Kredito unija Zanavykų bankelis šalyje užima stiprias pozicijas

pukinskiene2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Jau 14-tus metus Šakių rajone veiklą vykdantis Kredito unijos Zanavykų bankelis šiandien džiaugiasi turėdamas didelę, stiprią bendruomenę ir patenka į pirmąjį dešimtuką tarp visų Lietuvos kredito unijų. Tad pernai šalies bankinę sistemą sukrėtęs AB banko „Snoras“ žlugimas neigiamų padarinių Zanavykų bankeliui neturėjo.  

Nuotr. Pasak bankelio valdybos pirmininkės A. Pukinskienės, pernai į Zanavykų bankelį įstojo neįprastai  daug naujų narių, net 256.  
Į penktadienį Šakių kultūros centro didžiojoje salėje vykusį Kredito unijos Zanavykų bankelis metinį - ataskaitinį susirinkimą atvyko kiek daugiau nei pusantro šimto narių. Apie praėjusiais metais įgyvendintus veiklos planus, kaip ir kasmet, išsamiai kalbėjo bankelio valdybos pirmininkė Aušrelė Pukinskienė. 2011-uosius valdybės pirmininkė įvardijo pažymėtus dviem Kredito unijoms nepalankiomis žymėmis. Viena jų  - Lietuvos bankas ėmėsi gana griežtų veiksmų prieš greituosius kreditus. Kita - banko „Snoras“ griūtis, kuri Kredito unijoms turėjo ir teigiamų, ir neigiamų pasekmių.
 
„Snoro“ griūtis atnešė klientų

Dar prieš metus, aptariant 2011 metų veiklos planą, buvo užsibrėžta metų gale turėti 3750 narių. Užsibrėžtas tikslas buvo pasiektas ir metų pabaigoje bankelis jau vienijo 3832 narius. „Dar niekada neturėjome tokio augimo, kad per metus įstotų 256 nariai“,- sakė A. Pukinskienė. Pernai Šv. Velykų proga paskelbtos akcijos  metu įstojo 18 narių. Tuo tarpu rudenį šalies bankinę sistemą sukrėtęs AB banko „Snoras“ žlugimas į Zanavykų bankelį pritraukė net 54 naujus narius. Akcijos „Atvesk draugą, gausi dovanėlę“ metu patys nariai atvedė dar 60 naujų narių. Tačiau dėl įvairių priežasčių iš bankelio išstojo 55 nariai, iš jų 36 mirė. Jų atminimas susirinkime buvo pagerbtas tylos minute. „Turėdami 3832 narius,savo tarpe turime 12 proc. rajono gyventojų ir esame tarp aštuonių Lietuvos unijų, kurios daugiau kaip 10 proc. dengia savo rajono gyventojais. Esame labai didelė bendruomenė“,- kalbėjo valdybos pirmininkė. Beje, susirinkime nutarta, kad nauji nariai visus metus bus priimami be stojamojo mokesčio. Per šiuos metus narių skaičių siekiama padidinti iki 3950.

Bankelis – tarp šešių geriausiųjų

Kaip žinia, nuo bankelio narių skaičiaus priklauso ir jo turtas. „Metų pabaigoje turime net 36 mln. litų aktyvo – turto ir Lietuvoje esame pirmajame dešimtuke, mes užimame 2,5 proc. Lietuvos kredito unijų turto.“,- sakė A. Pukinskienė. Žinoma, turtas lieka turtu, jis turi būti tinkamai panaudojamas. Patikimiausiai ir efektyviausiai turtu galima naudotis išduodant paskolas. Žinoma, paskolų grąžinimas – narių rankose. Pernai buvo nustatyta didžiausia – 800 tūkst. litų paskola, tačiau tokio dydžio paskolos bankeliui neteko išduoti. Didžiausia praėjusiais metais išduota paskola siekė 750 tūkst. litų. Numatyta, jog šiemet bankelio paskolų portfelis sieks 17 mln. litų, o vasarą net 18 mln. litų. Pasak A. Pukinskienės, Zanavyko bankelio išduodamos paskolos nėra rizikingos. Jų išdavimą prižiūri griežtas ir, anot A. Pukinskienės, motiniškas Paskolų komitetas. „AB banko „Snoras“ žlugimas Kredito unijas paveikė ir teigiamai ir neigiamai. Nors konkrečiai Zanavykų bankeliui neigiamų pasekmių neturėjo. Ateityje išlieka labai svarbus dalykas - paskolos turės būti išduodamos su garantija, kad jos sugrįš. Paskolų išdavimo srautai nemažės“, - teigė A. Pukinskienė. Ji tikino, jog iš šalyje esančių 72 Kredito unijų, geriausią reitingą, kuris nustatomas pagal įvairius rodiklius, turi tik šešios unijos. Į šį reitingą patenka ir Zanavykų bankelis.

Rems savanorius

Zanavykų bankelio administratorė Meilė Mikelionienė, kuri 2011 metais šalyje išrinkta geriausia administratore, paskelbė lojaliausius bankelio narius.  Net 60-čiai narių buvo įteikti sidabriniai ir 40-čiai auksiniai lojalumo pažymėjimai. Deimantiniai lojalumo pažymėjimai atiteko Zigmui Balkojui iš Sintautų, Rimui Šlapikui iš Šakių seniūnijos.

Rajone veiklą vykdantis  Zanavykų bankelis turi keturis padalinius ir jų skaičius šiemet nebus didinamas. Tačiau bankelio administracija planuoja įsigyti archyvui reikalingas patalpas, bankelio stebėjimo kameras ir naują automobilį. Be to, Zanavyko bankelio administracija, pritarus bankelio nariams, šiemet vykdys programą „Zanavykai zanavykų kraštui“, pagal kurią bus remiami rajoną vienokiu ar kitokiu būdu norintys gražinti savanoriai. Šiam reikalui numatyta skirti 10 tūkst. litų. Tad norintieji gražinti aplinką galite drąsiai teikti paraiškas paramai gauti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.