Bendrovėje įsikūrusi profsąjunga - ryžtinga

viltrakis_litinskasGintarė MARTINAITIENĖ

UAB „Šakių vandenys“ dar vasarą įkūrė, tiksliau, prisijungė prie profesinės sąjungos „Sandrauga“ ir nestokoja ateities planų. Nors daugeliui jungimasis prie profesinių sąjungų asocijuojasi su kilimu į kovą prieš kažką, tačiau, pasak bendrovės direktoriaus pavaduotojo Mindaugo Viltrakio, svarbiausia jausti, jog bus ginamos tavo teisės ir, atsitikus nelaimei, profesinės sąjungos narys nebus vienas.

Nuotr. M. Viltrakio (kairėje) iniciatyvą įkurti profesinę sąjungą bendrovės vadovas V. Litinskas vertina tik gerai ir tikisi, kad prie jos prisijungs vis daugiau narių.


Pasak liepos 7 dieną įkurtos profesinės sąjungos Šakių skyriaus vadovo ir bendrovės direktoriaus pavaduotojo Mindaugo Viltrakio, prieš žengiant šį svarbų žingsnį, buvo svarstoma, ar jie patys bus pajėgūs valdyti visą situaciją ir kvalifikuotai atstovauti profesinės sąjungos narių ekonominius, teisinius, darbo ir kitus interesus, ar ne. „Mes priėmėme sprendimą, pasirinkome stiprią profesinę sąjungą „Sandrauga“ ir prisiglaudėme po jos sparnu. Ji turi itin stiprią bazę ir atstovauja narių interesams ne tik deklaratyviai, bet ir teismuose, dažniausiai juos laimėdami“, - pasirinkimo motyvus aiškino. M. Viltrakis.
 
Pokalbio metu skyriaus pirmininkas ne kartą pabrėžė, kad žmogus yra didžiausias turtas ir jo teisės, reikalui esant, tiesiog privalo būti ginamos. M. Viltrakis aiškino nesitikintis, kad įkūrus profsąjungą, viskas bus lyg sviestu patepta ir lengva. Jis pripažino, kad laukia ilgas procesas ir darbas, tačiau svarbiausia motyvacija, užtikrintumas bei žinojimas, ko nori. „Iš karto nebus labai greito rezultato, bet sieksime, kad įmonėje būtų pasirašyta kolektyvinė darbo sutartis, kurioje įmonės darbuotojai ir profesinės sąjungos nariai prisiimtų tam tikrus įsipareigojimus ir tą patį padarytų įmonės administracija. Visi klausimai turėtų būti išdėstyti toje sutartyje ir jų turės būti laikomasi“, - tikino pašnekovas.

Profsąjungos pirmininkas tikisi suburti apie 30 žmonių grupę, kuri būtų svarus užnugaris ir tvirtas pagrindas toliau siekti užsibrėžtų tikslų. Šiuo metu profsąjungai jau priklauso apie 15 narių. „Vieni dar abejoja, kiti stebi ir laukia, kas bus, bet visada, kol tavęs asmeniškai nepaliečia, atrodo, kad visos bėdos kažkur toli. Manau, jei nebūsi profsąjungos narys, atsitikus bėdai, nukentėsi daug labiau, nes tavęs niekas neapgins ir tu būsi vienas“, - priklausymo profsąjungai pliusus dėstė M. Viltrakis. Be to, profesinės sąjungos nariams teikiama nemokama kvalifikuota teisinė konsultacija, taikomos kitos lengvatos.

Nors rajone yra keletas profesinių sąjungų, tačiau veiklumu jos nepasižymi. M. Viltrakis kalbėjo apie tai, kad nepakanka tik priklausyti profsąjungai, bet reikia veikti ir nesėdėti vietoje. Būtent tai jie ir planuoja daryti bei artimiausioje ateityje kelti darbo užmokesčio, viršvalandžių apmokėjimo ar kitus socialinius klausimus. „Tarp žmonių reikia ieškoti kalbėjimo ir susikalbėjimo. Jei mes patys nesugebėsime to padaryti, niekas kitas to už mus ir nepadarys, neišspręs mūsų problemų“, - entuziastingai nusiteikęs kalbėjo profsąjungos pirmininkas, patardamas ir kitoms savivaldybės ir rajono bendrovėms sekti jų pavyzdžiu.

O ką apie tokias iniciatyvas mano bendrovės vadovas Vaidas Litinskas? „Bet koks aktyvumas yra skatintinas. Ir direktorius, ir darbuotojai nori, kad įmonėje būtų gerai ir smagu dirbti, nesvarbu, ar tu vadovas, ar buhalteris, ar šaltkalvis. Jie susibūrė išreikšti savo nuomonę, žino į ką atkreipti dėmesį ir tokią iniciatyvą palaikiau ir palaikau. Mūsų įmonė yra mūsų šeima ir mes visi turime būti vienodi“, - mintimis dalijosi bendrovės vadovas, besidžiaugdamas iniciatyviais darbuotojais.

M. Viltrakis taip pat negailėjo komplimentų bendrovės vadovui ir teigė, kad profsąjungai būtų sudėtinga įsikurti, jei direktorius pasižymėtų autokratiniu valdymu ar nesupratingumu. „Labai gerai, kad mes turime demokratišką, jauną, ambicingą, aukštos kvalifikacijos vadovą, suprantantį mus. Tai iš dalies irgi turėjo įtakos tokiam mūsų žingsniui“, - pripažino direktoriaus pavaduotojas ir profsąjungos pirmininkas. Jis pabrėžė, kad tik darbščių, drausmingų ir principingų darbuotojų dėka įmonė gali pasiekti puikių darbo rezultatų. Kaip pavyzdį paminėjo Stanislovą Štrimaitį, Loretą Vrubliavičienę, Ramūną Bakulą, Juozą Laurinaitį, Edmundą Maksvytį, Kęstutį Kudirką, Artūrą Lekavičių, Vytautą Antanaitį, Romą Baką. Jie vieni pirmųjų įstojo į profsąjungą ir, pasak M. Viltrakio, puikiai suprato tokios sąjungos reikalingumą ir naudą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.