Norai geri, tačiau laukiama rekomendacijų

siaurusaitis
Marijampolės VPK Komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis pabrėžė, kad vaizdo kameros padeda ištirti nusižengimus ir nusikaltimus. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę Šakių rajono savivaldybės vicemero Dariaus Jakavičiaus kabinete su policijos pareigūnais vėl kalbėtasi apie vaizdo stebėjimo kamerų naudą bei jų atnaujinimą viešosiose vietose. Policijos atstovai ragino į vaizdo stebėjimo sistemos diegimą ir plėtrą pažiūrėti labai rimtai. Rajono savivaldybė taip pat pritaria vaizdo stebėjimo kamerų įrengimui mieste, tačiau kol kas rankos surištos.

Per įvairius projektus savivaldybė yra įsigijusi 16 vaizdo stebėjimo kamerų, tačiau jos praktiškai neduoda jokios naudos – dėl prastos vaizdo įrašų kokybės darbas nepalengvėja net tiriantiems nusikaltimus policijos pareigūnams.

„Norisi, kad kamerų efektyvumas būtų toks kaip Jurbarko stebėjimo kameros prie tilto, kuri užfiksavo dingusią šakietę “, – svarstė vicemeras D. Jakavičius keldamas retorinį klausimą, kaip išspręsti problemą, kad kameros būtų efektyvios.

Pasak Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko Mindaugo Baršio, beveik visose jų aptarnaujamos teritorijos savivaldybėse vaizdo stebėjimo įrangos yra atnaujintos, šiuo metu Marijampolėje diegiamas modernus vaizdo stebėjimo sistemų tinklas, naujos vaizdo kameros pasižymi daug detalesniu vaizdų fiksavimu, taip pat didesniu jautrumu šviesai, be to, bus įrengti nauji valstybinių numerių atpažinimo įrenginiai ir kiti patobulinimai.

„Kameros ne tik padeda tirti pažeidimus, visų pirma tai yra prevencija. Manau, kad planuojantys nusikalstamas veikas asmenys net aplenkia tas vietas, kurios yra stebimos. Aišku, privatumas kai kam yra svarbiau už saugumą. O kai kas nors nutinka, tuomet visi rėkia, kodėl policija nieko nedaro. Manau, viskas priklauso nuo mūsų visų požiūrio, kiek kiekvienas rūpinamės savo saugumu: kiek aš, kaip verslininkas, apstatau savo teritoriją kameromis, kiek kaip ūkininkas saugau savo turtą ir panašiai“, – kalbėjo policijos viršininkas.

Jis ragino ir Šakių savivaldybę į vaizdo stebėjimo sistemos diegimą Šakių rajone ir plėtrą pažiūrėti labai rimtai ir ieškoti būdų bei lėšų jai įrengti.

Svečias kaip pavyzdį pateikė vieną savivaldybę, kuri tiesiog perka vaizdo stebėjimo sistemos paslaugą, o kameros mieste įrengtos kartu su greičio matavimo prietaisais.

„Mieste išdėstomi greičio matavimo įrenginiai, tos vietos yra nuolat keičiamos. Pagal Vyriausybės nutarimą, jei savivaldybė perka tokią paslaugą, tuomet 50 proc. surinktų baudų keliauja į savivaldybės biudžetą“, – aiškino policijos atstovas.

Vicemeras D. Jakavičius teigė palaikantis tokią idėją, nes dabar yra užrašai, kad Šakių miestas stebimas, bet vaizdo įrašų kokybė prasta.

Susitikime dalyvavęs Marijampolės VPK Komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis sakė, kad visada atsiranda žmonių, teigiančių, jog stebėjimas vaizdo kameromis pažeidžia žmogaus teisę į privatumą.

„Priešiškai nusiteikusių visada bus. Mes privalom paaiškinti žmonėms, informuoti juos apie vykdomą vaizdo stebėjimą. Manau, kad jei nedarai ko nors, kas teisės aktais nedraudžiama, tave gali sekti, filmuoti ir tai neturi kelti streso. Stebimos viešos vietos, prekybos centrai, degalinės, bet kas...“ – tikino R. Siaurusaitis.

M. Baršys patikino, kad vaizdo stebėjimą reglamentuoja Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas ir kad bet kas tais duomenimis nepasinaudos.

Vicemeras svarstė policijos galimybę administruoti ir vaizdo duomenų įrašymo serverį.

„Manau, pirmiausiai reikalingas tas pamatinis apsisprendimas, kad mums, kaip vietos bendruomenei, reikia naujesnės vaizdo stebėjimo sistemos mieste, o mes išspręstume, kur bus saugomi vaizdai“, – patikino policijos viršininkas.

Susitikimo metu vicemero teirautasi, ar vaizdo stebėjimo sistemos atnaujinimas ir plėtra savivaldybei nėra prioritetas?

Kaip vėliau kalbėjo administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis, savivaldybėje tartasi, kad jau kitų metų biudžete reikėtų numatyti lėšų ir atnaujinti stebėjimo įrenginius. Jis paaiškino, kad būtent po pokalbio šia tema Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje buvo gautas pranešimas iš Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos.

„Rašte teigiama, kad savivaldybės masiškai perka ir diegia vaizdo stebėjimo įrenginius miestuose, o tai yra nuolatinis žmonių sekimas. Inspekcija rekomenduoja vaizdo stebėjimo kamerų pirkimus, jei jie yra pradėti, stabdyti“, – aiškino R. Juškaitis ir pridūrė, kad Valstybinės duomenų apsaugos inspekcija iki rugpjūčio 31 d. turi pateikti rekomendacijas dėl vaizdo stebėjimo įrenginių.

R. Juškaitis dar patikslino, kad jis apie tai informavo ir rajono policijos vadovą, todėl savivaldybė dėl vaizdo stebėjimų kamerų sistemos plėtros šiuo metu jokių veiksmų nesiima.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.