Bitininkystė užkrečia – nuo avilio iki profesionalaus bitininko palaikymo

vaiciunas t avilys
Specialiai projektui „Bus medaus“ buvo sukurtas minimalios priežiūros reikalaujantis avilys su mažais langeliais, per kuriuos bičių gyvenimą galima stebėti iš labai arti.  Profesionalus bitininkas Tautvydas Vaičiūnas pasakojo, kad šiuo metu populiarėja bitininkystė didmiesčiuose ir turbūt aviliai ant daugiabučių stogų greitai nieko nestebins. P. Skučo nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Bitininkystė Lietuvoje turi gilias tradicijas. Netiesiogiai kiekvienas su ja esame susijęs, nes turbūt nebuvo nė vienoje giminėje senelio ar dėdės, kuris nebūtų laikęs bičių. Pagal bitininkų skaičių šiuo metu Lietuvą lenkia tik Slovėnija, kuri save ypač stengiasi parodyti kaip bitininkystės kraštą. Tad šiandien jau nieko nestebina, kad vis daugiau žmonių norėtų ir patys pabandyti bitininkauti, tik nežino, kur gauti bičių, ką, kada ir kaip su jomis daryti.

Į visus šiuos klausimus galima surasti atsakymus platformoje busmedaus.lt, kurios vienas iš įkūrėjų  – jau daugiau kaip 10 metų auginantis bites ir konsultuojantis pradedančiuosius šakietis Tautvydas Vaičiūnas, šiuo metu jis yra ir didžiausios Lietuvos bitininkų organizacijos – Lietuvos bitininkų sąjungos – valdybos pirmininkas.

Tautvydas pasakojo, kad su bitėmis pažįstamas nuo pat vaikystės, nes bites laikė ir jo seneliai, ir tėvai, tad nori nenori ir vaikai vasaromis buvo įtraukti į visą bitininkystės procesą – tai dūminę reikėjo palaikyti, tai korius panešti ar medsukį pasukti.

„Bitės buvo piktos, geldavo, todėl nelabai buvo noro prie jų eiti. Su broliais tardavomės, kurio eilė eiti prie avilio, o kurio medų sukti“, – prisiminė trečios kartos bitininkas, puoselėjantis šeimos bityną, kuriame šiandien maždaug 500 bičių šeimų.

Smagus hobis ir šiek tiek papildomų pajamų motyvavo daugiau domėtis bitininkyste. Būdamas 17-os ne juokais užsikabino – skaitė knygas, internetu bendravo su kitais bitininkais, tad jau ir pats galėjo patarti tėčiui, kaip elgtis vienu ar kitu atveju. Taip jau išėjo, kad perėmė šeimos ūkį ir palaipsniui jį natūraliai užaugino iki 500 avilių.

Nors Tautvydas ketino būti bitininku, bet neatmetė galimybės, kad užsikabins už ko nors kito ir suderins abi veiklas, todėl bitininkaudamas pradėjo studijuoti biochemiją Vilniaus universitete. Tiesa, po metų suprato, jog savęs nemato mokslininko amplua, nes tai daugiau darbas uždarose laboratorijose, o jam norėjosi aktyvesnės veiklos. Todėl metęs šias studijas, nėrė į programavimą Kauno technologijos universitete, kur įgijo bakalauro diplomą.

Vis tik įgytomis specialybės žiniomis naudojasi mažai, nes visą savo laiką skiria bitėms. Profesionalaus bitininko projektas „Bus medaus“ – seniai puoselėta mintis. Kai bitininkystės šiandien imasi tokios žvaigždės, kaip dainininkė Beyonce, aktoriai Morganas Freemanas ir Scalett Johansson, supranti, kad specialisto padedamas tuo užsiimti gali kiekvienas. Jo teigimu, būtent naujasis projektas ir yra tas startuolis, kuris leis prie avilio nelikti vienam ir prisidės prie bičių skaičiaus didinimo.

Kartu su pradedančiaisiais bitininkais – Augustu Girdvainiu (internetinių produktų ir projektų vadovas, turintis žiniasklaidos bei televizijos industrijų patirties) ir Vincentu Vitkausku (turi per 10 metų inovacijų kūrimo bei valdymo patirties), T. Vaičiūnas sukūrė mėgėjiškai bitininkystei reikalingą paketą. Tai minimalios priežiūros reikalaujantis avilys su galimybe bičių gyvenimą pamatyti iš labai arti. Avilio sienelėse yra įmontuoti specialūs langeliai, leidžiantys netrukdant bičių ir nekuriant dūminės pamatyti, kas vyksta avilyje. Taip pat platformoje „Bus medaus“ parengtas profesionalaus bitininko patarimų gidas, kokius darbus ir kada reikia atlikti.

Pasak Lietuvos bitininkų sąjungos valdybos pirmininko, jų tikslas – keletą metų šį projektą išbandyti ir įtvirtinti Lietuvoje, tačiau jis galėtų būti įdomus ir europiniu lygiu, tad ketinama išeiti į platesnius vandenis. Kaip paaiškėjo, susidomėjimas juo tikrai nemažas – kreipiasi ir jau pažįstami žmonės iš draugų rato, ir visai svetimi. Yra norinčių šį bitininkystės paketą padovanoti savo artimiesiems jų asmeninės šventės proga.

Užsisakius komplektą avilys kartu su įrankiais (dūmine, kaltais, tinkliukais, vaškuolėmis ir kt.) bus prisitatyti tiesiai iki namų durų. Beliks pasirinkti vietą sode, pievoje šalia namų ar net ant daugiabučio stogo, kas šiuo metu jau darosi populiaru didmiesčiuose (tiesa, T. Vaičiūnas pabrėžė, kad tokiu atveju tai būtina raštiškai suderinti su visais namo gyventojais), ir artimiausius metus sekti internete gaunamą „Bus medus“ gido prenumeratą.

Anot pašnekovo, projektu siekiama, kad bitininkystės procesas teiktų kuo daugiau džiaugsmo visai šeimai, o bitės suteiktų kuo daugiau unikalių potyrių, kad žmonės prisiliestų prie bitininkystės iš arčiau, galėtų pačiupinėti vašką ir valgytų tiesiai iš korio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.