Cukrinių runkelių augintojams palankus oras, geros naujienos ir iš perdirbėjų

runkeliai cukriniai
Cukriniai runkeliai jau vežami į fabrikus, žemdirbiai džiaugiasi neblogu derliumi. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Spalio pirmomis dienomis pradėję imti cukrinių runkelių derlių jų augintojai gali atsikvėpti – cukrinių runkelių perdirbimą pradėjo Marijampolės cukraus fabrikas, kurio ateitis ilgą laiką buvo neaiški. Pasak kalbintų cukrinių runkelių augintojų, šiemet derlius neblogas, jis keliauja tiek į Marijampolės, tiek į Kėdainių fabrikus.

Marijampolės cukraus fabrikas priklauso restruktūrizuojamai UAB „Lietuvos cukrus“, kurios valdymą Kauno apygardos teismo sprendimu dar rugsėjo 4 d. perėmė laikinasis administratorius – UAB „Insolvensa“.

Pasak kooperatyvo „Suvalkijos cukriniai runkeliai“ vadovo Almanto Pališkio, šiemet cukrinių runkelių derlių pradėjo imti šiek tiek vėliau nei pernai, prasidėję teismų maratonai tęsėsi visą vasarą, iki rugsėjo pabaigos nebuvo jokio aiškumo iš Marijampolės cukraus fabriko, ar cukrinių runkelių perdirbimui jie  pasiruošę. A. Pališkis iš savo ūkio pirmąsias saldžiąsias šaknis į Marijampolės cukraus fabriką nuvežė spalio 12 d.

„Teismas paskyrė laikinąjį cukraus fabriko administratorių. Atrodo, kad tam kartui viskas gerai, fabrikas pradėjo priimti cukrinius runkelius. Tiesa, vežimo į fabriką grafikus žemdirbiai gavo rankiniu būdu, maždaug dviem savaitėms į priekį, kaip mums paaiškino, kol kas neprieinama prie serveriuose saugomų duomenų“, – aiškino A. Pališkis.

Anot jo, Suvalkijos krašto žemdirbiams, auginantiems cukrinius runkelius, jau ramiau, runkelius reikėjo vežti, kad nesusivėlintų su derliaus nuėmimu.

„Visi nori ūkyje paprastai iki naujų metų susitvarkyti su cukrinių runkelių derliaus dorojimo darbais. Panašu, kad baigti runkelius į fabriką vežti gali tekti jau kitų metų sausio pradžioje todėl, kad derlių pradėjome doroti vėliau, laukėme, kol fabrikas pasiruošė įrangą, šiuo metu gamybos tempas jau padidėjo“, – tikino A. Pališkis.

Kooperatyvo „Suvalkijos cukriniai runkeliai“ nariai, kurių yra 81, cukrinių runkelių pardavimo sutartis dar pavasarį pasirašė su UAB „Žvalguva“, anot A. Pališkio, žemdirbiai tikisi, kad ir atsiskaitymas už parduotus runkelius bus pagal susitarimą.

„Trejus metus su „Žvalguva“ pragyvenom, atsiskaitymai visuomet vyko labai tvarkingai, dalį pinigų gaudavome gruodžio 1d., kitą dalį – sausio 25 d., o paskutinę dalį – kovo 1d. Visada įmonė laiku sumokėdavo už užaugintą produkciją, tikėkimės, kad ir šiemet taip bus“, – vylėsi A. Pališkis.

Anot pašnekovo, dabar dar sunku pasakyti, koks bus šiųmetis derlius, tačiau po pirmojo runkelių kasimo matyti, kad derlius nėra toks geras, kokio tikėjosi, tam galėjo turėti įtakos sausra, tad, vargu, ar pavyks prikasti, kaip ankstesniais metais, iki 100 tonų iš hektaro.

Pasak „Žvalguvos“ atstovo Donato Kumštaičio, įmonei pavyko susitarti su dabartiniu fabriko valdytoju dėl derliaus perdirbimo.

„Sutartys su augintojais sudarytos, grafikai, kada žemdirbiams vežti į fabriką runkelius, sudaryti, fabrikas jau dvi savaitės dirba. O atsiskaitymas už parduotus runkelius bus, kaip numatyta sutartyje“, – ramino žemdirbius „Žvalguvos“ atstovas.

UAB „Lietuvos cukrus“ turto administratoriaus UAB „Insolvensa“ atstovas Kęstutis Butkus informavo, kad praėjusios savaitės pradžioje Marijampolės cukraus fabrikas pradėjo dirbti ir priima iš augintojų cukrinius runkelius bei juos perdirba. K. Butkus patikslino, kad UAB „Lietuvos cukrus“ turto administratorius „Insolvensa“ paskirtas laikinai. Nors Kauno apygardos teismas rugsėjo 23 d. priėmė sprendimą dėl įmonės bankroto, tačiau nutartis buvo apskųsta. Anot pašnekovo, galimo įmonės bankroto procedūros gali užtrukti.

Daug metų šią kultūrą auginantis Juozas Valaitis tvirtino, kad derlių doroti pradėjo spalio 1 d., po kelių dienų 900 tonų pirmo derliaus išvežė į Kėdainius. Anot pašnekovo, žemdirbiams net pavyko išsiderėti su fabriku dėl visiško apmokėjimo už transportą, anksčiau fabrikas apmokėdavo tik iki 80 km, o nuo šakiečių laukų iki fabriko – 120 km. Kitos savaitės pradžioje J. Valaičio cukrinių runkelių derlius pajudės ir į Marijampolės cukraus fabriką, šiemet ūkininkas cukriniais runkeliais užsodino 110 ha.

„Galima sakyti, šiemet derlius geras, ne koks rekordinis, šiemet prikasėm iš vieno hektaro maždaug 80 tonų, cukringumas 17,8 proc.“, – tokiomis šiųmečio derliaus prognozėmis dalijosi J. Valaitis.

Ūkininkas Antanas Blockis pasakojo, kad šiemet iš viso augino 300 ha cukrinių runkelių, derlių pristato į abu fabrikus. Anot pašnekovo, iš hektaro šiemet kasa apie 70 tonų, cukringumas siekė iki 18,5 proc.

Kalbinti rajono cukrinių runkelių augintojai viliasi, kad Marijampolės cukraus fabrikas galbūt pavasarį turės tikrą šeimininką, kuriam rūpėtų šios įmonės ateitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.