Tvartuose nebereikės dušo

Pastaruoju metu rajone negirdėti naujienų apie afrikinį kiaulių marą, o Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) žada šiek tiek atlaisvinimų – nedideliems ūkiams nereikės laikytis griežtų biologinės saugos reikalavimų.

Žadama, jog nuo kitų metų pradžios nebeliks bene labiausiai peiktos prievolės – tvarte turėti dušą. Tačiau šią priemonę gali pakeisti kita – kiaules akylai reikės saugoti nuo kraujasiurbių vabzdžių.
 
Dėl kiaulių maro dažnas kaimo gyventojas atsisakė laikyti kiaules, nes aplink tvartus tverti tvoras, rūpintis dezinfekcinėmis priemonėmis ar net kiaulių laikymo vietoje įsirenginėti dušus daug kam tapo per didelė našta.

VMVT paskelbė, kad yra atlaisvinami biologinės saugos reikalavimai ir mažinama kiaulių augintojams tenkanti administracinė našta, nes gerėja AKM situacija visoje šalyje, o rajone šiais metais kiaulių maro atvejų nenustatyta nei šernams, nei kiaulėms. Šįmet buvo rasta viena šerno gaišena, apie kurią pranešė Sudargo medžiotojų būrelis, tačiau po atliktų AKM tyrimų rezultatai buvo neigiami. Lietuvoje šįmet nustatyti tik trys AKM protrūkiai kiaulių laikymo vietose, pernai jų buvo 19, o 2018 metais – net 51. Pernai  AKM atvejis kiaulių ūkyje buvo nustatytas birželio mėnesį Bunikėlių kaime (Plokščių sen.), o laukinėje faunoje pernai AKM nustatytas rugpjūčio mėnesį Lukšių medžiotojų klubo plotuose, Kūdrų miške.

Svarbiausi pakeitimai bus taikomi nedideliems ūkiams. Įsigaliojus naujosioms taisyklėms, visi kiaulių laikytojai, kurių ūkiai atitiks biologinio saugumo reikalavimus ir kur bus atlikti AKM tyrimai, galės auginti jas jau ir prekybos tikslais.

Svarbiausias palengvinimas ūkiams, kuriuose auginama ne daugiau kaip 100 kiaulių, tarp kurių gali būti ne daugiau kaip 5 paršavedės, – nebeliks prievolės kiaulių laikymo vietoje turėti dušą. Teigiama, kad to atsisakoma, atsižvelgiant į augintojų išsakytas nuomones ir VMVT inspektorių patirtį. Tikimasi, kad palengvintos sąlygos paskatins daugiau ūkininkų vėl auginti kiaules ne tik savo reikmėms, bet ir prekybai. VMVT Šakių skyriaus vedėjas Artūras Šimkus sako, kad kol kas pakeitimai nėra galutiniai, tam tikri punktai gali keistis, tačiau tarnyba mato, kad, gerėjant situacijai dėl AKM, teigiami pokyčiai ir palengvinimai ūkiams tikrai bus.

Lapkričio 1 d. duomenimis, Šakių rajone yra 431 kiaulių banda, kuriose laikoma 35 tūkst. 454 kiaulės, iš jų komerciniuose ūkiuose (trijuose kompleksuose) laikoma 34 tūkst. 324 kiaulės, o smulkiuose ūkiuose (428 bandos) – 2 tūkst. 28 kiaulės.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.