Naujasis gaisrinis automobilis įplieskė gaisrą dėl jo įsigijimo

gaisrine sintautuose
Jau antra savaitė Sintautų ugniagesių komandos nariai techniškai tvarko, ruošia neseniai įsigytą naujesnio modelio gaisrinį automobilį „Mercedes“, kuris nelaimės atveju tarnaus ne tik Sintautams, bet ir aplinkinėms seniūnijoms. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių savivaldybės priešgaisrinė tarnyba iš šių metų rajono biudžeto vėl gavo papildomai lėšų naujesnio ugniagesių gaisrinio automobilio įsigijimui. Šįmet automobilį nuspręsta pirkti Sintautams. Jau kelios savaitės Sintautų ugniagesių komanda džiaugiasi apynauje gaisrine, tačiau jos įsigijimui iš gyventojų rinkta parama sukėlė ažiotažą pačių aukotojų tarpe.

Vos perdavus į savivaldybių rankas savivaldybėse įsikūrusias ugniagesių komandas, Šakių savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininku tapęs Gintautas Vedegys kartu su rajono savivalda užsimojo atnaujinti pasenusias ugniagesių gaisrines mašinas. Pastaraisiais metais atnaujinti gaisriniai automobiliai Kidulių, Lukšių, Gelgaudiškio komandose, o šiais metais užsibrėžtas tikslas pakeisti senąjį Sintautų „Gaz 66“ naujesniu, modernesniu, ekonomiškesniu gaisriniu automobiliu. Deja, savivaldybės skiriamų lėšų nepakanka, todėl nieko keisto, kad tarnybos vadovas ir patys ugniagesių komandų nariai visada renka paramą – prašo vietinių tos seniūnijos ūkininkų, verslininkų, visuomenininkų paremti tarnybą ir taip prisidėti pačiai bendruomenei prie gerovės kūrimo savam krašte. Sintautai nebuvo išimtis – čia prieš pat tvirtinant savivaldybės biudžetą ir žinant, kad iš jo bus skiriama 25 tūkst. eurų gaisrinės įsigijimui, tarnybos vadovas ėmė domėtis, kokią naujesnio modelio gaisrinę galėtų įsigyti užsienyje. Dar prieš du mėnesius G. Vedegys pasakojo, kad kiekvienais metais įsigyti automobilį tampa vis sunkiau, nes į šią rinką įsitraukė ir kitų šalių pirkėjai – iš Rumunijos, Čekijos. Jie sukelia parduodamų automobilių kainas Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitose šalyse, iš kurių perkami dėvėti, tačiau dar gana geri automobiliai. Žinodamas, kad Sintautams reikia labai specifinės, neaukštos gaisrinės, kuri tilptų į seno modelio garažą, be to, apynaujus automobilius įsigyti tampa vis sudėtingiau, tarnybos vadovas jau metų pradžioje pradėjo inicijuoti paramos rinkimą.

Ketvirtą kartą iš gyventojų paramos prašantis tarnybos viršininkas sako, kad šį kartą rėmėjai aukojo noriai, žinodami, kad taip prisideda prie geresnės, naujesnės gaisrinės įsigijimo Sintautuose.

„Pati Sintautų ugniagesių komanda į gaisrus vyksta į Kudirkos Naumiesčio, Slavikų, Žvirgždaičių, Šakių, Lukšių, Griškabūdžio seniūnijas, todėl ir paramą rinkome visur, ne tik Sintautų seniūnijoje. Esant poreikiui ar sudėtingai situacijai telkiamos bendros ugniagesių pajėgos gaisrams gesinti ir nelaimėms likviduoti, seniūnijos ribų niekas nežiūri“, – aiškino G. Vedegys.

Kai jau gaisrinė mašina „Mercedes“ parvyko į Sintautus ir pati ugniagesių komanda ėmėsi ją tvarkyti (reikėjo mašiną pritaikyti naudojimui, registruoti, atlikti techninę apžiūrą ir t.t.), tada aukotojams iškilo klausimas, kiek iš tikrųjų ji kainavo, ar jų suaukoti pinigai buvo panaudoti tikslingai. Toks klausimas žmonėms kilo neatsitiktinai – viešai pasirodė informacija, kad gaisrinė kainavo apie 28 tūkst. eurų, o paramos surinkta apie 3 tūkst. eurų. Neatskleidę savo tapatybės žmonės ėmė skambinti ir į laikraščio redakciją, prašydami padėti išsiaiškinti, kas čia įvyko su tuo gaisrinės pirkimu, kodėl žmonėms nėra paaiškinta, kiek tiksliai jie suaukojo pinigų ir kur jie panaudoti.

„Visaip kalba miestelyje, kad surinkta ir 4 tūkst. eurų, ir 5 tūkst. eurų paramos tai gaisrinei. Mes girdėjome, kad reikėjo prisidėti tik 3 tūkst. eurų, o kur kiti pinigai bus panaudojami, mums niekas nesako. Čia ir yra problema, nes mes nenorime, kad mūsų krašto pinigai būtų naudojami kažkur kitur. Sintautams aukojome, norime, kad Sintautuose ir liktų. Jeigu nereikia automobiliui, tada galima panaudoti pinigus garažo remontui ar detalėms pirkti, bet nenorime, kad mūsų pinigai nukeliautų į kitas ugniagesių komandas“, – taip dėstė pasipiktinę sintautiškiai, kurie sakė, kad aukojo dosniai, nors neprisipažino, kiek jie asmeniškai skyrė pinigų.

Neoficialiais duomenimis, mažiausia skirta suma nuo vienos šeimos buvo 100 eurų, o kai kurie aukojo ir ne po vieną šimtuką. Su klausimu, kiek iš tiesų lėšų surinkta gaisrinio automobilio įsigijimui Sintautų seniūnijoje, gyventojai kreipėsi tiek į vietos seniūną Kęstutį Birbilą, tiek į pačioje Sintautų ugniagesių komandoje dirbančius gelbėtojus, tačiau niekas į šį klausimą negalėjo atsakyti, nes pinigus rėmėjai pervesdavo tiesiai į priešgaisrinės tarnybos sąskaitą, todėl niekas, išskyrus vadovą ar buhalteriją, apie tai žinoti ir negali. Dėl to, kad parama bus panaudota tarnybos tikslais, gyventojai netgi neabejoja – juk niekas iš sąskaitos neišims pinigų ir sau asmeniškai nepasisavins, be to, jų panaudojimas bus matomas teikiant tarnybos veiklos ataskaitą kitais metais, tačiau žmonėms neramu pasidarė dėl to, kad pinigai nebūtų „panaudojami ne Sintautams“.

Pats tarnybos viršininkas G. Vedegys sako, kad paramą rinko, informavo vietos bendruomenę tiek jis pats, tiek Sintautų ugniagesių komandos nariai, o pagrindinis tikslas – surinkti tiek pinigų, kiek trūksta naujos mašinos įsigijimui.

„Vos prasidėjus pirkimams matėme, kad trūks apie 3 tūkst. eurų, todėl aktyviai prašėme rėmėjų aukoti tol, kol surinkome reikiamą sumą. Vėliau, kai jau paaiškėjo, kokį automobilį tiksliai pirksime ir kiek jis kainuos, dar turėjau vieną rėmėją, kuris sakė, „jeigu trūks pinigų, sakyk, aš pridėsiu, kiek trūks“, tačiau jo pagalbos jau neprireikė“, – aiškina tarnybos vadovas.

Anot G. Vedegio, automobilio galutinė kaina po ilgų derybų su pardavėju buvo 27 tūkst. 817 eurų, o 40 privačių rėmėjų, fizinių asmenų suaukota jo įsigijimui  3 tūkst. 850 eurų. Dar 1 tūkst. 650 eurų paaukojo gaisrinės įsigijimui vienuolika juridinių asmenų, tad iš viso paramos gauta 5 tūkst. 500 eurų, kuriuos į tarnybos sąskaitą pervedė minėtų seniūnijų rėmėjai. Tačiau tiksliau ir išsamiau tarnybos viršininkas apie gautą paramą ir jos panaudojimą, kaip ir ankstesniais automobilių įsigijimo atvejais, rėmėjus žadėjo informuoti Šv. Florijono dieną gegužės 4-ąją, kai bus šventinamas ir visuomenei pristatomas naujasis automobilis. Naujasis automobilis jau yra sutvarkytas techniškai, o jį eksplotuoti žadama pradėti jau šią savaitę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.