Viena ranka duoda, kita – atima

slederis arvydas2
Nuotr. „Tikiuosi, jog šis įsakymas netrukus bus pakoreguotas ir UAB „Šakių komunalinis ūkis“ dėl jo nenukentės, o darbuotojų bent jau šiuo metu niekas atleisti neketina, nes ir taip jų trūksta.“, - Arvydas Šlėderis.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Rajono taryba priėmė sprendimą, pagal kurį keičiasi Šakių rajono savivaldybės daugiabučių gyvenamųjų namų techninės priežiūros tarifai. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šis Aplinkos ministro gegužės mėnesį pasirašytas įsakymas yra naudingas daugiabučių gyventojams. Tačiau sumažėjus tarifams gyventojams teks sukti galvas, iš kur imti pinigų mokėti namo administratoriui už techninės priežiūros paslaugas.

Kalba eina apie savivaldybės įmonės UAB „Šakių komunalinis ūkis“ teikiamas administravimo paslaugas daugiabučių namų gyventojams. Dar 2009 m. Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius yra patvirtinęs rajono savivaldybės daugiabučių namų patalpų savininkų bendrojo naudojimo objektų nuolatinės techninės priežiūros darbų sąrašą, kuris apima pastato bendro naudojimo konstrukcijų bei inžinerinių tinklų priežiūrą, pagal kurią įmonė turi atlikti smulkių defektų, gedimų šalinimą. Vienas iš mokesčių, kurį ligi šiol gyventojai mokėjo, ir buvo už nuolatinę namo bendrojo naudojimo objektų techninę priežiūrą. Mūsų savivaldybė už šią paslaugą buvo nustačiusi 0,0941 euro (be PVM) už bendro naudingo ploto kv. m per mėnesį. Tačiau gegužės mėnesį Aplinkos ministras pasirašė įsakymą, pagal kurį tarifai keičiasi. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad gyventojų naudai.

Tvirtinant pastarąjį Aplinkos ministro įsakymą tarybos narių nuomonė buvo labai prieštaringa, nes iš to, kas dabar nuleista savivaldybėms iš aukščiau, akivaizdžiai matyti, kad nuo to nukentės pati savivaldybės įmonė, kuri teikia šias paslaugas. Kad nebūtų nusižengta teisiškai, tarybos nariai privalo pasitvirtinti šią Vyriausybės nustatytą tvarką. Kaip sako rajono meras Edgaras Pilypaitis, šis ministro įsakymas yra apskritai vertinamas kaip korupcinis.

„Tikėtina, kad ši tvarka bus greitai pakeista, nes į šį reikalą yra įsijungusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, kuri tiria įsakymo skaidrumą“, – sako rajono meras.

Bet, anot mero, toks įsakymas yra ir savivaldybė kol kas turi jį pasitvirtinti, kad neturėtų teisinių problemų dėl šio įsakymo nepaisymo. Tarybos narys Valdas Stankūnas taip pat pastebėjo, kad šis įsakymas yra akivaizdžiai nenaudingas savivaldybės valdomai uždarai akcinei bendrovei dar ir dėl tos priežasties, kad jis yra taikomas tik vienai iš kelių administravimo paslaugas daugiabučiams teikiančiai įmonei UAB „Šakių komunalinis ūkis“, o kiti konkurentai gali taikyti tarifus savo nuožiūra.

„Dėl šio įsakymo kentės pačios savivaldybės įmonės teikiamų paslaugų kokybė ir ji negalės visavertiškai konkuruoti su kitomis tas pačias paslaugas teikiančiomis įmonėmis“, – aiškina V. Stankūnas.

Kad įmonė dėl šio įsakymo nukentės, buvo susirūpinę ir kiti tarybos nariai. Dinara Gudaitienė sakė, kad jau vien aiškinamajame rašte prie šio tarybos projekto yra parašyta, jog, patvirtinus mažesnius tarifus, gali būti taip, kad įmonei teks mažinti darbų apimtis ir dėl to atleisti darbuotojus. Akivaizdu, kad šis įstatymo patvirtinimas yra grėsmė pačiai įmonės veiklai, turint omeny, kad ji ir taip kuris laikas neišlipa iš skolų liūno. Tačiau tiek rajono meras, tiek savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis tikisi, jog šis įsakymas netrukus bus pakoreguotas ir UAB „Šakių komunalinis ūkis“ dėl jo nenukentės, o darbuotojų bent jau šiuo metu niekas atleisti neketina, nes ir taip jų trūksta. Po ilgų diskusijų tarybos nariai pritarė šiam įstatymo projektui 12-os balsų dauguma. Septyni tarybos nariai susilaikė, o du iš viso nebalsavo.

Pats įmonės direktorius Algirdas Naujokaitis teigia, kad kol kas jis dar nėra matęs naujų tarifų už įmonės atliekamą daugiabučių techninę priežiūrą, todėl vertinti kažko negali. Bet vadovas svarsto, kad teks savivaldybės atsakingiems asmenims galvoti, ką keisti įmonės veikloje, kad, kaštams sumažėjus, paslaugos būtų teikiamos tos pačios kaip anksčiau. Kaip sako direktorius, neatmetama galimybė, kad techninei priežiūrai teks imti lėšas iš gyventojų kaupiamojo fondo, o tai reiškia, kad vis tiek paslaugas apmokės patys gyventojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.