Kai trūksta pinigų, reikia ūkiškumo

komunalinis
Nuotr. Pasak UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktoriaus Dariaus Mikelionio (dešinėje), daugiabučių namų vamzdynų būklė prasta, o be namo inžinerinių sistemų brėžinių darbus atlikti sudėtinga.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono vadovai, nusprendę pasidairyti po savivaldybei pavaldžių uždarųjų akcinių bendrovių kiemą, neaplenkė ir komunalininkų. Šie įtikinėjo turį viziją, kurios sieks, kad įmonė dirbtų pelningai. Vis dėlto atrodo, kad kalbų daug, o ūkiškumo trūksta.

UAB „Šakių komunalinis ūkis“ nuomojasi beveik 250 kvadratinių metrų patalpas, nuoma kasmet įmonės biudžetą patuština apie septyniais tūkstančiais eurų. Apsilankę V. Kęstučio g. 54 įsikūrusioje bendrovėje rajono vicemeras Bernardinas Petras Vainius ir administracijos direktorius Dainius Grincevičius apžiūrėjo patalpas ir teiravosi, ar ūkiška laikyti tokį neišnaudojamą plotą, juolab kad už jį reikia mokėti nuomą. Įmonės vadovas Darius Mikelionis patikino, kad mažesnio ploto išnuomoti nesutiko pastato savininkas. D. Mikelionis siūlė rajono vadovams pasvarstyti, gal savivaldybė galėtų skirti žemės plotą, kuriame būtų galima pastatyti stacionarius vagonėlius ir ten perkelti įmonę.

Apžiūrėję įmonės garažus ir aptikę ten pačiu palankiausiu oru be darbo stovintį autobokštelį, rajono vadovai neslėpė nuostabos. Pasirodo, kad vairuotojas atostogauja, o su šia technika gali dirbti tik specialiai apmokytas žmogus, kuris įmonėje yra tik vienas. D. Mikelionis patikino, kad „ekstra atveju“ darbuotojas yra iškviečiamas. Pasak įmonės vadovo, valandai išsinuomoti bokštelį kainuoja apie 15 eurų, tačiau, anot jo, lyg tyčia, šiais metais nė vienai seniūnijai bokštelio neprireikė. Dažniau jį nuomojosi Vilkaviškio savivaldybė. B. P. Vainius pamokė įmonės vadovą marketingo ir siūlė daugiau viešinti teikiamą autobokštelio paslaugą.

Susitikimo metu aptartas ir daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) procesas. Pasak įmonės inžinieriaus Giedriaus Puloko, iki 2019 m. Šakių rajone turėtų būti renovuota apie 20 daugiabučių namų. G. Pulokas priminė, kad vis dar išlieka administravimo problema, kredito grąžinimo administravimas pernai pareikalavo apie 3 tūkst. 500 eurų faktinių sąnaudų. Diskutuota, kad galbūt parengtas naujas daugiabučių atnaujinimo modelis leistų gyventojams renovaciją daryti etapais, taip renovacijos procesas būtų paspartintas.

Jau kuris laikas rajono savivaldybės netenkina įmonės finansinė situacija. Dar praėjusių metų lapkričio mėnesį įmonės direktoriui D. Mikelioniui buvo užduoti namų darbai – parengti projektą su pasiūlymais, kaip įmonei išlipti iš finansinės duobės. Įmonės vadovas lyg ir susidėliojo prioritetus. Tiesa, gegužės pabaigoje tarybos nariai nepritarė jo veiklos ataskaitai, kas lyg ir reikštų, kad turėjo būti svarstoma, ar vadovas tinka eiti tokias pareigas. Šių metų rugpjūčio 10 d. įmonėje apsilankius naujiesiems rajono vadovams, D. Grincevičiui pasiūlius išdėstyti, kas įmonėje pasikeitė, D. Mikelionis pirmiausiai paprašė savivaldybės administracijos, politinio lygmens vadovų viešai nežeminti įmonės.

„Nuo 2015 m. siuntėm įvairius raštus su pasiūlymais rajono savivaldybei, bet grįžtamojo ryšio nesulaukėm, niekada negavome atsakymo“, – kalbėjo D. Mikelionis ir pridūrė, kad kardinalių pasikeitimų per visą tą laiką įmonėje neįvyko.

„Etatų struktūra turi būti peržvelgta, tai bus padaryta per dvi savaites“, – patikino įmonės vadovas. Vėliau, aptariant šį klausimą, žurnalistai nedalyvavo.

Kalbantis prie apskrito stalo, D. Mikelionis akcentavo, kad viena didžiausių įmonės problemų – socialinių būstų nemokumas (susikaupusi apie 15 tūkst. eurų skola).

„Sudarykite sąlygas, jog mums padengtų skolas. Jei socialinio būsto gyventojas nedengia skolos, ją turi padengti būsto savininkas – seniūnijos ar savivaldybė“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Jis pridūrė, kad įmonė daug pinigų (3–4 tūkst. eurų) investuoja į teismo procesus su skolininkais, bet tik mažas procentas pinigų sugrįžta įmonei teismams pasibaigus. D. Mikelionis atviravo, kad komunalininkai pradės kitaip tvarkytis su skolininkais, nes jų skaičius vasarą net padidėja.

„Atlikom darbus dviejuose rajono kultūros centruose, dabar keičiame vamzdynus viename iš miesto darželių. Vadinasi, mes pajėgūs daryti tokius darbus“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Vicemeras B. P. Vainius akcentavo, kad įmonei reikia išsikovoti vietą rinkoje. Jis siūlė įmonei užsiimti kelių, gatvių priežiūra, pavyzdžiui, duobių tvarkymu ar asfaltavimu. D. Mikelionis patikino, kad svarsto galimybę įsigyti gatvių valymo technikos.

„Atliekamų pinigų įmonė neturi, o tokia nenauja gatvių šlavimo mašina kainuotų apie 10 tūkst. eurų. Kreipėmės į savivaldybę su pasiūlymu, nes įmonei investuoti į tokią techniką rizikinga, kur tikimybė, kad ši paslauga atsipirks“, – svarstė D. Mikelionis.

Anot jo, įmonė galėtų perimti daugiabučių namų karšto vandens ir šildymo sistemų techninę priežiūrą, D. Mikelionis patikino, kad kelių namų bendrijos pareiškė norą šildymo sistemos priežiūrą patikėti būtent UAB „Šakių komunalinis ūkis“. Aišku, sunkumų įmonei iškils, nes, pasirodo, nėra išlikę prieš kelis dešimtmečius statytų daugiabučių namų projektų, kuriuose būtų tiksli informacija apie šilumos ūkį konkrečiame name.

D.Mikelionis pastebėjo, kad kai kurie daugiabučių gyventojai nesilaiko namų valdymo ir priežiūros įstatymo, jo nuomone, kontrolę turėtų atlikti savivaldybės administracija. Anot G. Puloko, dažnai daugiabučiai namai atsiduria po ryšininkų voratinkliu ir ne su visomis įmonėmis jiems pavyksta susikalbėti. G. Pulokas mano, kad tvarkos iš ryšio paslaugų teikėjų turėtų pareikalauti savivaldybė.

„Ar nereikėtų rajone ir viešųjų pastatų renovaciją vykdyti per tą įmonę, kurią būtent šiam reikalui savivaldybė ir įkūrė?“ – pasiūlė G. Pulokas.

Susitikimo pabaigoje rajono vadovai kalbėjo, kad įmonės direktorius turi ateiti pas juos ir raštu pateikti aptartus pasiūlymus. Tačiau iš šalies stebint peršasi išvada, kad nors įmonė kaskart valdininkams teikia pasiūlymus, valdžioms besikeičiant, vengiant esminių sprendimų, tik vilkinamas laikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.