesniajam specialistui Žilvinui Vaitkevičiui, o jaunesniojo puskarininkio laipsnius – jaunesniajam specialistui Deividui Rėčkui bei vyresniajai pasienietei Sonatai Vasaitytei.

Už nepriekaištingą ir pavyzdingą tarnybinių pareigų atlikimą ir gerą darbą padėka pareikšta jaunesniajam specialistui Kęstučiui Krukoniui, vyriausiajam specialistui Redui Naujokui bei Aptarnavimo grupės logistui Antanui Sniečkui.

Šilgalių pasieniečius ir atvykusius svečius su 10-mečiu sveikino ir pirmasis šios užkardos vadas Darius Martinkevičius, kuris dabar vadovauja Rociškių užkardai. Jis dalinosi prisiminimais apie užkardos kūrimąsi, puikiai surengtos atidarymo šventės momentus, įspūdžiais apie pirmas tarnybos dienas naujose patalpose.

Geriausia užkarda

Vėliau šventinis renginys tęsėsi Rociškių užkardoje. Rociškių užkardos pareigūnai saugo 22 km ilgio valstybės sienos atkarpą, kurios 12 km eina Šešupe, o 10 km sausuma. 2009 m. buvo rekonstruotas Ramoniškių kelio pasienio kontrolės punktas bei žymiai pagerintos VSAT pareigūnų ir muitinės pareigūnų darbo sąlygos, pagerėjo visa punkto infrastruktūra.

2013 m. Pagėgių rinktinės Rociškių užkarda išrinkta kaip geriausia Valstybės sienos apsaugos tarnybos užkarda. 2017m. prie valstybės sienos buvo pastatyta segmentinė tvora ir įdiegta sienos stebėjimo sistema, kuri bet kokiomis oro sąlygomis nuolatos aptinka ir fiksuoja valstybės sieną kertančius ir prie jos priartėjančius objektus.

„Prieš dešimt metų pradėjo kurtis užkardos, kurios išsidėsčiusios palei Rusijos Federacijos sieną ir saugo pačią rimčiausią sieną. Didelis dėmesys yra kreipiamas vyriausybės, prezidentūros, ne veltui pastatyta tvora, techninės kontrolės stebėjimo sistema, kuri kol kas nėra iki galo sutvarkyta, vyksta derinimo darbai. Turim modernias priemones saugoti valstybės sieną. Noriu pasidžiaugti visų jūsų darbu, gerais įvertinimais, pirmaujančia užkarda, buvusiais ir esamais vadovais, nes tikrai yra didelis jūsų indėlis saugojant Lietuvos valstybės sieną“, – kalbėjo rinktinės vadas ir suteikė jaunesniojo puskarininkio laipsnį Rociškių pasienio užkardos vyresniajam pasieniečiui Gyčiui Pranskaičiui, o už nepriekaištingą ir pavyzdingą tarnybinių pareigų atlikimą trečiojo laipsnio Valstybės sienos apsaugos tarnybos pasižymėjimo ženklu „Valstybės sienos sargyboje“ apdovanojo Rociškių pasienio užkardos vyresnįjį pasienietį Irmantą Duobą. Padėkos buvo pareikštos jaunesniajai specialistei Deimantei Banaitytei, jaunesniajam specialistui Tomui Dainiui, specialistui Alvydui Jasulaičiui, jaunesniajam specialistui Gintautui Jokūbaičiui, jaunesniajam specialistui Kęstučiui Kubiliui, vyriausiajam specialistui Vaidui Rimkūnui ir Aptarnavimo grupės Logistikos padalinio vadovei Ritai Petravičiūtei.

Užtikrina gyventojų saugumą

Renginyje kalbėjęs rajono meras E. Pilypaitis prisiminė 1991 m. liepos 31-osios nakties įvykius Medininkuose ir pareigūnų žūtį.

„Be jūsų nėra valstybės. Be valstybės nėra saugaus ir ateitį pasiruošusio užtikrinti žmogaus. Dėl to rajono žmonių vardu jaučiu pareigą padėkoti ir už tai, kad jūs įsijungiate į visuomeninį gyvenimą, esate matomi, užtikrinat gyventojų saugumą. Jūs esat reikalingi, be jūsų šitas kraštas yra neįsivaizduojamas“, – kalbėjo rajono meras ir linkėjo pasieniečiams asmeninės laimės bei kilti karjeros laiptais.

Už bendradarbiavimą pasieniečiams dėkojo ir policijos, priešgaisrinės tarnybos, savanorių atstovai ir teigė, kad visi dirba Tėvynės labui.

Prisiminimais dalinosi ir buvęs Rociškių užkardos vadas Redas Juškaitis, kuris užkardai įteikė paveikslą su užfiksuotais jos atidarymo šventės momentais ir pasidalino prisiminimais, kaip atsirado asfaltuotas kelias į Rociškių užkardą. Anot R. Juškaičio, kelias buvo tikrai tragiškas, tai jam prieš užkardų atidarymą paskambino rinktinės vadovybė ir prašė, kad jis tą kelią bent greideriu palygintų.

„Galvoju, gerai bus, kai atvažiuos valdininkai, padaužys tuos mašinų ratus ir pamatys, kaip mes čia gyvenam. Atidarymo metu tuometinis Vidaus Reikalų ministras R. Čiupaila ir klausia, ką aš galvoju daryti su tuo keliu. Tuomet nuvedė prie Gedimino Noviko, o šis sako, kad asfalto tris juostas numatę aviacijos rinktinei. Kažkas mane truktelėjo už liežuvio ir sakau – tai dvi asfalto juostas rinktinei, o vieną mums. Po mėnesio buvo skirti pinigai, 2009m. turėjome asfaltą“, – pasakojo R. Juškaitis.

Iškilmingą renginį užbaigė Rociškių užkardos vadas Darius Martinkevičius, pirmiausiai padėkojęs kolektyvui, pareigūnams, kurių dėka pasiekiami geri užkardos rezultatai, linkėjo kolegoms stiprybės ir ištvermės.

Renginį vainikavo VSAT pareigūnų ir svečių į dangų paleisti trispalviai balionai su kiekvieno noru ir linkėjimu. Svečiai apžiūrėjo Rociškių užkardos pastatą, Vėliau D. Martinkevičius šventės dalyvius pakvietė paklausyti koncerto, kurį užkardai dovanojo Slavikų moterų trio.

Po koncerto svečiai apžiūrėjo pasieniečių technikos ekspoziciją ir susipažino su užkardos ruože įdiegtos sienos kontrolės sistemos galimybėmis. Visi renginio dalyviai vaišinosi pasieniečių koše ir 10-mečio tortu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.