Kovas – sėjos metas

kristinaŠiuo metu pats darbymetis gėlininkams, daržininkams. Ką savo daržuose ir šiltnamiuose augins zanavykai?

Nuotr. Gėlininkė Kristina Kriščiūnaitė perka brangesnes ir kokybiškesnes sėklas, geresnių veislių daigus, nes įsitikinusi, jog toks augalas pasipuošia gražesniu žiedu.

Pomėgis,  tapęs verslu

Pokalbį su šakiete gėlininke Kristina Kriščiūnaite pradėjome šiltnamyje.
 
„Čia praleidžiu ištisas dienas. Pomėgis auginti gėles tapo pragyvenimo šaltiniu. Auginti ir prižiūrėti bei realizuoti gėles padeda mama, dukra Gerda“, – sako pašnekovė.

Kristina augina platų gėlių asortimentą – nuo našlaičių ankstyvą pavasarį iki chrizantemų vėlų rudenį.

„Šias metais turėsime daug gražių smulkiažiedžių našlaičių, per dvidešimt spalvų, jos jau su žiedais. Smagu, kad žmonės našlaitėmis apsodina ne tik kapus, bet ir namus, balkonus. Kasdien atsikeliu ir žiūriu į dangų – labai saulės trūksta“, – sako gėlininkė.

Ji pripažįsta, kad pirkėjai kasmet ieško naujovių, retesnių augalų: „Prieš trejus metus stebuklas buvo juoda surfinija, tai šiemet pasiūlysiu „katės uodegą“ (akalifa) bei smaragdinių tujų sodinukų.“

K. Kriščiūnaitė perka brangesnes ir kokybiškesnes sėklas, geresnių veislių daigus, nes yra įsitikinusi – toks augalas pasipuošia gražesniu žiedu. Gėles auginanti šakietė rekomenduoja gėles patręšti, ypač vazonines, nelaukti, kol liga ar kenkėjai nualins.

„Be chemikalų neapsieisi, liaudiškos priemonės jau negelbsti, bendrauju su Lietuvos gėlininkais, tad stengiamės pasidalinti patirtimi, ją mielai dalinuosi su pirkėjais – visada malonu, kad augalas pas žmogų auga, veši“, – pasakoja Kristina.

Susižavėjo viendienėmis gėlėmis

Lukšietei Silvijai Bernotavičiūtei gėlės ir daržovės – ne tik galimybė užsidirbti, neparduotas augalas džiugina žiedais, o daržoves auginasi savo šeimai. Turi jų pačių įvairiausių – Silvijos darže auga salotos, ridikėliai, svogūnų laiškai, agurkai, pomidorai, iš prieskonių – petražolės, mairūnas, bazilikas ir, aišku, gėlės – ledukai, serenčiai, petunijos. Savo užaugintus prieskonius realizuoja džiovintus. Šiandien Silvija susižavėjo viendienėmis gėlėmis, jų šiais metais ir pasiūlys savo klientams. Jau nuo sausio mėnesio daug laiko pašnekovė praleidžia name įrengtoje daigykloje.

 „Čia daigeliai mano gyvena, čia stabili temperatūra. Ant palangės auginti daigų nepatariu, nes nėra kokybės, jei pavasaris šaltas, nėra saulės, augalas tįsta. Palangių neapkraunu, čia tik kambariniai augaliukai ir palikti motininiai augalai dauginimui. Jei anksčiau daigus pirkdavau iš didesnių šiltnamių, tais šiais metais daiginu pati. Žemę perku, nes naudojant iš savo ūkio yra didesnė galimybė užkrato, ligų. Geras preparatas nuo ligų – česnakų antpilas, bet naudoju ir chemikalus, žinoma, gležniems augaliukams stengiuosi nenaudoti cheminių preperatų. Maždaug apie kovo vidurį daigus išnešu į šiltnamį. Dabar šiltnamyje gyvena tik našlaitės“, – pasakoja S.Bernotavičiūtė.

Pašnekovė pripažįsta, kad pasižiūri ir į astrologinį kalendorių, ji žino, kad delčia augina šaknis, jaunas  augalą tempia į viršų, svarbiausia nepasodinti tuščiu laiku. Silvija sėklas užsisako internetu, čia taip pat randa daug informacijos apie jos auginamus augalus. Moteris gilina savo žinias – studijuoja Kauno kolegijoje želdinių dizainą.

Sėklų gausa

E.Steponaičio gatvėje įsikūrusios Algimanto Puidoko parduotuvės „Sodininkas“ pardavėja Daiva sakė, kad daržovių, prieskonių sėklų naujajam sezonui pirkėjai ėmė dairytis jau sausį. Tačiau daugiausiai perkama vasario, kovo mėnesiais. Pašnekovė džiaugiasi, kad šiais metais gali pasiūlyti įdomių cukinijų, vaisių išauginančių iki dvidešimt kilogramų, taip pat siūlo pirkti baltų melioninių agurkų sėklų.

Nors žinovai vienbalsiai teigia, kad baltinti medelius reikia rudenį, tačiau zanavykai gal dėl nusistovėjusio įpročio, gal dėl švaros pojūčio vaismedžius baltina pavasarį. Pasak pardavėjos, mišiniai medeliams baltinti šiuo metu ypač perkami.

UAB agrofirmos „Sėklos“ parduotuvės „Žalia stotelė“ vedėja Kazimiera Šnarskienė sakė, kad į sėklų parduotuvę apsipirkti ateina pačių įvairiausių žmonių – nuo aštuoniolikamečių iki garbingo amžiaus. Pasak vedėjos, daržovių, prieskonių, gėlių  sėklų naujajam sezonui pirkėjai ėmė dairytis jau gruodį, sausį. Dažnai pirkėjai klausia, kada tinkamas laikas sėti, sodinti augalus. Savo patirtimi gali pasidalinti ir pati K. Šnarskienė, dažnai pati išbandanti „Žaliojoje stotelėje“ pasirodančias naujienas.

Siūlo naujovių

„Šiemet turime visą prieskonių sėklų stendą, siūlome išbandyti patiems pasidaiginti saulėgrąžų, brokolių, ridikų sėklų, ir juos naudoti maistui“, – sako vedėja.

Pasak jos, morkų, petražolių, salotų ir kitos smulkios sėklos parduodamos juostose. Vertėtų išmėginti šį naują sėjimo būdą. Sėklos ant vandenyje tirpios juostos – tai vienas aukščiausių šiuolaikinės daržovių agrotechnikos pasiekimų. Daržovių pasėlis būna tolygus, jam neprilygsta net sėjamosios tikslumas.

Zanavykų turgaus prekeivė, jau apie dvidešimt metų prekiaujanti įvairiomis sėklomis, pasakojo, kad didžioji prekyba prasidės balandį.  Dabar jau perka paprikos, šiltnamio agurkų, salotų, krapų, ankstyvųjų kopūstų sėklas. Prekeivė pasiūlė įsigyti stevijos, dar vadinamos „medaus žole“, sėklų. Ją  užsiauginti galima kambaryje, vazone. Steviją galima vartoti ne tik arbatoms. Sudžiovintą ir sumaltą į miltelius, ją galima dėti į visus gaminius, kuriuos norima pasaldinti. O štai dar vienas pašnekovės pasiūlytas prieskonis – gražgarstė (dažniausiai vadinama rukola) – taip pat labai perkamas. Tai prieskoninė, vaistinė salota, puikiai tinka dietinei mitybai, joje gausu vitamino C. Nelepų augalą, mėgstantį šviesą ir šilumą, šiltnamyje galima auginti ištisus metus.

Lina Poškevičiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.