Ko labiau bijo žmonės – alkoholio detektoriaus ar viruso?

alkotesteris ovarenko nuotr
Vairuotojus papiktino bekontakčių alkoholio detektorių masinis naudojimas gatvėse tikrinant blaivumą reido metu. Vairuotojai iškėlė klausimą, ar saugu naudoti bekontakčius aparatus dabar, kai taip plačiai kalbama apie koronaviruso grėsmę? E. Ovarenko nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Policijos pareigūnų vykdomi reidai, kada bekontakčiais alkoholio detektoriais tikrinamas vairuotojų blaivumas, kelia kai kurių vairuotojų pasipiktinimą – ar galima nešioti prietaisą nuo vieno vairuotojo prie kito, nebijant, kad su prietaisu bus pernešti ir virusai?

Po vieno iš reidų į redakciją skambino pasipiktinę vairuotojai: „Kokią teisę jie turi nešioti tą testerį nuo vieno žmogaus prie kito? Vienas papūtė iš karto lekia prie kito vairuotojo! Prisistabdę mašinų pilną gatvę ir bėga per tuos vairuotojus kišdami tą aparatą vos ne į burną. O kaip dėl virusų, apie kuriuos dabar tik ir kalbama, ar nepersiduoda tokiu būdu?“.

Pernai Lietuvos policija visoje šalyje pradėjo naudoti alkoholio detektorius, kurie pareigūnams efektyviai ir greitai padeda nustatyti, ar tikrinamas asmuo yra vartojęs alkoholio. Tikrinant vairuotojų blaivumą naujais prietaisais, nereikalingi vienkartiniai antgaliai – užtenka, kad į prietaisą vairuotojas papūstų iš 15–20 cm atstumo, o pats žmogus neturi jokio kontakto su prietaisu. Anot pareigūnų, detektorių efektyvu naudoti tikslinių reidų metu, kai gali būti tikrinama daug sustabdytų transporto priemonių vairuotojų, taip pat masinių ir kitų renginių metu arba viešosiose vietose, kai gali būti vartota alkoholinių gėrimų. Patikrinimai užima mažiau laiko, nereikalauja tikrinamo asmens fizinio kontakto ir analizuoja žmogaus iškvepiamą orą. Naudojant šiuos detektorius išvengiama transporto priemonių spūsčių.

Ar saugu siaučiant virusams pareigūnams naudoti detektorius, tvirtą nuomonę išsakė ir Šakių rajono policijos viršininkas Aušrys Kvederevičius. Anot jo, bekontakčiai prietaisai netgi saugesni už vadinamus vamzdelius, su kuriais tiesiogiai kontaktą turi tiek pats žmogus, tiek pareigūnas, o detektoriai pritaikyti taip, kad su jais kontakto žmogus neturi ir ant jų nesikaupia mikroorganizmai, nes duomenis apie alkoholį nustato tik prietaiso paviršiuje esantis jutiklis.

„Su detektoriumi galima patikrinti žmogų nuo 5 iki 15 cm atstumu, svarbu, kad prietaisas pagautų oro srovelę, kontakto su asmeniu nėra, nereikia žmogui to prietaiso liesti. Tas pavojus toks pats, kaip žmonės prasilenkia kvėpuodami vienas su kitu gatvėje. Mūsų manymu, kad šitie prietaisai yra netgi saugesni – jie nemetalizuoti, nėra metalo, kur galėtų laikytis viruso užkratas. Tiek pat pavojinga ir vežimėlio rankena parduotuvėje“, – aiškina rajono policijos komisariato viršininkas.

Pasak A. Kvederevičiaus, jeigu dėl tų virusų būtų kažkokia grėsmė, pirmiausiai pareigūnus įspėtų profesinės sąjungos, departamentas ir kitos atsakingos institucijos, tačiau kol kas pareigūnai jokio signalo ar nurodymų iš atitinkamų institucijų nėra gavę ir dirba įprastai.

„Pareigūnai dezinfekuojasi ir rankas, ir tuos prietaisus, kai persiima po pamainos vieni iš kitų – laikosi bendrų higienos reikalavimų, kaip ir visi šiuo metu dėl virusų grėsmės. Dėl prietaisų naudojimo pavojaus jokių atskirų nurodymų kol kas nesame gavę, todėl manome, kad jie yra saugūs“, – sako A. Kvederevičius.

Pernai prie vairo Šakių rajone buvo sulaikytas 141 neblaivus vairuotojas, o per visą Marijampolės apskritį prie vairo neblaivūs sėdo net 958 vairuotojai. Šįmet per pirmuosius du metų mėnesius rajone sulaikyta 16 neblaivių vairuotojų, o apskrityje – 150 vairuotojų.

Apie tai, kad pareigūnai turi laikytis visų higienos reikalavimų ir nekelti pavojaus tikrindami vairuotojus nei sau, nei kitiems, patikino ir savivaldybės gydytoja, vyriausioji specialistė Edita Zubrickienė. Pasak gydytojos, naudoti prietaisus yra saugu tada, kai jie yra kaskart dezinfekuojami, kaip ir visos kitos priemonės šiuo metu, saugantis virusų grėsmės.

„Jeigu prietaisas yra naudojamas, vadinasi, jį reikia dezinfekuoti. Juk ligoninėse irgi yra naudojami bekontakčiai termometrai, bet jie yra dezinfekuojami kaip ir visi kiti prietaisai – tiesiog nuvalomi su dezinfektoriumi po kiekvieno naudojimo. Pareigūnai dezinfekavimo priemonių turi ir yra informuoti, kaip jomis naudotis, todėl klausimų šia tema neturėtų kilti“, – sako savivaldybės gydytoja E. Zubrickienė.

Anot gydytojos, virusai perduodami nuo žmogaus žmogui, ne per prietaisus ar įrenginius, o naudojant įvairias priemones, reikia tiesiog laikytis elementarių higienos taisyklių. Pasak specialistės, kiek jai teko girdėti, virusai per daiktus neplinta. Kaip teigia E. Zubrickienė, pareigūnai nuolat instruktuojami ir informuojami dėl higienos normų reikalavimų, todėl jiems turėtų būti žinoma, kaip elgtis. Juolab, anot specialistės, kad kažkuo užsikrėsti pirmiausiai kyla grėsmė pačiam pareigūnui, o ne žmogui, kurį jis tikrina. Kaip savivaldybės gydytoją informavo Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininkas Rolandas Gylys, šie prietaisai naudoti yra saugūs, nes jie su žmogumi neturi kontakto, nesiliečia, bet artimiausiu metu policija žada vengti masinių reidų organizavimo, o pareigūnai tikrins vairuotojus tuo atveju, jeigu įtars, kad jis gali būti išgėręs. Kaip sako viršininkas, kol kas konkrečių nurodymų, kad detektorius ar kitus alkotesterius naudoti policininkams yra draudžiama, nėra gavę, tačiau R. Gylys neneigia, kad kalbant apie dabar susiklosčiusią situaciją dėl virusų, įvairius draudimus ir ribojimus, padėtis gali pasikeisti bet kurią minutę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.