Ministro vizitas – netikėtas akibrokštas

melianasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Penktadieninis vidaus reikalų ministro Artūro Meliano, lydimo bendrapartiečio liberalcentristo Kęstučio Smirnovo, apsilankymas Šakių rajone buvo netikėtas akibrokštas kai kurių statinių įstaigų vadovams. Tik penkis mėnesius ministro pareigas einantis A. Melianas Šakiuose viešėjo ne kaip partijos atstovas, o tiesiog kaip ministras, norėjęs iš arčiau susipažinti su rajono gyvenimu.

Nuotr. Šakių policijos komisariate apsilankiusį vidaus reikalų ministrą A. Melianą pasitiko pareigūnė I. Pranskaitienė, apgailestaudama, kad neturi kur pasodinti, mat kėdės sulūžusios.  

Penktadienį Šakių rajone viešėjęs vidaus reikalų ministras A. Melianas nuo ryto iki vėlaus vakaro susitiko su rajono meru Juozu Bertašiumi, Šakių, Griškabūdžio seniūnais bei Panovių ir Sudargo bendruomenėmis, aplankė keturias rajono pasienio užkardas. Penktadieninis ministro vizitas buvo visiškai netikėtas Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Šakių policijos komisariato administracijoms.
 
Užplūdo nostalgija

Šakių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje atvykusius svečius pasitiko viršininkas Virginijus Rekešius, pakvietęs apžiūrėti tarnybines patalpas. Su gaisrininkų komanda susitikęs sovietiniais laikais gaisrininku dirbęs A. Melianas, užplūstas nostalgiškų prisiminimų, teigė suprantąs didžiausią šalies gyventojų pasitikėjimą turinčių gelbėtojų darbą ir ragino drąsiai kalbėti apie kamuojančius rūpesčius. „Aišku, neturiu iliuzijų, kad pavyks išspręsti viską, bet pajudėjimas sprendžiant tam tikrus klausimus šiais ar kitais metais turėtų būti“, - tikino A. Melianas. Naudodamasis proga vyresnysis inspektorius Rolandas Pavalkis teiravosi, kodėl ir šiandien priešgaisrinės apsaugos gelbėtojų komanda turi dirbti su tokiomis transporto priemonėmis, kokiomis prieš gerus du dešimtmečius dirbo pats ministras. Pasak A. Meliano, Lietuvoje priešgaisrinių tarnybų parkai atnaujinami sparčiai. Ministras pripažino, jog savivaldybė turėtų tam skirti šiek tiek daugiau dėmesio.

Tuo pačiu A. Melianą domino gelbėtojų nuomonė apie savanorių gelbėtojų darbą. „Ne visur, bet labai dažnai būna, kad mažesniuose miesteliuose teikiamos abejotinos kokybės paslaugos. Kelias į savanorystę yra nepaprastas. Kai estai pradėjo tai daryti, irgi buvo didžiulis pasipriešinimas“,- kalbėjo A. Melianas. Tarnybos viršininkas V. Rekečius patikino, jog savanorystė mūsų visuomenėje prigis, bet tam reikia laiko. Esą rasti padorų, atsakingą savanorį kaime darosi vis sudėtingiau. Nekalbant apie savanorius, Šakių priešgaisrinei tarnybai trūksta vienos pilnos komandos. Esą rasti norinčiųjų dirbti už pakankamai nedidelį atlygį ir pagal tarnybai keliamus didelius reikalavimus tampa vis sudėtingiau.

Apžiūrėjo komisariatą

Iš anksto neįspėjus apie vidaus reikalų ministro A. Meliano vizitą, nemenkas akibrokštas buvo šiemet įvairiausių perversmų sudrebintam Šakių rajono policijos komisariatui. Kaip tikino pats A. Melianas, ministras neprivalo iš anksto įspėti apie norimas aplankyti vietas. Deja, ministrui nepavyko susitikti su laikinai komisariato viršininko pareigas einančiu Mindaugu Akelaičiu. Netikėtus svečius priėmė policijos viršininko pavaduotoja Ingrida Pranskaitienė, pakvietusi užsukti į savo kuklias patalpas. „Prašyčiau prisėsti, bet kėdė sulūžusi, neturiu ant ko pasodinti“, - kalbėjo pareigūnė. Nepaisant kai kurių nesklandumų, ministras domėjosi, kaip sekasi tvarkytis su naujųjų patalpų pritaikymu. Ministrui pasiteiravus pareigūnės I. Pranskaitienės, ar laukia persikėlimo, ši atsakė: „Žinote, tiek metų jau čia dirbu, kiek buvo žadėta... Tai kuo toliau žada, tuo labiau prarandu viltį. Esu iš tų paprastų darbuotojų, kuriuos tenkina tai, ką turiu. Žinoma, būtų neblogai turėti kokią vieną kitą kėdę“.

Ministras, paklaustas, kodėl policijos pareigūnai turi iš savo lėšų pirkti kėdes ar pieštukus, atsakė: „Ir Seimo nariams, ir policininkams reikia pieštukų. Jeigu atimti iš visų Seimo narių viską, tai policininkams prisidėtų tik po keletą litų“.

A. Melianas nepabūgo apžiūrėti šlapimu ir vėsa dvelkiančių tamsių areštinės patalpų. Pasak ministro, šalyje tokių areštinių yra daug ir Šakiuose regėtas vaizdelis nėra išskirtinis. Žodžiu, 20 metų rajono policijos komisariatas išlaukęs, palauks dar metus ir turės kur kas geresnes darbo sąlygas.

Probleminis objektas – pasienis

Viešnagės Šakiuose metu ministras labiausiai akcentavo šalyje probleminę pasienio apsaugą. „Kai Nemune buvo įrengta stebėjimo ir kitos elektroninės priemonės, tai beveik išnyko cigarečių kontrabanda. Kontrabanda persikelia į ten, kur nėra tokios apsaugos“, - teigė ministras. Planuojama, jog minėtoji apsaugos priemonė greitu metu turėtų atsirasti ir Šakių rajono pasienio ruože.

Ministras patikino girdėjęs apie Šakių rajono Kudirkos Naumiesčio gyventojų pagalbos šauksmą dėl didesnio policijos pareigūnų skaičiaus budėjimo šiame mieste. „Esu įsitikinęs, kad tokiame mieste kaip Kudirkos Naumiestis turi būti pastoviai budintis policijos pareigūnas. Tikrai neatleistina, kai tokio dydžio miestelyje nėra policininko“, - teigė A. Melianas. Politikas pažadėjo, jog apie tai bus kalbama su Policijos departamentu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.