Dažniausiai prasižengia neblaivūs dviratininkai ir pėstieji

dviraciaiAtšilus orui ir prasidėjus moksleivių atostogoms, į gatves plūstelėjo dviratininkų ir pėsčiųjų banga. Grūmodami neatsargiems automobilių vairuotojams, jie dažnai pamiršta, kad ir patys yra pilnateisiai eismo dalyviai, privalantys laikytis visų Kelių eismo taisyklių.

Nuotr. Dviratininkai, vairuojantys savo dviratę transporto priemonę, dažnai nepaiso eismo taisyklių.

Vairuotojų išbandymas

Didėjantis nelaimingų atsitikimų skaičius dažnai yra siejamas su greitį viršijančiais ar neblaiviais automobilių vairuotojais. Tačiau negalima pamiršti, kad nedrausmingi transporto priemonių savininkai yra tik viena šių nelaimių priežastis. Pėstieji, neatsakingai žengdami per kelią, sukuria ne ką mažiau pavojingas situacijas. Taip pat ir dviratininkai, netvirtai vairuojantys savo transporto priemonę, dažnai nepaiso eismo taisyklių.
 
15 metų automobilį vairuojantis Raimundas Rašimas pasakoja, kad dažnai tenka susidurti su itin neatsakingais dviratininkais. „Būna, kad ir po automobilio ratais neblaivūs virsta“,- pasakoja jis. Vyras neigiamai atsiliepia ir apie keliauninkus, dažnai nepaisančius pėsčiųjų perėjų.

Panašiai kalba ir Linas Gudinavičius, per ilgametę vairavimo patirtį, pakliuvęs į ne vieną pavojingą situaciją, išprovokuotą pėsčiųjų. Jis pripažįsta, kad didesniuose miestuose žmonės elgiasi apdairiau. Vyras sako, jog pats stengiasi laikytis visų kelių eismo taisyklių, tačiau dažnai pastebi, kad kai kurie automobilių vairuotojai net per pėsčiųjų perėją einančius nenoriai praleidžia.

Gatvėje elgiasi gražiai

Dviračių eismo taisyklėse rašoma, kad pėsčiųjų perėjos, pažymėtos „zebro“ linijomis, skirtos pėstiesiems saugiai pereiti gatvę. Todėl dviratininkai privalo nuo dviračio nulipti ir perėja eiti vesdamiesi dviratį.“

Šakių rajono policijos komisariato viešosios tvarkos skyriaus kelių policijos poskyrio viršininkas Jonas Stanaitis džiaugiasi, kad mūsų rajone dauguma dviratininkų laikosi šios taisyklės. Už jos pažeidimą, kaip ir ėjimą per gatvę neleistinoje vietoje, asmuo gali būti nubaustas 20 – 40Lt bauda. Jei jo manevras sukelia pavojų kitiems eismo dalyviams, taikomos griežtesnės sankcijos.

Šakietis Vytautas Markevičius, retkarčiais mėgstantis paminti dviračio pedalus, pripažįsta, kad kelyje elgiasi itin atsargiai. Garbaus amžiaus vyriškis mano, kad gatvė yra skirta didesnėms transporto priemonėms, todėl dviratininkai turėtų apdairiau ir atidžiau joje elgtis. Pats, nors ir žinodamas, kad per perėją dviratį reikia vestis, kartais įsigudrina kitą kelio pusę pasiekti važiuodamas, dažniausiai tada, kai aplinkui nesimato automobilių. Pavojingiausi gatvėje, jo nuomone, jauni, greitai skriejančių automobilių, vairuotojai, kurie mažai kreipia dėmesį į kitus eismo dalyvius.

„Karjerą“ tęsia toliau

Šakių rajono policijos komisariato viešosios tvarkos skyriaus kelių policijos poskyrio duomenimis, per pirmuosius penkis šių metų mėnesius buvo nustatyti 31 pėsčiųjų ir 34 dviratininkų, mopedų bei vadeliotojų kelių eismo taisyklių pažeidimai. Apie 80 proc. juos padariusių asmenų buvo neblaivūs. Pastebėta, kad nuo 2008m, padidinus baudas, apsvaigusių eismo dalyvių sumažėjo. Tačiau atsirado tokių, kurie po trijų sulaikymų, savo „karjerą“ tęsė toliau. Tiesa, tik nedidelė dalis asmenų sulaikomi priešinosi ar buvo vežami į blaivinimo įstaigas.

Kristina Lenkaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.